Artiklar

Vad hände med Braid: Anniversary Edition?

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

Minns du Braid? Är svaret nej är det inte så konstigt med tanke på att det släpptes för 14 år sedan och knappast är spelet på allas läppar i dag. Annat var det 2008, då det utmanande och vackra plattformsäventyret banade väg för en helt ny generation indiespel. Skaparen Jonathan Bow gick 2020 ut med att en ny jubileumsutgåva var på gång och vi fick till och med se en imponerande trailer där Braid fått en rejäl grafisk finputsning. Spelet utlovades tidigt 2021, men sedan blev det tyst. Vad hände egentligen med Braid: Anniversary Edition? Vi går till botten med mysteriet.

Vad är Braid?

Först lite bakgrundshistoria. Braid är ett plattformsspel från 2008, som ursprungligen släpptes till Xbox 360 och sedan även till PS3, Mac och PC. Spelet skapades av Jonathan Bow, och fick mycket uppmärksamhet för sin handmålade grafik och innovativa gameplay. I likhet med Prince of Persia: The Sands of Time gick det att spola tillbaka tiden i Braid – en funktion som var användbar för att manipulera spelvärlden och lösa kluriga pussel.

Braid blev en omedelbar succé när det lanserades på Xbox 360, och fick skyhöga betyg i spelpublikationer som Gamespot, IGN och Eurogamer.

Braid2

The Witness

Efter Braid började Jonathan Bow att utveckla det som kom att bli 3D-pusselspelet The Witness, som för övrigt återfinns på vår lista över frustrerande svåra spel. Spelet tillkännagavs 2009 men släpptes inte förrän 2016. Att vi nämner The Witness långa väg från idé till färdigt spel beror på att detta är en viktig pusselbit för att förstå Jonathan Bow och hur han utvecklar sina spel. Bow har blivit känd i spelvärlden för att göra sina spel till passionsprojekt som tar evigheter att färdigställa. Det är inte ovanligt i spelbranschen att spel får ett releasedatum som sedan skjuts upp, men i Bows fall är det mer regel än undantag. Det är kanske därför föga förvånande att den remastrade versionen av Braid som offentliggjordes 2020 och var tänkt att släppas tidigt 2021 ännu inte har sett dagens ljus.

Braid: Anniversary Edition

Det var under Sonys State of Play 2020 som vi för första gången fick se en trailer för Braid: Anniversary Edition, en uppdaterad version av spelet för moderna konsoler och datorer, med förbättrad handritad grafik, högre upplösning och ny musik. I trailern lovades dessutom det mest omfattande kommentarspåren någonsin i ett spel, samt att det skulle komma under 2021. Fansen jublade och en ny generation indiespelälskare gjorde sig redo att äntligen få spela den legendariska pusselplattformaren på PC och konsol.

Lyser med sin frånvaro

I skrivande stund är det mars 2022 och Braid: Anniversary Edition lyser fortfarande med sin frånvaro. Vad som hände mellan att Braid: Anniversary Edition ansågs vara tillräckligt klart för att få ett releasedatum till att det helt och hållet slutade komma uppdateringar om spelet är ett mysterium.

Braids officiella hemsida är den senaste uppdateringen den trailer som du ser ovan, samt en text från Jonathan Bow (skriven i augusti 2020) som berättar om projektet och att spelstudion Thekla siktar på att släppa spelet tidigt 2021. Informationen har alltså inte uppdaterats på länge och klickar vi oss vidare in på Theklas Twitter hittar vi också där en uppdatering från Braid från augusti 2020.

Bow har uttalat sig på Twitch?

Enligt en användare i den här Reddit-tråden lär Jonathan Bow ha sagt om Braid: Anniversary Edition: ”it’s going to be out when its done” i en Twitch-sändning för några månader sedan. Inte mycket till information alltså, men i brist på andra uppgifter tar vi det vi kan få. Och uttalandet avslöjar ju faktiskt dessutom att projektet inte är nedlagt utan att spelet kommer. När det är färdigt.

5 beat ’em up-spel som släpps 2022

Betyg

Snittbetyg 4 / 5. Antal röster: 4