De 5 bästa Steam Deck-spelen

Publicerad:

Skrivet av:Petter Mattsson

Verifierat av

Max L

Har du haft turen att lyckats få tag på Steam Deck, eller funderar på att skaffa Valves bärbara enhet i framtiden? Då får du inte missa de bästa Steam Deck-spelen, utvalda för att vara särskilt bra i det handhållna formatet.

1. Sable

Visst, Nintendo Switch-spelare har The Legend of Zelda: Breath of The Wild, men de har inte Sable. Det här open world-spelet är uppenbarligen inspirerat av just Breath of the Wild, men har tillräckligt med karaktär för att stå på egna ben, i allt från story till grafik och faktumet att spelet helt saknar stridsmoment. Vi rekommenderar att du bär ett par bra hörlurar när du flyger fram genom landskapet i Sable, då det stämningsfulla soundtracket från Japanese Breakfast är en stor del av behållningen med spelet.

2. Final Fantasy Pixel Remaster

Är du ett fan av Final Fantasy har du säkert hört talas om 2D pixel remasters – den omsorgsfulla upputsningen av de äldre spelen som gett dem både bättre grafik och ljud. Enligt oss är de dessutom som gjorda för bärbart spelande, och därför bör de ha en självklar plats i biblioteket hos alla Steam Deck-användare.

3. Stardew Valley

Concerned Apes moderna indieklassiker Stardew Valley är ett spel som vi ständigt återkommer till, trots att det nu är sex år gammalt. Spelet får dock fortfarande regelbundna uppdateringar (även om Eric Barone antagligen ger den mesta av sin kärlek till det nya projektet Haunted Chocolatier just nu) och är lika beroendeframkallande som någonsin tidigare. Detta är något av ett problem då livets måsten gör att vi ibland tvingas vara långt från vår virtuella gård, men det är här Steam Deck kommer in i bilden. Tack vare synkroniseringen av Steam-biblioteket mellan dina enheter kan du fortsätta spela Stardew Valley på tåget när du pendlar till jobbet, från precis samma ställe där du senast lämnade det när du stängde av datorn.

4. Elden Ring

Alla älskar Elden Ring, som i ärlighetens namn gör sig bäst på stor skärm och med så mycket GPU-muskler som möjligt under huven. Därför skulle vi kanske inte rekommendera att uppleva hela äventyret på en Steam Deck, men för kortare uppdrag som tar dig framåt i kampen för att bli Elden Lord funkar det bärbara formatet perfekt. Elden Ring flyter dessutom på riktigt bra på Steam Deck.

5. Spiritfarer

Det är någonting med lantlivssimulatorer och Steam Deck. I Spiritfarer är tolkningen av lantliv dock betydligt mer fri än i Stardew Valley. Som död och förarare av en underjordisk farkost har du dock lika mycket att göra som på vilken bondgård som helst, med att träffa på och hjälpa karaktärer odla, skörda och tillverka föremål. Saker som är perfekta tidsfördriv på en handhållen spelmaskin med andra ord.

Steam Deck: några snabba fakta

Vad är Steam Deck?

Den enkla beskrivningen av Steam Deck är att det är en bärbar spelkonsol, i likhet med Nintendo Switch Lite. En mer rättvis beskrivning av Valves bärbara är dock att den är en PC i miniformat, där du har tillgång till hela ditt Steam-bibliotek för att spela på resande fot. Steam Deck kan också kopplas ihop med tillbehör genom Bluetooth eller USB-C, exempelvis skärm, mus och tangentbord, och därmed fungera som en vanlig gaming-PC.

Vad kostar Steam Deck?

Modellen med 64 gigabyte kostar 419 euro, 256 gigabyte kostar 549 euro och 512 gigabyte kostar 679 euro. Den dyraste Steam Deck-enheten har anti-reflex-glas, i övrigt är det bara lagringsutrymmet som skiljer modellerna åt.

Var kan jag köpa Steam Deck?

Du kan reservera ditt exemplar av Steam Deck på Steamdeck.com. Precis som många andra konsoler gör den rådande komponentbristen att Valve har svårt att möta efterfrågan.

Vilka spel fungerar på Steam Deck?

Målet är att alla spel på Steam-plattformen ska fungera på Steam Deck, även om de mest resurskrävande titlarna kanske inte kommer att kunna köras med så höga grafikinställningar som du kanske hade önskat.

Hur är batteritiden på Steam Deck?

Beroende på spel skiljer sig batteritiden väldigt mycket åt på Steam Deck – allt mellan 2 till 8 timmar.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 3