Därför blev csgo betting en sådan succé

Spelbloggen
Annonser

Counter-Strike Global Offensive är för den som inte känner till spelet ett första persons skjutar-spel där man väljer ett av två lag att spela med: antingen är man terrorist eller så spelar man som en del i en konterterrorist-styrka. Det är det fjärde spelet som släpps i Counterstrike-serien (som i sig är en modifiering av spelet Half Life) sedan 1999. Det har uppnått en oerhörd popularitet världen över med runt 25 miljoner sålda exemplar och väl över tio miljoner spelare varje månad, varav många spelar online mot varandra. Det här är alltså inget mindre än ett fenomen, som nog i stor utsträckning har gått den äldre generationen förbi. De finns de som fortfarande kan fnysa åt att ”det där är väl ingen riktig sport”, och då bara bevisar att de inte har fattat någonting.

En av de största e-sporterna

E-sport är inte längre ett litet nördigt särintresse. Dagens e-sport är en stor tilldragelse, särskilt i Asien där e-sportsmästerskap fyller arenor väl i nivå med vilken Super Bowl-tillställning som helst. Redan 2016 var det också så att e-sport-tittande online gick om all annan sport sammantaget om man bara ser på de som tittar på sport online. Så att intresset för e-sport är riktigt stort kan inte förnekas. Bland e-sporterna finns det dessutom en som står ut, och det är just Counter-Strike Global Offensive. CSGO är den sport som har det mesta tittandet, de största profilerna och också bland de som har de största prispengarna där vi bara i Sverige har flera duktiga spelare som blivit miljonärer på att spela CSGO.

En sak som e-sporterna har varit väldigt duktiga på att göra är också att på olika sätt använda sociala media för att bygga upp intresse. Där de traditionella sporterna fortsätter jobba som de alltid har gjort har e-sporten gått ut och mött en ung målgrupp på de arenor där den målgruppen finns och lyckats fånga upp dem där. Det är mycket lättare att följa en CSGO-match via Twitter än att försöka tränga sig igenom dåliga system för att lyckas kolla en internationell fotbollsmatch via Pay per View. Tekniken kommer naturligt på ett annat sätt när det gäller e-sport. Och det är verkligen ”online first” som gäller. De som går och kollar på stora arenor ses inte som mer och bättre fans än de som följer sporten online, vilket skiljer stort från hur det normalt sett ser ut bland andra sportsupportrar.

Betting på e-sport

I takt med att intresset för e-sporten vuxit har även spelbolagen kommit på att här finns en helt ny publik att satsa på. Hos esportbets.se/csgo-betting finns en samling med aktörer som borde ge en idé om CSGO bettingens omfattning. E-sport skiljer sig inte från andra sporter som fotboll och boxning på så sätt att det finns pengar att tjäna för den som är duktig på sporten, har koll på den och de olika spelarnas styrkor och svagheter. Det finns idag massvis med alternativ för den som är ute efter att satsa pengar på e-sport. Dels finns det särskilda sajter som är direkt inriktade på att bara sköta betting på e-sport. Dels finns det massor av de äldre mer traditionellt inriktade casinona- och sportbettingsajterna som också de skapat underavdelningar för e-sport med möjlighet att satsa pengar på massvis med olika e-sporter inklusive CSGO.

CSGO som bettingobjekt

CSGO är ett fartfyllt och spännande spel. Det är alltså perfekt lämpat för den som gillar action och när det händer grejer hela tiden. Counter-Strike står aldrig still utan under en match kan vad som helst hända. Det gör givetvis också att det är ett spel som det är attraktivt att satsa pengar på. Oftast är det lag som är bäst under längre tid som kommer vinna, som i de flesta andra sporter. Men i enskilda matcher och turneringar är det mycket som kan hända som påverkar utgången i form av slump och individuella överprestationer eller misstag. När man bettar på en CSGO-match kan man göra det på flera olika sätt, lite beroende på vilken spelsajt man är på, men grunderna brukar vara ungefär de samma. Du kan dels spela mot ett tidigare satt odds innan en match spelas och då oftast på vilket lag som ska vinna. Sen kan du också spela mot olika sorters liveodds under matchen, där du till exempel efter halva matchen med visst facit i hand kan spela på vem som ska vinna. Eller på mer situationsbaserade saker som vem som kommer dö härnäst eller klara något specifikt i spelet.

Framtiden för CSGO-betting

Nu vet du varför CSGO-betting blivit en sån succé. Det är för att det är ett kul spel och en stor publiksport. Det är lättare att som supporter leva sig in i spelet eftersom man själv enkelt kan spela det hemma och då också fullt ut förstår alla mekanismer. Det är en växande hobby och en riktig folksport framförallt bland unga. Att det kommer fortsätta vara så pekar allting på. Omsättningen i e-sportsturneringarna fortsätter växa. Fler och fler får upp ögonen för värdet av att sponsra e-sportlag. Dessutom så växer omsättningen på e-sportbetting explosionsartat, där vissa siffror pekar på att så mycket som 8 miljarder dollar omsattes på den här typen av betting under 2016 med alla kurvor pekande uppåt.

Det som är de främsta riskerna är att myndigheterna skulle få upp ögonen för den här typen av betting och reglera den hårdare. Med tanke på att den här typen av publik tenderar att vara rätt ung gäller det att gamblingföretagen fortsätter att vara hårda i sina kontroller och ser till att minderåriga inte får spela. Det gäller nog särskilt för de mindre och mer direkt e-sportsinriktade aktörerna på marknaden. Unga människor ska givetvis inte spela, och ett stort ansvar faller på företagen att se till att så inte sker. Inte minst för att om det skulle börja dyka upp tidningsartiklar om minderåriga som spelat bort mycket pengar på e-sport så skulle det dels vara en personlig tragedi för den personen, men också ge riktigt dålig publicitet till e-sporten som helhet och riskera att betting på e-sport helt skulle förbjudas eller försvinna. Så det får vi verkligen hoppas inte händer. För som helhet är framtiden ljus för både e-sporten och för bettingmöjligheterna på e-sport, något annat är mycket svårt att påstå.

 

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0