Bilen: en körande spelkonsol

Spelbloggen
Artiklar

Det är inte längre nödvändigt att ta med sig ett Nintendo Switch och fylla mobilen med spel när man ska åka bil långt. Det finns en spelkonsol tillgänglig direkt på bilens instrumentpanel, eller i alla fall i vissa bilar. Utvecklingen pekar däremot framåt och inbyggda spel är något som kan komma att hittas i flera bilar i framtiden.

Bilen: en körande spelkonsol
Källa: Unsplash

Tesla leder utvecklingen

2019 presenterade biltillverkaren Tesla spelkonsolen Tesla Arcade i sin bilmodell Model 3. Den var integrerad i bilens system och tillgänglig via 15-tumskärmen på instrumentbrädan. I dag är spelkonsolen tillgänglig i samtliga nya Tesla-modeller, både via skärmen hos föraren och eventuella skärmar i baksätet. Idéen är att erbjuda förare och passagerare något att göra medan de väntar på att bilen laddas. 

Tesla hade redan tidigare släppt en spelsimulator som de kallade Teslatari. Den var tillgänglig via touchskärmen och innehöll klassiska Atarispel. Nu har Tesla Arcade utvecklats och Elon Musk hävdar att spelsystemet är lika starkt som PlayStation 5. Han har till och med sagt att han planerar att anlita ett eget spelteam som kan utveckla spel som är unika för Tesla. I dag går det att spela spel som Fallout Shelter, Stardew Wally och The Witcher 3: Wild Hunt. Tesla Arcade är kompatibel med flera trådlösa handhållna kontroller. Det går även att lägga till andra spelappar på bilens hemskärm, för den som hellre vill spela något annat. 

Tesla är en av de mest omtalade biltillverkarna och deras modeller lockar köpare över hela världen. Det finns ett stort intresse för att investera i och spekulera på Tesla aktie. Spekulation innebär att det går att tjäna pengar på kursens prisfluktuationer. Det går att spekulera på upp- och nedgångar samtidigt som det går att använda hävstänger för att få en större exponering. 

Tesla - spelsimulator
Källa: Unsplash

Mercedes presenterar in-car gaming

Tesla är den biltillverkare som har kommit längst med sin introduktion av spel i sina bilar. De är däremot inte ensamma. 2019 presenterade Mercedes sin egen in-car gaming i en Mercedes CLA Coupé 2020. På instrumentpanelens skärm kunde man bland annat spela Mario Kart. Föraren kunde till med använda bilens ratt och pedaler som kontroller – givetvis när bilen var i parkeringsläge och inte under körning. Om man hade säkerhetsbältet på sig kunde man till och med känna hur det drogs åt när avataren i spelet svängde lite för häftigt. 

Framtidens utveckling

Mercedes och Tesla är än så länge de enda biltillverkarna som har lagt till spel i sina system. Enligt marknadsexperter kommer fler att följa, framför allt när fler bilar blir eldrivna. Det är många som tror att hela instrumentpanelen i framtiden kommer att ersättas med en enda stor digital skärm. Till och med växelspaken kan bli en touch-funktion. Fler bilar väntas få en skärm för passagerare i baksätet så att de kan styra alltifrån volym till klimatet runt dem. De kommer också att få tillgång till spel och möjligheten att ta del av annan underhållning.

Ända sedan den handhållna spelkonsolen kom har passagerare spelat i bilen. Nu verkar man inte längre behöva ta med sig underhållningen för långa bilfärder. Allt finns i bilens system direkt på instrumentbrädan. 

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1