Äntligen får jag spela Star Fox 2

Thord D. Hedengren
Artiklar

Det sägs att Nintendo inte ville släppa Star Fox 2, uppföljaren till Super FX-chippade Super NES-spelet Star Fox (eller Starwing i Europa), för att polygongrafiken såg så dålig ut i jämförelse med Sonys nya konsol PlayStation. Sant eller ej, några sådana dubier finns inte i och med Super NES Classic Edition för där hittar du inte bara spel som Super Mario World och Final Fantasy III, där återfinns såväl Star Fox som den hittills osläppta uppföljaren Star Fox 2.

Jag älskar Star Fox, har gjort det sedan originalet till SNES. Det blev inte direkt sämre av Star Fox 64, känt som Lylat Wars i Europa av upphovsrättsliga skäl, för även om det var extremt välbekant – Nintendo gillar att göra samma spel om och om igen – så var det bra. 3DS-remaken rekommenderas för övrigt, riktigt bra tycker jag. Star Fox Zero till Wii U samt Star Fox Adventures är väl titlarna som sticker mest i ögonen, det förra för att det lyckas vara själlöst och det senare för att det var blott en tunn Legend of Zelda-klon.

box art
Promobild för Star Fox 2, för det finns förstås inte box…

Att återvända till 16-bitarstiden och den Star Fox-upplevelse som erbjuds är dock inte smärtfritt. Bilduppdateringen är plågsamt låg och det gör spelen – såväl ettan som tvåan – mer svårspelade än jag minns dem. Det är så illa att jag behöver två försök att klara första banan i Star Fox (på level 3 visserligen, men ändå) – något som är ett måste för att låsa upp Star Fox 2 på min Super NES Classic Edition.

Star Fox 2 ger dock mersmak. En del designval känns lite tveksamma men wingman-konceptet är bra och jag gillar försvara Corneria-konceptet. Det är dock inget lätt spel, en anledning till att Nintendo vill att du klarar första banan i originalet först misstänker jag. Här saknas tutorial och hålla i handen, utöver några peppiga tillrop från din wingman (som inte måste vara en man, eller ha vingar för den delen). Måhända blev kom igång-delen av spelet inte klart, eller så är det för att vi var lite tåligare på den gamla goda tiden, vad vet jag?

Jag har spenderat en stund med Star Fox 2 och nej, det är förstås inte den fantastiska upplevelsen jag fantiserade om för så många år sedan. Det här är inte spel som har åldrats väl, de känns gamla och ryckiga. Men med det sagt så är vare sig Star Fox eller Star Fox 2 utan charm. Det är en stycke spelhistoria jag är glad att få uppleva, om än lite senare än önskvärt.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0