En vecka med Nintendo Switch

Thord D. Hedengren
Artiklar

För en vecka sedan släpptes Nintendo Switch, något som dominerat texterna ganska hårt här på sistone. Det är förstås fullt naturligt, hur ofta släpper en av De Stora en ny konsol, liksom? Dryga veckan senare så tänkte jag dela med mig av mina funderingar kring Nintendos senaste konsol. Det är ingen recension direkt, för även om det går att tala om hårdvaran så är den inte bättre än sin mjukvara. En konsol bör dömas först när dess livstid är över, så vi kan snart börjar prata om Wii U och vilket avtryck den gjort, exempelvis.

Men inte nu, här är det Switch som gäller!

https://youtu.be/EmGJTyBTUZA

Ja, du behöver en egen

Vi har två Switch i hemmet. Det går förvisso att ha flera användare på Switch, något som är väldigt trevligt och dessutom möjliggör åtkomst till olika eShops. Däri ligger inte problemet, nej det handlar om att det här är en bärbar konsol. Tar jag med mig min Switch till jobbet så blir det minsann svårt att spela på den hemma! Ergo, du vill ha en egen enhet.

Breath of the Wild är bättre på TV:n

Inte prestandamässigt, där är det något konstigt som pågår med skärmuppdateringen i dockat läge ibland, men väl själva upplevelsen. Breath of the Wild är ett fantastiskt äventyr, vackert och engagerande, men dubbelt så i 56 tum.

Eller, apropå varsin Switch: jag kan i alla fall fortsätta spela i vardagsrummet, bara lite avundsjuk på sessionen som pågår i TV-rummet. