Fjolårets bästa spel

Rickard Olsson
Artiklar

2012

Det är nya tider nu, gubbjävel!

Som det en gång ska ha yttrats på en gnisslande spårvagn av okänt nummer någonstans i Göteborg. Och det stämmer. För nu när 2013 är här och 2012 förpassats till historieböckerna är det dags att kika på det gångna året och se vilka spel som vann kriget om vår värdefulla tid. Varje medverkande väljer ett huvudsakligt spel, och sedan några hederspriser efter det.

Nu kör vi!

Enligt Robert: Mass Effect 3

me3Den avslutande delen i trilogin lämnade många besvikna, men i ärlighetens namn, vem bryr sig om dem? Jag har fått följa min Shepards färd genom galaxen och under den avslutande delen ger Bioware mig inte bara ett underbart slut på ett spel, utan episkt slut på en känslofylld resa som pågått under flera år. Biowares sätt att knyta ihop trilogin om Shepard är vad som gör det till årets spel!

  • Actionfyllda Borderlands 2 förbättrade receptet från ettan på alla plan med härligare humor, skönare story, coolare karaktärsgalleri och bättre gameplay.
  • Rysliga The Walking Dead serverade en oerhört spännande och emotionell resa som portionerades ut över ett helt års tid.
  • Fantasyrollspelet Kingdoms of Amalur var oerhört beroendeframkallade och erbjöd en enorm spelglädje, trots en extremt klyschig story och värld.

Enligt TDH: Diablo III

d3Nej, Diablo III är egentligen inte särskilt bra, annat än på det vis som samarbetsspel kan bli roliga. Däremot är det årets spel 2012 för mig för avtrycket det gjorde. Dels med att jag för alltid kommer associera det med popcorn och rödvin, och dels för att det visar hur en superhajpad produkt från ett tokhyllat företag kan bli ostigt skitdåligt storymässigt. Diablo III är således även årets besvikelse.

  • 2011 års The Elder Scrolls V: Skyrim kom förvisso inte under 2012, men expansionerna, moddarna till PC-versionen, samt det faktum att det här förbannade knarkspelet aldrig tar slut gör att det kommer in på min lista.
  • Ordspelet Letterpress till iOS är på alla sätt och vis bättre än WordFeud och allt vad konkurrenterna heter.
  • Solobrädspelet Talisman: Prologue till PC känns faktiskt nästan precis sådär brädspeligt som det borde.

Enligt Pontus: Journey

journeyJourney är inte ett spel som alla andra utan beskrivs bäst som vacker audiovisuell upplevelse, och ju mindre du vet om ”spelet” desto bättre blir upplevelsen. Det är få spel har som har berört mig på samma sätt som Journey, och när eftertexten rullade upptäckte jag till min förvåning en tår längs min kind. Något som kanske kan skämtas bort på grund av sömnlösa nätter som småbarnsförälder. Men jag tror inte det var fallet.

  • Retro: Större delen av spelåret har jag ägnat mig att titta i backspegeln. Följ med på min resa här där jag har som mål att spela alla Nes-spel som släpptes i Sverige

Enligt Rickard: Gears of War 3

Gears of War 3För att fjolåret inte bjöd på något som överträffar Gears of War 3 online. Det är fortfarande mitt mest spelade spel, och lär förbli så fram till Gears of War: Judgment! Fuck you, 2012!

  • Penny Arcade The Game: Gamers vs. Evil var spelet som inte bara bjöd på skön och avslappnad underhållning, utan även introducerade mig till genren ”deck building games”. Och fan vad bra det gör sig på iPad.
  • Train Simulator 2013 tar realismen till en helt ny nivå. Kolla checklistan, koppla dina vagnar och puttra iväg på timslånga uppdrag där man mest sitter och tittar på den digitala naturen. För alla oss som älskar tåg.
  • Hotline Miami är det närmaste man kan komma en laglig tripp i LSD-klassen. Simpelt, snabbt och jävligt våldsamt. Ganska precis vad jag brukar kräva av spel.

God fortsättning, alla läsare! Vi återkommer strax med ”mest lockande 2013”.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0