Thord D. Hedengren

Erasures ”Always” kommer leva för evigt i infinite runner-kretsar, för det är låten som spelas i Robot Unicorn Attach, spelet där du är en robot-enhörning som försöker springa och hoppa så långt som möjligt innan döden slår till. Det finns förvisso banor och versioner med annan musik, men ”Always” är så rätt för de här spelen. Det tredje, ute nu till mobila plattformar, går inte av för hackor. Visst, det är ett free to play-baserat spel men såvida du inte har bråttom med att levla upp dina enhörningar eller citadellet så spelar det mindre roll. Bara spela, lyssna på låten, frustreras av den oundvikliga döden, och var lycklig.

Charmigt mysko bakgrunder, alltid “Always", kul med många olika enhörningar.
Raiderna känns påklistrade och onödiga, events kräver en himla massa spelande, tar lång tid att levla upp citadellet.

4/5

Utmärkt

Rickard Olsson

Nonstop Chuck Norris är precis som så många andra mobilspel idag. Det är gratis, innehåller inuti app-köp och saknar mening. Spelaren gör samma sak, om och om igen, utan större variation eller ändamål. Den beryktade Chuck springer automatiskt runt på en bana och spöar fulingar helt på egen hand. Som spelare bestämmer jag inte över annat än ett fåtal specialattacker samt Chucks alla uppgraderingar som utförs med några enkla tryck på skärmen. När jag spelat en bit blir motståndet för svårt. Då får jag börja om från början, men med en Chuck som är permanent lite starkare och som ska ta mig lite längre nästa omgång. Och så håller det på. Fast ändå fortsätter jag, åtminstone än så länge, att plocka upp spelet från och till. Jag vet inte riktigt varför, eller hur länge till jag orkar. Men jag måste erkänna att det trots allt gett mig några minuters glädje, om än i sin allra renaste enkelhet.

Chuck Norris, enkel toalettunderhållning.
Meningslöst, usel variation.

2/5

Godkänt

Robert Jonsson

Fallout Shelter släpptes som app i samband med att Fallout 4 släpptes, men har nu kommit till Xbox One och Windows. Spelet går ut på att du skapar ditt eget Vault och få invånare att vallfärda dit. Det kräver att du balanserar tillgången på elektricitet, mat och vatten med invånarnas humör och hobbyintressen. Du måste skapa rätt förutsättningar för att vault ska växa utan att rubba balansen i ditt bygge. Ditt vault producerar inte bara resurser, utan du kan skapa rum för att producera föremål eller träna upp invånarnas attribut. Det sistnämnda är välkommet mot de yttre hoten, som bränder, skadedjur och banditer, som kan drabba ditt vault. Som extrakrydda kan du även skicka ut dina invånare i den postapokalyptiska ödemarken för att göra uppdrag eller leta efter resurser. Fallout Shelter har många komponenter, men det blir aldrig oöverskådligt och det bidrar till att göra spelet beroendeframkallande. Vid flera tillfällen har jag startat spelet med tanken “Jag ska bara göra en sak” och sedan blivit kvar där en timme. Faktum är att byggmekaniken i Fallout Shelter är så rolig att den borde införlivats med Fallout 4 istället för den vämjeliga byggmekaniken som följde med där.

Överskådlig och lättförståelig spelmekanik. Quest-mekaniken erbjuder en rolig variation. Beroendeframkallande.
Att manövrera mellan rum med styrspaken är klumpigt. Beroendeframkallande.

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Det förvånar förstås ingen att när Nintendo gör ett free to play-spel med timers så är det ruskigt generöst och extremt välgjort. Fire Emblem Heroes är lättviktig Fire Emblem-strategi med lite story samt ett Arena-läge under utveckling. Gillar du Fire Emblem, eller rutbaserad japansk strategi i allmänhet, så finns det ingen anledning att inte ladda ner Fire Emblem Heroes. Det är ett synnerligen trevligt och väldesignat tidsfördriv.

Väldesignat och lämpligt balanserat med hänsyn till kortare speltillfällen, snälla timers.
Efter storyläget känns spelet mindre lockande.

