En ljus framtid

Publicerad:

Skrivet av:Robert Jonsson

Verifierat av

Max L

Jag minns tiden då allt var nattsvart. Rollspelen var döda. Nu var det över. Ingen räddning stod att finnas. Marknaden höll på att svälta ihjäl. Det var under denna tid som gav jag ut mitt första egna rollspel, Bortom: Lögnens slöja. Jag brydde mig inte särskilt mycket om hur marknaden såg ut då, i alla fall inte som författare. Som rollspelare däremot kunde jag märka det svala intresset då allt färre nya böcker släpptes. Det var en bedrövlig tid.

Idag är läget det motsatta. Nya böcker ges ut i rasande tempo med en enorm variation sett till både genre och design. Det handlar inte längre om ett rollspel är science fiction, utan istället om det är ett grönt cyberpunksrollspel, ett undervattensskräckrollspel eller ett postapokalyptiskt rollspel bara föra att nämna en genre som exempel.

Det finns tre orsaker till att utvecklingen vände. Den första är print on demand-teknologin. Förr var man tvungen att trycka stora upplagor och sedan ha ett lager där spelen förvarades. Med den nya teknologin kan de tryckas så fort en beställning läggs, vilket gör att skaparna slipper ligga ute med stora pengar för tryck och lagerhållning under lång tid innan de kan återfå sin investering.

Den andra orsaken är crowdfunding. För en rollspelstillverkare är affärsmodellen givande av flera skäl. Det fungerar som en marknadsundersökning då de får ett hum om hur stort intresse som finns för produkten. Det är även ett marknadsföringsverktyg då en (lyckad) kampanj genererar reklam om spelet. Slutligen är det förstås även ett bra sätt finansiera produktionen av modulen.

Den tredje och sista orsaken till att marknaden är mer ljus än någonsin är att många äldre rollspelare nu introducerar sina barn. En del att så är fallet är för att det finns rollspel som är riktade till yngre åldrar, till exempel Spelet om Morwhayle och Ensamma vargen-rollspelet. Att välkomna in nya grupper har onekligen öppnat upp marknaden – och det glädjer mig att även de yngre får bra möjligheter att komma in i hobbyn.

Då vi ändå är inne på detta vill jag ta tillfället i akt och rekommendera er den pågående kickstartern för Äventyr. Det är ett rollspel som inte bara välkomnar de allra yngsta, utan faktiskt även har en utvecklare som tillhör den yngre åldersskaran. Det är ett ypperligt trevligt spel som definitivt förtjänar er uppmärksamhet.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0