Angående PewDiePie…

Publicerad:

Skrivet av:Robert Jonsson

Verifierat av

Max L

Vid det här laget kan inte många ha undgått det stora rabaldret kring PewDiePie. Om du mot all förmodan har missat det så betalade han via internettjänsten Fiverr två personer för att visa upp en skylt med budskapet ”Döda alla judar”. Det är det senaste draget i en anti-semitisk tendens hos PewDiePie enligt somliga, ett harmlöst skämt taget ut sin kontext säger andra.

Några som inte tog det som ett skämt var företag som PewDiePie arbetade med. Disney avbröt sitt samarbete med honom och YouTube nedprioriterade honom från gräddfilen (vilket indirekt påverkar hur mycket pengar han tjänar via sina reklamintäkter). Incidenten uppmärksammades förstås i media, där både Wired och Polygon skrev om uttömmande artiklar om händelsen. Det här är inte första gången det stormar om PewDiePie och det är definitivt inte sista gången som det sker.

PewDiePie menar att rapporteringen är överdriven. Först publicerade han ett blogginlägg där han ber om ursäkt och säger att han inte stödjer anti-semitiska agendor. Därefter kom det en YouTube-video som… ja, ni kan se den själv:

https://www.youtube.com/watch?v=lwk1DogcPmU

I PewDiePies ögon är han ett offer för illvilliga intressen som är ute efter honom. Så är det förstås inte. Låt oss kolla närmare på ett par saker som han säger.

I was trying to show how crazy the modern world is, specifically some of the services available online. I picked something that seemed absurd to me—That people on Fiverr would say anything for 5 dollars.

Visst kan det säga mycket om det faktum att folk är beredd att göra vad som helst för fem dollar. Det är inte fel att visa på den girighet som existerar i västvärlden, men i klippet där han har betalt för att någon ska framföra budskapet ”döda alla judar” så är situationen annorlunda. Det har ett starkt kolonialistiskt perspektiv där PewDiePie snarare framstår som en överklass som utnyttjar underklassen för sitt eget höga nöjes skull.

Utöver det så är det problematiskt med att PewDiePie valde just den här frasen. Hade han varit ärlig i sitt uppsåt så skulle det finnas gott om andra alternativ som fungerat lika bra för att bevisa absurditeten. Att PewDiePie trots det väljer ett extremt känsligt ämne visar inte bara på en total historielöshet, utan även klar brist på empati. Det kanske inte är anti-semitiskt i sig, men det är osmakligt.

I think of the content that I create as entertainment, and not a place for any serious political commentary

Den frasen är så utsliten att jag fortfarande förvånas över att folk tror den fungerar som ett försvar. Det går aldrig att hävda att något inte är politiskt. Vad många verkar glömma är att akten att INTE göra någonting också är ett politisk ställningstagande eftersom det befäster rådande normer. Det går helt enkelt inte att hävda att någonting inte är politiskt. Okunskapen som PewDiePie uppvisar är helt enkelt ingen ursäkt.

I videon där PewDiePie håller sitt försvarstal utmålar han sig som ett offer. Han anklagar de traditionella medierna för att vara ute efter honom och att de inte går att lita på. För mig så går tankarna direkt till Trump-administrationens vilja att smutskasta media. Det är en ful härskarteknik som används för att slippa ta ansvar för sina handlingar och på ett nyktert sätt utvärdera vad som har hänt. Det finns ingen som helst form av ansvarstagande överhuvudtaget. Vanliga media har ansvariga utgivare och hålls ansvariga då de gör sina uttalande, och det är något som PewDiePie helt saknar. Han vräker bara ur sig saker utan eftertanke och det skulle behövas en större eftertanke i vad som kommer ur hans mun.

Givetvis finns det de som vill försvara PewDiePie. Notch, mannen bakom Minecraft, försvarade PewDiePie på Twitter.


Notchs försvar förvånar mig inte då han tidigare har visat dålig attityd (något som jag skrev en krönika om förra året). Även den största amerikanska hatsidan, The Daily Stormer, hyllar PewDiePie. De är förstås inte likställda, men de representerar båda rätt osunda attityder som man inte bör vara stolta över att få sympatier för. Betyder det att PewDiePie är skyldig för vilka som ser hans YouTube-kanal? Så klart inte, men för att parafrasera Shakespere, ”det är någonting ruttet i PewDiePies YouTube-kanal”. Uppmärksamheten som han får från dem borde vara en varningsklocka att han gör något som är fel. Istället för att slå ifrån sig kritik och skapa konspirationsteorier, borde han ta tillfället i akt för att lära sig av den och lova bättring.

Hade PewDiePie bara publicerat bloggposten hade jag troligen inte skrivit den här krönikan. Det problematiska är när videon kommer efteråt. Det är ett återkommande beteende hos många internettroll som får en tillsägelse i communityt de socialiserar i. De säger förlåt utan att mena det, och efter att de sagt ursäkten så kan de inte riktigt släppa det. De känner sig förolämpade och eftersom de inte har någon som kan filtrera dem hänfaller de åt att börja förklara sitt beteende och ju mer de pratar desto tydligare blir det att ursäkten inte egentligen betyder någonting. Det är exakt det som PewDiePie gör i videon.

Tror jag på allvar att PewDiePie är antisemit och rasist? Nej. Jag tror däremot att han är en priviligerad man som lever kvar i en tid där man kom undan med att säga vad som helst. Som en förebild för många så har han ett ansvar att uppträda på ett föredömligt sätt. Det har PewDiePie inte gjort här och han lär inte heller göra det i framtiden. I alla fall inte så länge som han har lika många följare som hans ego är stort.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0