En semester i Switchens tecken

Anders Norén
Artiklar

Jag och min flickvän återskapade en Switch-tv-reklam förra veckan. På fredagen satte vi oss på flygbussen mot Arlanda för att besöka vänner och familj i Umeå i en vecka, och i min datorväska låg – förstås – mitt Nintendo Switch nedpackat. Efter att Norwegian-planets lampa för säkerhetsbälten hade släckts fällde vi ner bägge brickorna, la min Switch-förvaringsväska mellan de två, tog loss de bägge joy con-handkontrollerna och satte igång Mario Kart 8 Deluxe Edition.

Jag tror inte att jag har varit med om en kortare flygresa. Lampan för säkerhetsbälten tändes dessutom mitt i en genomspelning av Special Cup på 150cc, så för min och Johannas del hade den gärna fått varit tio minuter längre.

Att Switch är en portabel spelmaskin skapad med flygresor, baksäten och takfester i åtanke är ingen överraskning. Det var den feature som Nintendo slog hårdast för när konsolen tillkännagavs i oktober förra året. Det är inte heller första gången som jag och Johanna har satt portabiliteten på prov – min Switch har gått varm både i bussar och tåg sedan jag köpte den i april.

Umeåflygresan var dock första gången som vi inte bara hade Switch-enheten i handbagaget, utan också basstationen och två Switch Pro-handkontroller nedpackade i det incheckade bagaget. En av de två handkontrollerna var inköpta specifikt med den här resan i åtanke. Johannas familj förblev flitiga spelare av Mario Kart: Double Dash till GameCube långt efter att Nintendos lilla låda med handtag gick i graven, och därför var jag nyfiken på hur familjen Nordström skulle ta emot den senaste utgåvan av spelet. Då dög det förstås inte med att bara ta med sig Switch-enheten. Man vill ju få upp den på platt-tv:n.

Mottagandet från familjen Nordström blev varmt. Efter att ha vant sig vid att man inte längre har två karaktärer per bil utan en, och inte ett föremål åt gången utan två, plus tillkomsten av en hel del nya banor, så klättrade alla snart från botten av resultatlistorna till den övre hälften. När alla började känna sig bekväma på 150cc prövade vi också ett par cuper på 200cc, hastigheten som introducerades i Mario Kart 8 till Wii U. Ingen av oss hade dock stamina till att spela på 200cc längre än ett par cuper. Man blir ganska snabbt både för svettig och för stirrig för att vilja fortsätta på den hastigheten.

Mario Kart 8 Deluxe Edition var en hit, men så var ju också Wii U-versionen det när den släpptes för sisådär fem år sedan. Den stora skillnaden ligger förstås i hårdvaran. Mario Kart 8 till Wii U var ett bra spel trots att Wii U var en ganska klumpig spelkonsol. Mario Kart 8 Deluxe Edition till Nintendo Switch får nästan spela på andra fiol till hårdvaran som den spelas på. Pro-handkontrollerna sitter ligger fint i handen, och joy con-handkontrollerna fungerar förvånansvärt bra när man har lagt till armbands-fästena som gör axelknapparna lite mer lättillgängliga.

Den del av Switch-demonstrationen som säljer åskådare på konsolen är dock när man fäster joy con-handkontrollerna i enheten, lyfter upp enheten ur docken och fortsätter spela på den inbyggda skärmen. Jag tror inte att jag har träffat någon spelintresserad som har fått känna på en Switch-enhet och svarat med en axelryckning. Det, kombinerat med konsolens portabilitet, gör mig mer och och mer säker på att Nintendo har träffat mitt i prick med Nintendo Switch.

Nintendo själva har sagt att de tror att Switch kommer att säljas i lika många exemplar som Wii såldes i under sin tid på marknaden – 101 miljoner konsolenheter. Det är en hög målsättning. Även om Switch lyckas vinna tillbaka gamla Nintendo-fans från tidigare konsoler så är det långt ifrån säkert att den kommer att kunna matcha Nintendo Wii, som nådde en målgrupp långt bortom de vanliga konsolspelarna.

Men det är förstås ganska oviktigt. Nintendo Switch är redan en framgång, och spelutvecklare ställer upp sig på rad för att tillkännage nya titlar till plattformen. Jag har aldrig tidigare hoppat på en ny konsolplattform så tidigt som jag gjorde med Nintendo Switch. Jag har heller aldrig tidigare känt mig så nöjd med mitt beslut. Mario Kart 8 Deluxe Edition har gått varmt på Switchen sedan det släpptes. Jag kommer att viga tid åt att bekanta mig med Splatoon 2 när vi kommer tillbaka från Umeå. Och i oktober släpps Super Mario Odyssey.

Det är en bra tid att vara Nintendo-fan.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0