Äkta rollspelande i Grand Theft Auto V

Rickard Olsson
Artiklar

Det har varit väldigt mycket Counter-Strike: Global Offensive det senaste. Som vanligt. Det är faktiskt inte särskilt ofta som jag beskådar något annat över huvud taget på Twitch. Några speedruns i Super Mario 64 blir det, förstås, och lite Hearthstone då och då. Mest som bakgrundsunderhållning.

Men nu är det nya tider, för jag har – äntligen – upptäckt rollspelande i Grand Theft Auto V.

Jag var lite tveksam först. Förstod inte riktigt vitsen. Men så fortsatte jag ändå att följa en av mina favoritstreamare, BurkeBlack, och hans äventyr som den lönnfeta, sparkbyxebeklädda barägaren och seriemördaren Billy Bob.

Det blir emellanåt så fantastiskt roligt och dråpligt att jag skrattar rätt ut, och extra underhållande blir det då alla deltagare verkligen går in i sina roller när de pratar med varandra. Detta samtidigt som BurkeBlack stundtals trollar järnet med övriga på ett ändå helt sjyst sätt med sin lantliga hillbilly-dialekt.

Och mördar på folk på löpande band efter att han vunnit deras förtroende, förstås.

Om du inte känner till rollspelande i Grand Theft Auto så är det särskilda servrar där spelarna mer eller mindre lever ett virtuellt liv, och det finns regler alla måste följa för att inte bli bannade. Staden har allt från ett polisväsende som följer upp brottslighet till Svenssons, stekare och lokala fyllon som bara spenderar dagarna vid en bardisk. Spelarna antar sina roller och pratar och uppför sig som det de föreställer, med en viss konsekvenslös frihet, så klart.

Men det är givetvis inte bara mord och andra liknande hemskheter som roar (det görs ju med finess, i humorns namn). En helt vanlig dialog kan innehålla så många oväntade vändningar och garvframkallande saker att jag kan sitta och lyssna hur länge som helst. Det märks att spelarna oftast har genuint roligt, och det förstärker åtminstone mina intryck betänkligt.

Det var nyligen hysteriskt roligt när Billy Bob lyckades trassla sig ur ett knivdåd han begått, och vända det under ett polisförhör på mordplatsen till att en bikiniklädd kvinna försökt ha ihjäl honom med ett basebollträ. Det blev inte direkt lägre skrattvarning när en lokal pyroman helt plötsligt dök upp, mitt i förhöret, för att utkräva hämnd på Billy Bob och började skjuta hejvilt på allt och alla.

Rollspelandet i Grand Theft Auto V har seriöst fått mig att överväga ett inköp av spelet, trots att jag inte är något fan av kärnspelet i sig. Och numera får till och med Counter-Strike det svårt att glänsa när BurkeBlack är igång och streamar, vilket vanligtvis sker på morgon/förmiddag svensk tid.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0