4/5

Utmärkt

Anders Norén

Någonstans i stormen kring Super Mario Runs prislapp och krav på internetanslutning har följande gått förlorat: Det är ett väldigt bra spel. Kanske den bästa plattformaren – och definitivt den snyggaste – att släppas på App Store. Jag önskar att det hade fler banor. Jag önskar att jag kunde fortsätta spela det när tåget åker in i en tunnel. Jag önskar att jag inte behövde samla in ”biljetter” för att kunna spela det kompetitiva onlineläget Toad Rally, som är det bästa i hela spelet. Men under alla dessa tillkortakommanden finns en plattformare som är byggd med en fingertoppskänsla för grafik, ljud och speldesign som Nintendo är nästan helt ensamma om. Och jag kan spela det på min iPhone. God jul till er också, Nintendo.

Ljud, bild, speldesign – allt i spelväg, i princip
Krav på internetanslutning, bästa spelläget är låst bakom samlarföremål

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Solitarica är en roguelike med patiens-mekanik. Varje monster du möter har ett antal kort som du behöver bli av med, antingen genom att dra rätt kort från din lek, eller med hjälp av dina besvärjelser. De sistnämnda laddar du upp genom att ta bort kort av rätt typ – vapen, försvar, och så vidare. Med guld och gems (vilka kan köpas, men det är inget måste) uppgraderar du din lek, och ger dig själv en chans att komma till slutet. Trevlig grafik och spelmekanik gör det här till ett lättsamt tidsfördriv, som förstås passar bäst på mobila enheter.

Snyggt och lättspelat med högt omspelsvärde.
Lite fler monster vore önskvärt, antingen får du grinda gems eller köpa dem för reda pengar.

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Oh…Sir! The Insult Simulator handlar om att bygga förolämpningar, helst anpassade efter din motståndares svaga sida. Spelet, som är litet och naggande gott i sin pixelgrafik, spelas i rundor. Välj ett ord från tavlan, sedan väljer din motståndare ett, och så fortsätter det tills du fått ihop en förolämpning. Enkelt och ofta ganska galet, väl lämpat för de mobila plattformarna men kanske lite mindre för de större.

Skön stil, hyfsade karaktärer, tokiga förolämpningar.
Begränsat underhållningsvärde i längden, kort spel.

2/5

Godkänt

Malin Jonsson

Deus Ex Go bygger på samma turbaserade brädspelsupplägg som Hitman Go och Lara Croft Go. Pokémon Go har däremot inget med den här spelserien att göra. Varje bana i Deus Ex Go består av ett antal fiender utplacerade på spelbrädet och du ska ta dig till målet genom att smyga förbi, undvika, eller mörda dessa. Räkna dock med att dö ofta och att många banor får nötas om och om igen. Deus Ex Go är ett otroligt beroendeframkallande spel med lång livslängd tack vare nya banor som släpps varje vecka. Har du dessutom inget att göra i väntan på nytt material kan du alltid återvända till storyläget och försöka klara banorna på minsta möjliga antal drag.

Snygga animationer, låter bra, många banor att spela.
Banor från tidigare veckor finns inte kvar.

4/5

Utmärkt

Thord D. Hedengren

Svenska Mediocre hyllades vitt och brett för Smash Hit samt Does Not Commute, och det mesta tyder på att PinOut får samma behandling. Det är ett flipperspel där du, likt Smash Hit, ska ta dig vidare värld för värld. Här letar du inte poäng, utan snarare mer tid, för när tiden tagit slut är det game over och du får börja om från början. Däri ligger också affärsmodellen: Inuti app-köpet som låter dig fortsätta från checkpoints är förstås ett måste för att njuta av det här svåra och audiovisuellt snygga spelet.

Snyggt, vanebildande, och välgjort, med en bra affärsmodell.
Svårt och frustrerande ibland, i början är det lite väl stereotypt i vägen framåt.

4/5

Utmärkt

Rickard Olsson

Gameloft rider vidare på zombievågen och lanserar nu gradvis Zombie Anarchy. Dessvärre är Gameloft på samma motarbetande och utsugande humör som vanligt med påträngande genvägar som ska snabba upp spelandet och eliminera de förbannade väntetiderna. Väntetider som endast finns där för att du som spelare ska tröttna och bränna valuta genom IAP. Det är synd, för i grunden bygger Zombie Anarchy på ett underhållande koncept där vi utvecklar vår bas i en dömd stad samtidigt som vi utför räder mot närliggande fästen, både infekterade sådana och människostyrda. Enkel, rättfram strategi som är kul i kortare doser, men med ett för mobilspel i vanlig ordning ohyggligt valuta- och väntesystem.

Kul koncept. Enkelt att ta till sig.
IAP, väntetider, kostsamma genvägar.

2/5

Godkänt