Robert Jonsson

Fallout Shelter släpptes som app i samband med att Fallout 4 släpptes, men har nu kommit till Xbox One och Windows. Spelet går ut på att du skapar ditt eget Vault och få invånare att vallfärda dit. Det kräver att du balanserar tillgången på elektricitet, mat och vatten med invånarnas humör och hobbyintressen. Du måste skapa rätt förutsättningar för att vault ska växa utan att rubba balansen i ditt bygge. Ditt vault producerar inte bara resurser, utan du kan skapa rum för att producera föremål eller träna upp invånarnas attribut. Det sistnämnda är välkommet mot de yttre hoten, som bränder, skadedjur och banditer, som kan drabba ditt vault. Som extrakrydda kan du även skicka ut dina invånare i den postapokalyptiska ödemarken för att göra uppdrag eller leta efter resurser. Fallout Shelter har många komponenter, men det blir aldrig oöverskådligt och det bidrar till att göra spelet beroendeframkallande. Vid flera tillfällen har jag startat spelet med tanken “Jag ska bara göra en sak” och sedan blivit kvar där en timme. Faktum är att byggmekaniken i Fallout Shelter är så rolig att den borde införlivats med Fallout 4 istället för den vämjeliga byggmekaniken som följde med där.

Överskådlig och lättförståelig spelmekanik. Quest-mekaniken erbjuder en rolig variation. Beroendeframkallande.
Att manövrera mellan rum med styrspaken är klumpigt. Beroendeframkallande.

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Det förvånar förstås ingen att när Nintendo gör ett free to play-spel med timers så är det ruskigt generöst och extremt välgjort. Fire Emblem Heroes är lättviktig Fire Emblem-strategi med lite story samt ett Arena-läge under utveckling. Gillar du Fire Emblem, eller rutbaserad japansk strategi i allmänhet, så finns det ingen anledning att inte ladda ner Fire Emblem Heroes. Det är ett synnerligen trevligt och väldesignat tidsfördriv.

Väldesignat och lämpligt balanserat med hänsyn till kortare speltillfällen, snälla timers.
Efter storyläget känns spelet mindre lockande.

4/5

Utmärkt

Anders Norén

Någonstans i stormen kring Super Mario Runs prislapp och krav på internetanslutning har följande gått förlorat: Det är ett väldigt bra spel. Kanske den bästa plattformaren – och definitivt den snyggaste – att släppas på App Store. Jag önskar att det hade fler banor. Jag önskar att jag kunde fortsätta spela det när tåget åker in i en tunnel. Jag önskar att jag inte behövde samla in ”biljetter” för att kunna spela det kompetitiva onlineläget Toad Rally, som är det bästa i hela spelet. Men under alla dessa tillkortakommanden finns en plattformare som är byggd med en fingertoppskänsla för grafik, ljud och speldesign som Nintendo är nästan helt ensamma om. Och jag kan spela det på min iPhone. God jul till er också, Nintendo.

Ljud, bild, speldesign – allt i spelväg, i princip
Krav på internetanslutning, bästa spelläget är låst bakom samlarföremål

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Solitarica är en roguelike med patiens-mekanik. Varje monster du möter har ett antal kort som du behöver bli av med, antingen genom att dra rätt kort från din lek, eller med hjälp av dina besvärjelser. De sistnämnda laddar du upp genom att ta bort kort av rätt typ – vapen, försvar, och så vidare. Med guld och gems (vilka kan köpas, men det är inget måste) uppgraderar du din lek, och ger dig själv en chans att komma till slutet. Trevlig grafik och spelmekanik gör det här till ett lättsamt tidsfördriv, som förstås passar bäst på mobila enheter.

Snyggt och lättspelat med högt omspelsvärde.
Lite fler monster vore önskvärt, antingen får du grinda gems eller köpa dem för reda pengar.

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Oh…Sir! The Insult Simulator handlar om att bygga förolämpningar, helst anpassade efter din motståndares svaga sida. Spelet, som är litet och naggande gott i sin pixelgrafik, spelas i rundor. Välj ett ord från tavlan, sedan väljer din motståndare ett, och så fortsätter det tills du fått ihop en förolämpning. Enkelt och ofta ganska galet, väl lämpat för de mobila plattformarna men kanske lite mindre för de större.

Skön stil, hyfsade karaktärer, tokiga förolämpningar.
Begränsat underhållningsvärde i längden, kort spel.

