Artiklar

Age of Empires IV – allt du behöver veta inför releasen

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

Efter en allt för lång väntan (Microsoft tillkännagav spelet 2017) närmar vi oss nu en skarp version av Age of Empires IV. Den 28 oktober är det dags, och här är allt du behöver veta inför releasen.

Utvecklat av Relic

Age of Empires IV utvecklas av Relic Entertainment – en kanadensisk spelstudio med flera bra titlar på CV:t, som Company of Heroes-serien. Det är med andra ord en rutinerad studio som visat att de vet hur man utvecklar ett bra realtidsstrategispel. 

16 år sedan sist

Sedan Age of Empires III släpptes har de tonåringar som ägnade åtskilliga timmar åt spelet hunnit utbilda sig, skaffa jobb, familj och börjat få ålderskrämpor. Det har alltså gått 16 år sedan vi sist fick ett nytt spel i serien och förväntningarna är höga – både från dagens tonåringar och de som var med när det begav sig sist. 

8 civilisationer – med planer på expansion

I det nya spelet kommer du att kunna välja mellan åtta civilisationer från exempelvis Asien och Europa. Relic har dock redan tillkännagivit att man planerar att expandera antalet med tiden.

Age of empires IV
Det ser ut att kunna bli hett om öronen i AOE IV. Bild från Windowscentral.com.

4 historiskt korrekta kampanjer

Age of Empires IV kommer innehålla fyra historiska kampanjer med historiska händelser och personer, såsom normandernas erövring av England och Vilhelm Erövraren. Mycket arbete lär ha lagts ner på att göra spelets kampanjer historiskt korrekta och detaljrika. 

Moderniserad version som inte glömmer rötterna

De flesta förväntar sig nog att kunna känna igen Age of Empires IV. Samtidigt går det inte att blunda för det faktum att ganska mycket hänt med spelutveckling under alla år som gått. Enligt Adam Isgreen, kreativ chef på Age of Empires IV, ser man spelet som en nystart för serien. Det innebär att man tagit sig friheten att utveckla spelet och göra det mer modernt. Samtidigt vill man inte göra det för komplext, utan behålla det som gör Age of Empires till vad det är. En del av charmen med Age of Empires-spelen var ju trots allt att de i grunden var ganska enkla att spela.

Musiken i spelet komponeras av Mikolai Stroinski

Namnet kanske inte säger dig något, men att det är Mikolai Stroinski som står för musiken i AOE 4 är stort. Tillsammans med Marcin Przybylowicz var det nämligen han som låg bakom bakom soundtracket till Witcher 3– känt för sin fenomenala musik. 

Age of Empires IV: frågor och svar 

När släpps Age of Empires IV?

Spelet släpps officiellt den 28/10 2021. 

Vad kommer Age of Empires IV kosta?

Spelet ser ut att kosta någonstans mellan 460 och 550 kronor, beroende på återförsäljare

På vilka plattformar kommer jag kunna spela AOE 4?

AOE 4 släpps på Steam och Xbox Game Pass, vilket innebär att det kommer kunna spelas på en dator med Microsoft Windows och Xbox.

Vad är systemkraven för Age of Empires IV på PC?

Det här är minimikraven för att kunna spela Age of Empires IV: CPU: Intel Core i5-6300U eller AMD Ryzen 5 2400G
RAM: 8 GB
OS: Windows 10 64bit.
GPU: Intel HD 520 eller AMD Radeon RX Vega 11.
Pixel shader: 5.0
Vertex Shader: 5.0
Ledigt hårddiskutrymme: 50 GB

Betyg

Snittbetyg 3.8 / 5. Antal röster: 4