Artiklar

E3: Nintendo spelar sitt eget spel

Publicerad:

Skrivet av Thord D. Hedengren

Verifierat av: Max L

Nintendo hade ingen traditionell presskonferens på E3 i år, men företagets avatarer i muppuniversumet tittade däremot förbi. Det var väntat att den japanska speljätten, numera underdog på så många sätt och vis, inte skulle göra en traditionell E3-presskonferens. Det här, det Nintendo valde att göra på sitt ”Digital Event”, är däremot något helt annat.

Först och främst, det var inte mycket nytt på Nintendos E3-sändning. Star Fox Zero till Wii U gjorde förvisso sin debut, men det är inte direkt helt otippat att Fox McCloud och gänget skulle släppas.

Trailern ser förstås bra ut, det här är säkerligen en stark titel, men ingen konsolsäljare direkt.

Star Fox Zero är ingen remake, eller ens en uppföljare, enligt Shigeru Miyamoto. Det är tämligen typiskt Nintendo att inte bry sig om vad som är gjort tidigare, utan att bara köra på vad som passar för dem i spelväg.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes till Nintendo 3DS ser verkligen ut som en parentes i sammanhanget, men co-op är ju alltid kul… Om du minns hur det var att spela Four Swords till GameCube, med tre polare på varsin Game Boy Advance, så är det nog inte helt otroligt att du blir lite peppad på Tri Force Heroes, trots allt.

På Zelda-fronten så får 3DS även en version av Hyrule Warriors, kallat Hyrule Warriors Legends. 3DS-versionen är kryddad med Wind Waker-bitar, och all DLC från Wii U-föregångaren. Här är det, återigen, Koei Tecmo som står bakom, vilket känns betryggande för ett actionlir av den här typen.

Metroid Prime: Federation Force, en förstapersonsskjutare till 3DS, ser synnerligen uddlöst ut. Jag har förstås gärna fel, men… Släpps 2016. Desto mer intressant är Fire Emblem Fates, även det tänkt släppas till 3DS under 2016. Om du inte förstår dig på japanska förstås, då är spelet dryga veckan bort…

Xenoblade Chronicles X ser lika underbart ut som tidigare, föga förvånande, eftersom det redan är släppt i Japan. Inget nytt under solen dock, och var du inte redan pepp på det här så kommer du inte bli mer sugen efter att ha sett Nintendos event. Visst, det är måhända en konsolsäljare, men skåpmat. Släpps i vinter, förhoppningsvis här i Sverige med.

Animal Crossing: Happy Home Designer till 3DS är bara mystiskt. Du är mäklare? Du ska sälja hus åt Nook? Jag vet inte jag… Brädspelet Animal Crossing: Amiibo Festival till Wii U gör mig inte mer klok ärligt talat. Det måste väl handla om att sälja fler plastfigurer, eller varför inte de nya Amiibo-korten? Nä, vet ni, vi hoppar vidare till Yoshi’s Woolly World, som ser larvigt fantastiskt ut. Förhoppningsvis är det här uppföljaren till Yoshi’s Island som vi förtjänar, med tanke på hur tunt Yoshi’s Story var, och tröttheten i den ”officiella” uppföljaren Yoshi’s Story 2. Men oroa dig inte, det finns garn-Amiibo-gubbar att köpa så att du får ännu mer ut av Yoshi’s Woolly World… Cynismen ligger nära till hands, men samtidigt – det ser ju så förbannat bra ut! Hur bra kan du ta reda på själv, snart, för det släpps den 26 juni.

Yo-Kai Watch är inte heller någon nyhet, men eftersom det är Level-5 så torde det vara värt en titt. Personligen har jag inte följt det här alls. Det är förstås mer innovativt än ett nytt Mario & Luigi-lir, men jag måste säga att pappers-2D möter 3D i Mario & Luigi: Paper Jam ser riktigt bra ut.

Mario Tennis – med undertiteln Ultra Smash – till Wii U, ja tack. Men var är Mario Golf? Det är ju den bättre sportvarianten i Mario-universat… Lyckligtvis har alla glömt fotbolls-Mario. Men Mario Tennis som konsolsäljare? Knappast, det är inte Mario Kart det här, direkt.

Super Mario Maker är kanske närmre en konsolsäljare. Här kan du bygga dina egna banor och dela med dig av dem. För mig låter det här fantastiskt, jag ritade plattformsbanor på rutat papper när jag var grabb, och det gjorde säkert du med om du är lika gammal som jag är. Naturligtvis finns det Amiibo-stöd här med, för att klä om Mario till att se ut som Amiibon du använt. Sött. Nintendo passade även på att utannonsera en stor 8-bitars-Amiibo, för att fira att Mario nästan är lika gammal som jag själv.

Ja, Super Mario Maker får mig att känna mig gammal. Och ung, samtidigt. Det här är ett spel jag tänker leka med.

Och nej, inte ett ord om NX, framtidens Nintendo-maskin, annat än att det blir mer om den under 2016. Måhända är det därför Nintendo gjorde som de gjorde med årets E3-historia. Det här handlar mer om att vara mysiga med Nintendo-fansen, och ta hand om sin målgrupp. Måhända betyder det att Nintendo ”förlorade” E3, jämfört med Microsofts imponerande tillställning, och Sonys löften för framtiden, men det är inte kampen Nintendo vill ta. Det är som att de struntar helt och hållet i vad övriga aktörer pysslar med, kör sitt race, och det råkade bara sammanfalla med E3.

Fast det sköljer ju inte riktigt bort besvikelsen av att Wii U-Zelda inte var på plats, vilket därmed betyder att vi inte ser det spelet på ett tag. Måhända blir det istället ett släppspel till NX? Vi får se. Vad vi däremot lärde oss av Nintendo i år är att det blir mer av samma, på gott och ont, till 3DS och Wii U. På något vis känns det faktiskt helt okej.

Hela Nintendos E3-event hittar du här nedan:

https://youtu.be/QPDPSezEkcY

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0