Sommarrea: achievement unlocked!

Robert Jonsson
Artiklar

Jag har alltid varit säker från de lömska Steam-reorna som har lockat många av mina bekanta djupt in i fördärvet. De gigantiska mörka skämshögsbergen av spel har bara växt. Min glädje i dessa situationer var att jag gladeligen kunde känna mig säker som inte brydde mig om att spela på datorn.

I alla fall fram tills för några år sedan då Microsoft även de drog igång sina sommarerbjudanden. Plötsligt blev jag lika utsatt som alla de där Steam-skallarna som jag skrattat åt under tidigare år. Skrattar bäst som skrattar sist antar jag.

Så hur gör jag för att överleva en sommarrea då? För mig blir det att sätta en skarp gräns över hur mycket jag som mest får spendera. I år satte jag ribban på 500 kronor, vilket är lite mindre än fullpriset för ett nytt spel. Det tyckte jag att jag kunde unna mig. Därefter sammanställde jag en lista på spelen som jag var intresserad av och resultatet blev:

  • Back to the Future – 79,60 kr
  • Bastion – 89,40 kr
  • Deadlight: Director’s Cut – 37,25 kr
  • Late Shift – 104,25 kr
  • Marvel Telltales Guardian of the Galaxy – The Complete Season – 155,35 kr
  • Metro: Redux Bundle – 74,75 kr
  • State of Decay: Year-One Survival Edition – 82,17 kr
  • The Witness – 179,60 kr

Summan för dem landade på 802,37 kronor. Över budgeten med andra ord. Det första spelet som rök från listan var Guardian of the Galaxy av det enkla skälet att Telltale-spelen finns med nästan varje gång på en rea. Det är ett erbjudande som med andra ord lär återkomma och inte något som jag går miste om.

647,02 kronor hamnar jag på då. Jag behöver fortsätta trimma och även nästa val blir rätt enkelt: Back to the Future. Jag har nämligen redan spelet, fast till Playstation 3 så det egentliga skälet till att jag vill ha det är de 1 000 gamerscore som spelet ger. Det blir inte tillräckligt för att behålla det på listan, inte för det priset i alla fall. Det lämnar mig på 567,42 kronor.

Late Shift känns som ett dyrt spel och har inte särskilt hög rabatt, så det vore lättast att skära bort det. Problemet är att det är ett FMV-spel (Full Motion Video), ett spel i form av en interaktiv film. Det här är ett spelformat som ligger nära mitt hjärta och det som jag är mest pepp på att spel så det får bli kvar enbart av det skälet. (Spoiler: det var fantastiskt bra!)

State of Decay och Metro: Redux Bundle hade varit lätta att stryka, om det inte vore för att E3 nyss varit. Båda spelen presenterade uppföljare som kittlade mitt intresse. Tack vare att jag blivit intresserad av dem så är jag nyfiken på föregångarna och vill gärna spela dem. Efter att tvekat ett tag låter jag därför dem vara kvar på listan.

Deadlight: Director’s Cut är egentligen inte ett spel jag behöver. Jag spelade det på Xbox 360 och hundraprocentade det då, men jag minns spelet med att det var ren skär spelglädje. Att dessutom plocka upp en del extra gamerscore känns som en bonus. Kostnaden på 37,25 kronor tar mig inte under 500 kronor så det hjälper mig inte att lösa problemet så även det får vara kvar.

Det lämnar Bastion och The Witness som båda tar mig under 500 kronors gränsen. Så vad gör jag? Hur ska jag kunna välja? Mitt snålhjärta bestämmer sig för att göra valet åt mig. Jag stryker båda spelen från min lista. Bastion är jag småförtjust i, men inte tillräckligt för att motivera kostnaden. The Witness är ett spel som spelskribenten Aaron Vesterberg Ringhög fått mig pepp på. Jag hade även möjlighet att spana in spelet på förra årets RRmeetup och det gjorde mig sugen på spelet. Samtidigt vet jag att det kommer att göra mig frustrerad. Jag är inte säker på om jag orkar sitta och klura på alla pussel, utan jag kommer troligen sluta långt innan jag når ens hälften av spelet. Då känns den höga kostnaden inte riktigt värt det. Det får bli pass på det med.

Slutsumman hamnar därför på 298,42 kronor och det är inte utan jag känner mig stolt.

Achievement unlocked: Don’t be a Steamer.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0