Vad hände med Xbox Game Pass?

Anders Norén
Artiklar

I slutet av februari i år avslöjade Microsoft något oväntat en ny tjänst för Xbox Live. Tjänsten heter som Xbox Game Pass, och för en avgift på 79 kr i månaden (eller $9.99) får spelare tillgång till ett bibliotek på mer än 100 Xbox One och bakåtkompatibla Xbox 360-titlar. Nya spel läggs till och tas bort varje månad, och om man vill behålla ett spel från Xbox Game Pass-utbudet permanent så kan man köpa det med 20 procent rabatt på det ordinarie priset.

Bland utgivarna som har utlovat titlar för tjänsten nämndes 2K, 505 Games, BANDAI NAMCO Entertainment, Capcom, Codemasters, Deep Silver, Focus Home Interactive, SEGA, SNK CORPORATION, THQ Nordic GmbH, Warner Bros. Interactive Entertainment och – förstås – Microsoft Studios. Microsoft sa också att spel som Halo 5: Guardians, Payday 2, NBA 2K16 och SoulCalibur II (bakåtkompatibelt) skulle finnas tillgängliga i spelbiblioteket när tjänsten lanseras våren 2017.

Den tidsramen, våren 2017, är anledningen till det här inlägget. Årstider ser olika ut i olika delar i världen, och därför finns det inte någon internationellt etablerad metereologisk definition för vår – eller någon av de andra årstiderna. Att ett företag säger att något släpps våren si eller så är därför ganska luddigt. På det norra halvklotet, som är den del av världen som åtminstone nordamerikanska och europeiska spelföretag oftast fokuserar sin kommunikation på, syftar dock vår oftast på tidsperioden under månaderna mars, april och maj.

Även om man inte har lagt märke till när man har vistats utomhus de senaste månaderna så börjar våren så sakteligen övergå till sommar, vilket betyder att tidsfönstret som Microsoft angav för lanseringen av Xbox Game Pass också blir smalarare och smalare. I det ursprungliga tillkännagivandet sa företaget också att tjänsten kommer att bli tillgänglig till Xbox Live Gold-medlemmar innan alla Xbox One-ägare kan börja prenumerera. Mer detaljer om den biten, och mer information om tjänsten i övrigt, skulle komma närmare lanseringen.

Förhandlingar om licenser är en komplicerad process, särskilt för prenumerationstjänster. Mycket har skrivits om de problem som Netflix, Spotify och iTunes har haft med att säkra och sedan behålla licenser till film, tv och musik, och om de utdragna förhandlingar som tjänsterna har haft med utgivare för att fastställa hur månadsavgiften ska fördelas. Processen är säkert mycket enklare för Xbox Game Pass, då alla utgivare av Xbox One-spel redan måste ha ett avtal med Microsoft. Men det är ändå inte särskilt överraskande att lanseringen har låtit vänta på sig.

En alpha-version av Xbox Game Pass med ett fåtal spel fanns tidigare tillänglig för deltagare i Xbox Insider, Microsofts program för de som vill testköra kommande uppdateringar för konsolens operativsystem och Xbox Live. När den testperioden stängdes, den 28 april 2017, sa Microsoft att ”We’re getting close to launch and Xbox Game Pass will be available for all gamers later this Spring.” Det är det sista vi har hört om tjänsten från Microsofts sida.

Det är dock inte så överraskande att Microsoft inte har släppt mer information om Xbox Game Pass under maj månad. För spelbranschen är maj månad historiskt sett tom på tillkännagivanden och full av läckt information. Tom på tillkännagivanden för att de sparas till E3 i Los Angeles i början av juni, och full på läckor för att mycket av det som ska avslöjas på E3, hårdvara som mjukvara, lyckas nå allmänhetens öron innan det visas upp på presskonferenserna. Om Xbox Game Pass var redo att avslöjas i maj så kan man nästan garantera att Microsoft skulle vänta med avslöjandet till deras E3-presskonferens, som hålls söndagen den 11 juni.

Xbox Game Pass känns som rätt tjänst vid rätt tidpunkt för Xbox One. Microsofts konsol ligger fortfarande efter PlayStation 4 i hårdvarförsäljning under den här konsolgenerationen, och även om gapet har minskat över tid (i relativa mått mätt) så är Xbox One fortfarande nummer två med en ganska rejäl marginal. Xbox Game Pass kan vara ett starkt argument för att få dem som inte redan äger ett Xbox One att hoppa på tåget.

Köp en Xbox One S för 2 400 kr, och ett Xbox Game Pass för 79 kr i månaden, och du har genast tillgång till ett spelbibliotek på över 100 titlar. Utbudet kommer inte att innehålla alla titlar du vill ha, och du kommer troligtvis att ha spelat några av tredjepartstitlarna på en annan konsol redan, men du kommer garanterat att hitta en handfull titlar som faller dig i smaken. Jag skulle inte bli förvånad om Microsoft så småningom börjar inkludera en månad gratis Xbox Game Pass i varje Xbox One-konsol som säljs. Det vore inte en dålig pack-in.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0