Artiklar

Bästa Android-emulatorn 2023: Spela retrospel på din mobil

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

Genom att ladda ner den bästa Android-emulatorn för konsoler som Nes, Snes, Gameboy Advance och Nintendo 64 kan du spela alla dina gamla favoriter från förr i mobilen. Dagens Android-mobiler är kraftfullare än alla gamla konsoler, från NES och Gameboy till Gamecube och Wii. Det är dock få av de moderna mobilspelen som lever upp till Nintendos gamla toppspel – så vi väljer alla dagar i veckan att gå tillbaka till klassikerna när det vankas spel i mobilen. På Google Play Store finns det gott om alternativ, och här är de som vi på Spelbloggen tycker är bäst.

1. Classicboy: Bästa Android-emulatorn

Vill du ha en emulator som kan göra det mesta är Classicboy det bästa valet. Till skillnad mot många andra emulatorer för Android funkar den här nämligen för många olika plattformar, från Nes till Nintendo 64 och en massa andra gamla konsolspel. Emulatorn har till och med stöd för handkontroller, om du nu inte är nöjd med touchkontrollerna. Det enda som är lite trist är att Classicboy kostar pengar, åtminstone om du vill komma åt alla funktioner. Du kommer dock långt med gratisversionen också.

Ladda ner Classicboy på Google Play Store

2. Nostalgia.nes: Bästa Android-emulatorn för NES

Nostalgia.NES är vår favorit bland renodlade NES-emulatorer till Android. Inte nog med att den kör alla tänkbara gamla NES-spel exemplariskt, den är också fullspäckad med coola funktioner, som autospar, möjligheten att spola tillbaka mitt i spelet och multiplayer via wifi. Emulatorn har också stöd för externa tangentbord och bluetoothkontroller. Redo för lite Excitebike och Super Mario Bros. 3? Då är det bara att surfa in på Play Store och dra ner Nostalgia.nes.

Ladda ner Nostalgia.nes på Google Play Store

3. GBA. Emu: Bästa Android-emulatorn för Gameboy Advance

Gameboy Advance är en av de bästa handhållna konsolerna i världshistorien, och med den här emulatorn kan du återuppleva alla gamla storspel, som The Legend of Zelda: The Minish Cap och Metroid Fusion. GBA.emu har funktioner som att spara när du vill och stöd för bluetoothkontroller och tangentbord.

Ladda ner GBA.Emu på Google Play Store

4. M64Plus Fz Emulator: Bästa Android-emulatorn för Nintendo 64

Nintendo 64 kändes som något från framtiden när den kom, och därför lever några av oss kvar i villfarelsen om att spelen är alldeles för krävande för att kunna spelas på något så simpelt som en mobiltelefon. Så ligger det givetvis inte till – din moderna Android-telefon har betydligt mycket mer muskler än den gamla Nintendo 64-konsolen, och driver spel som Super Mario 64 och Goldeneye utan några som helst bekymmer. Med en emulator som M64Plus Fz är de dessutom bra optimerade och flyter som de ska. Synkning med Google Drive, möjlighet att spara på ett SD-kort och stöd för externa kontroller är några av finesserna du får på köpet.

Ladda ner M64Plus Fz Emulator på Google Play Store

5. Dolphin Emulator: Bästa Android-emulatorn för Gamecube och Wii

Dolphin är en välkänd emulator för alla som har undersökt möjligheten att spela gamla Gamecube- och Wii-spel på sin dator. Emulatorn har gått från klarhet till klarhet, och är i dag det bästa valet om du vill spela de här lite mer tekniskt avancerade spelen. Dolphin finns även till Android-mobiler, och fungerar faktiskt hyfsat bra. Att kunna spela The Legend of Zelda: The Wind Waker på sin mobiltelefon är inget annat en dröm.

Ladda ner Dolphin Emulator på Google Play Store

Här laddar du ner ROMS

Okej, så du har laddat emulatorn, men var är alla spelen? Spel som kan spelas i en emulator kallas ROMS, och är bara en googling bort. En av våra favoritsidor för ROMS är Romsgames.net. Tänk dock på att om du vill vara riktigt laglydig så måste du redan äga en fysisk kopia av spelet du laddar ner.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2