Året 4K?

Anders Norén
Artiklar

Tv-apparater med HD-upplösning började säljas redan på 1990-talet. Det dröjde dock tills introduktionen av PlayStation 3 och Xbox 360 år 2005-2006 innan försäljningen tog fart på allvar. Konsumenter behövde en anledning till att lägga åtskilliga tusenlappar på att byta ut sina gamla CRT-tv-apparater mot de platta HD-apparaterna, och Blu-Ray-filmer och spelkonsoler med stöd för upp till 1080p i video-output var en utmärkt ursäkt. Det var nog inte många som köpte ett Xbox 360 i november 2005 som inte hade en HD-tv, eller planerade att skaffa en så snart plånboken tillät det.

Drygt elva år har gått sedan dess, och majoriteten av oss har fortfarande tv-apparater med samma HD-output som de tv-apparater vi köpte då. Men nästa teknikskifte är på ingång. Tv-apparater med 4K-upplösning började bli omdiskuterade för flera år sedan, men det är först nu som de börjar närma sig 1080p-apparaterna i prisnivå. Besöker man en hemelektronikbutik idag så har majoriteten av tv-apparaterna i hemmabioavdelningen 4K-upplösning, och den som vill kan plocka upp en 55-tummare för under 6 000 kronor. Priset är tillräckligt lågt, och utbudet är tillräckligt stort. Det jag och många andra väntar på är en ursäkt till att ta steget. En ursäkt till att pensionera min nuvarande 50-tums-plasma som, trots att den har sju-åtta år på nacken, fortfarande används dagligen och fungerar utan problem.

Ett tag trodde jag att PlayStation 4 Pro skulle vara den ursäkten. PlayStation 4 Pro utannonserades i september förra året, men den upphottade konsolen fick mig inte att känna det 4K-sug som jag hade väntat mig. Till viss del är det förmodligen för att jag inte spelar särskilt mycket på mitt nuvarande PlayStation 4, men det känns inte som att jag är ensam. Även de som har PlayStation 4 som sin primära konsol verkar ganska nöjda med att fortsätta spela original-versionen i 1080p. Både lanseringen i november, julhandeln i december och mellandagsrean i januari kom och gick utan någon omfattande rush efter PlayStation 4 Pro-enheter eller 4K-tv-apparater.

Kommer då 2017 att bli året då tekniken slår igenom på allvar?

Microsoft hoppas definitivt på det. Xbox Scorpio, deras motsvarighet till PlayStation 4 Pro, kommer att stå i centrum på Microsofts konferens på E3 i juni och ska lanseras i tid till julhandeln i slutet av året. Eurogamers spelteknikblogg Digital Foundry fick nyligen en exklusiv inblick i konsolens hårdvara, och de sa då att ”there’s no reason why all titles that run at 1080p on Xbox One shouldn’t run at native 4K [på Xbox Scorpio]”. Om det stämmer så kommer det att vara ett ganska starkt försäljningsargument för Xbox Scorpio – och för tv-apparater med 4K-upplösning.

Digital Foundry menar också att konsolens hårdvara kombinerad med de optimeringsmöjligheter och verktyg som utvecklare får tillgång till kommer att göra det möjligt för Xbox Scorpio att producera grafik långt bortom det PlayStation 4 Pro klarar av. Grafik jämförbar med vad en upphottad PC utrustad med ett GTX 1070-grafikkort kan pumpa ut. Xbox Scorpio kommer, kortfattat och utan teknisk jargong, att vara extremt kraftfull. Och vill man utnyttja all den prestandan så kommer man att behöva en 4K-tv.

Man kommer också att behöva en stor plånbok. Digital Foundry tror att Xbox Scorpio kommer att kosta ungefär 499 dollar, vilket är 100 dollar mer än PlayStation 4 Pro. Kombinerat med en ny 4K-TV så tittar man på en total utgift på runt 10 000 kronor. Ännu mer om man också vill ha en tv med High Dynamic Range (HDR), vilket man förmodligen vill. Prislappen känns extra saftig när man tänker på att alla spel som släpps till Xbox Scorpio också kommer att kunna spelas på ett vanligt Xbox One. Det man får för de 10 000 kronorna är snabbare laddningstider (tack vare den ökade prestandan), snyggare grafik och högre upplösning.

Utannonseringen av PlayStation 4 Pro fick mig inte att känna något omedelbart behov av att kasta ut mitt PlayStation 4 och min nuvarande tv-apparat genom fönstret. Det återstår att se om Xbox Scorpio-avtäckandet på Microsofts E3-konferens den 11 juni kommer att ha en sådan effekt på mig. Kanske kommer jag att titta upp från handkontrollen och inse att min 50-tums plasma-tv helt enkelt inte har tillräckligt många bildpunkter för att vara duglig som spelskärm längre.

Eller så kommer året 4K kanske att få vänta ett år till.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0