Det där spelet

Rickard Olsson
Artiklar

Alla har vi det. Det där spelet som skulle kunna vara rotat i vårt DNA, som vi nöter, nötte, har nött till evinnerlighet. Spelet som vi kan utan och innan, eller specialiserat oss sådär onödigt mycket på. Min sådan pärla är Wipeout 2097 till PlayStation. En titel jag förvisso inte spelar längre, och inte har rört på säkert 15 år. Men på tiden det begav sig var jag som besatt.

Det började med Wipeout. Jag var helt betuttad i farten, attityden och musiken. Det var ju bara för häftigt. Eller så man tyckte då i alla fall. Jag vet inte om jag skulle kalla mig expert på ettan, men det var åtminstone det spelet som ledde mig till 2097, som skulle komma att bli det bästa jag någonsin spelat. Åtminstone dittills.

Det var precis som sin föregångare, fast bättre på precis allting. Ännu snabbare, mer attityd och till och med bättre musik. Jag var fast. Spelade och spelade, njöt och njöt.

Men till slut nådde jag den punkten då jag blev lite för fokuserad och började snöa in på en bana och en svävare. Det gällde alldeles fantastiska Phenitia Park (en bana jag än idag håller som en av de bästa någonsin) och svävaren Qirex. Den där lite tyngre och mer svårstyrda svävaren av standardlagen. Jag upphörde nästan helt med all annan aktivitet i spelet, och satt dag ut och dag in endast med denna uppställning. Allt för att pressa ned varvtiderna tills jag fann det omöjligt att skala av ens en hundradel till. Jag minns inte exakt hur lågt jag kom, men vill minnas att det var någonstans under 30 sekunder på ett varv, eller där i krokarna.

Det var på den tiden då inspelning av spel var lika vanligt förekommande som Magnus Uggla 2017, så jag har inget annat i arkivet än ett gammalt analogt foto av tv-skärmen när jag sätter tre stycken exakt likadana varvtider på raken. Men tack vare Youtube får ju gammal skit nytt liv idag. Någon tyckte tydligen som jag, och har laddat upp ett klipp med exakt samma förutsättningar och i princip identiska varvtider.

Och såhär kunde det se ut.

Det känns som igår när jag ser detta, och jag kommer ihåg varenda liten kurva och detalj även om det var så himla länge sedan jag faktiskt spelade spelet. Måste erkänna att jag nästan, men bara nästan, blir sugen på att plocka fram den gamla trotjänaren igen.

Vad är ditt spel?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0