Artiklar

Därför är SteamOS ingen dum idé

Publicerad:

Skrivet av Thord D. Hedengren

Verifierat av: Max L

SteamOSValve har utannonserat SteamOS, utan att berätta särskilt mycket. Kortversionen är att det är ett operativsystem byggt på Linux som vem som helst kan och får använda, och som tar emot strömmade spel till din HDTV. Det här är således det första steget mot ett vardagsrum där Steambox regerar, det är bara inte säkert att det står Valve på PC:n kopplad till dumburken.

Är det ett hopplöst fall? Nej, jag tror inte det, SteamOS må vara något av en chansning, men någon dum idé är det då rakt inte.

  • Valve har redan ekosystemet. Steam är marknadsledande för Windows-spelande, och på god väg att bli detsamma för de naiva typer som spelar på sina Macar. Och Linux? Tja, de är i alla fall kompisar med Linux-communityn i och med SteamOS… Det här är i alla fall bara en förlängning av detta.
  • Valve har utvecklarna på sin sida. Kanske inte i just SteamOS-projektet, men betänk mängden indiespel och intresset att vara delaktig i Greenlight-projektet? För att inte tala om så många spel som ”aktiveras på Steam”. De är där redan, utvecklarna.
  • Det hemliga vapnet. Valve har ett hemligt vapen i Steam, för tänk om utvecklare uppmanas till att stödja SteamOS med att de får större procent av vinsten på spelförsäljningen på Steam? Det är potentiellt enormt.

SteamOS är ingen självklar framgång, men ett nog så intressant drag i en PC-spelvärld som gärna vill ta död på konsolerna och ta platsen som spelplattformen nummer 3, det vill säga den för hardcorelirarna. Vilka som har plats 2 och 1? Tablets samt mobiltelefoner respektive, men det är en annan femma.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0