2/5

Godkänt

Malin Jonsson

Deus Ex Go bygger på samma turbaserade brädspelsupplägg som Hitman Go och Lara Croft Go. Pokémon Go har däremot inget med den här spelserien att göra. Varje bana i Deus Ex Go består av ett antal fiender utplacerade på spelbrädet och du ska ta dig till målet genom att smyga förbi, undvika, eller mörda dessa. Räkna dock med att dö ofta och att många banor får nötas om och om igen. Deus Ex Go är ett otroligt beroendeframkallande spel med lång livslängd tack vare nya banor som släpps varje vecka. Har du dessutom inget att göra i väntan på nytt material kan du alltid återvända till storyläget och försöka klara banorna på minsta möjliga antal drag.

Snygga animationer, låter bra, många banor att spela.
Banor från tidigare veckor finns inte kvar.

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Svenska Mediocre hyllades vitt och brett för Smash Hit samt Does Not Commute, och det mesta tyder på att PinOut får samma behandling. Det är ett flipperspel där du, likt Smash Hit, ska ta dig vidare värld för värld. Här letar du inte poäng, utan snarare mer tid, för när tiden tagit slut är det game over och du får börja om från början. Däri ligger också affärsmodellen: Inuti app-köpet som låter dig fortsätta från checkpoints är förstås ett måste för att njuta av det här svåra och audiovisuellt snygga spelet.

Snyggt, vanebildande, och välgjort, med en bra affärsmodell.
Svårt och frustrerande ibland, i början är det lite väl stereotypt i vägen framåt.

4/5

Utmärkt

Rickard Olsson

Gameloft rider vidare på zombievågen och lanserar nu gradvis Zombie Anarchy. Dessvärre är Gameloft på samma motarbetande och utsugande humör som vanligt med påträngande genvägar som ska snabba upp spelandet och eliminera de förbannade väntetiderna. Väntetider som endast finns där för att du som spelare ska tröttna och bränna valuta genom IAP. Det är synd, för i grunden bygger Zombie Anarchy på ett underhållande koncept där vi utvecklar vår bas i en dömd stad samtidigt som vi utför räder mot närliggande fästen, både infekterade sådana och människostyrda. Enkel, rättfram strategi som är kul i kortare doser, men med ett för mobilspel i vanlig ordning ohyggligt valuta- och väntesystem.

Kul koncept. Enkelt att ta till sig.
IAP, väntetider, kostsamma genvägar.

2/5

Godkänt

Anders Norén

Det har släppts åtskilliga retroplattformare på iOS genom åren, men ingen av dem har lyckats få till den kombination av pixelperfekt grafik, charmig musik och träffsäker bandesign som har gjort spel som Mega Man och Super Mario Bros. till tidlösa klassiker. Dan the Man, från Fruit Ninja-utvecklaren Halfbrick Studios, rör sig inte heller i de kretsarna, men det kan vara den starkaste kandidaten på iOS hittills. Grafiken och ljudet håller högsta klass i genren, och de uppgraderingsbara karaktärerna och vapnen ger banorna ett extra omspelningsvärde som förlåter den stundtals oinspirerade bandesignen. Spelet är gratis att ladda ned, och om man vill slippa annonserna så kan man köpa premium-versionen för 40 kr. Om du gillar dina plattformare och kan tolerera att spela dem med pekskärm-kontroller så är det väl värt pengarna.

Kan vara den snyggaste retroplattformaren på mobil
Ojämn nivå på bandesignen

4/5

Utmärkt

Robert Jonsson

Telltale Games satte ribban hög för sin Batman-titel med Realm of Shadows. Frågan är inte om de överträffar den Children of Arkham. Du kontrollerar fortfarande Bruce Wayne som tvingas balansera sitt privatliv mot alter egot Batman. Dramat i andra episoden fokuserar på det som avslöjades i Realm of Shadows: att Wayne-familjen var genomkorrumperad. Bruce tvingas hantera anklagelserna och försöka finna vem som ligger bakom smutskastningen. Det ställs på sin spets när du ska konfrontera personen du tror ligger bakom anklagelserna. Då får du valet att göra det som Bruce eller Batman. Det är en sådan fantastisk detalj som får mig att vilja spela om det igen senare och jag håller tummarna att det minst betyder lika stora skillnader som det gjorde i The Wolf Among Us. Jag hoppas att Telltale Games fortsätter bygga vidare på det momentum som de nu har.

Grymt härlig actionsekvens där man kontrollerar Bruce (inte Batman), Bruce och Selina Kyles personkemi samt flera partier där jag får ångest när jag måste göra ett val.
Actionsekvenserna med Batman är något som man gäspar sig igenom då vi sett dem så många gånger förut.

4/5

Utmärkt