Xbox Game Pass har mycket att bevisa

Rickard Olsson
Artiklar

Microsoft utannonserade nyligen Xbox Game Pass. En prenumerationstjänst som för cirka tio dollar i månaden (räkna med runt 100 kronor, eller lite drygt) låter oss ladda ned och spela alla de spel som ingår i passet. Eller katalogen, som kanske är ett bättre ord.

Det är ett bra initiativ, och vi har sett det förut med EA Access som exempel. Säkerligen är det ett format som fler aktörer kommer att beblanda sig med ju längre det lider, om än kanske i lite olika former.

Pytsa en hundring och få omedelbar tillgång till minst lika många Xbox One- och One-kompatibla Xbox 360-spel. Låter perfekt. Håll truten och ta mina pengar. Det finns inga baksidor. Eller?

Mjo, för riktigt så bra verkar det faktiskt inte vara. Åtminstone inte till en början. Det vi vet, enligt Microsoft själva, är att tjänsten kommer att fyllas på efterhand. Och att de titlar de använder som lockbete när Game Pass lanseras på riktigt till våren är äldre sådana som Halo 5, Gears of War: Ultimate, NBA 2K16 och Payday 2. Det betyder, vilket så klart även var underförstått, att de nyare spelen sällan till aldrig kommer att inkluderas här, utan det lär handla om andrahandssortimentet samt äldre titlar som redan dragit in de beräknade eller möjliga siffrorna.

Gott och blandat, men knappast de hetaste kolbitarna i grillen

Eftersom tjänsten är valfri, så kan man också undra hur den kommer att påverka Games with Gold för de som endast väljer att betala för ett guld-abonnemang. Här behöver Microsoft gå balansgång, så att den ena tjänsten inte renderar den andra överflödig vad gäller gratistitlar.

Men det jag själv hakar upp mig allra mest på är följande citat, saxat från Major Nelson:

Every month new games will cycle into the subscription with some cycling out, giving you a constantly updating library of games.

Just det. Katalogen byts snarare ut än fylls på. Det innebär att om du ser något du gillar, så kan det vara borta med vinden vid månadsskiftet. Då återstår bara att köpa spelet på riktigt trots att du redan betalat för abonnemanget. Det är ett koncept jag har väldigt svårt att stödja, och som gör att jag snarare ser det hela som en hyrtjänst. För vilka spel försvinner, vilka måste jag prioritera, och hur många hinner man egentligen med?

Varför inte bara låta oss få spela alla tillagda spel så länge abonnemanget är aktivt? Det är ju tydligen inga problem med Games with Gold. Licenstrams, kanske, eller köphets signerat Microsoft:

Gillar du ett Xbox One-spel och vill äga det? Intresserad av ett tillägg eller ett säsongskort för en titel du spelar i Xbox Game Pass-katalogen? Få en exklusiv rabatt på 20 % för Xbox One-spel och 10 % på alla relaterade tillägg (endast medan grundspelet fortfarande finns i katalogen).

Inte bara lägger de fram att man kan köpa spelet om man gillar det (medan man fortfarande betalar för abonnemanget som ger tillgång till titeln i fråga), det handlar dessutom ”bara” om en rabatt på 20%. Det är inte sällan vi ser reor på upp till 50% på äldre spel, så frågan är om man ens vågar slå till? Ska vi behöva oroa oss för att samma spel slumpas ut bara några veckor senare? Det finns en del frågor som kräver svar, kan jag tycka.

Men det är ändå kul att det händer något. Det sätter garanterat mer press på Sony som fortfarande inte fått tummen ur sitt globala arsle vad gäller PlayStation Now, streamingtjänsten av PlayStation-spel som endast finns i ett gäng utvalda länder. Dessutom är det ju inga fantasisummor man betalar för ett ganska välfyllt bibliotek, om än ett aningen dammigt sådant.

Medan jag välkomnar Microsofts försök, och utan att låta alltför butter i detta ytterst tidiga skede, så har de ändå mycket att bevisa för att jag ska tro på satsningen som den ser ut idag.

 

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0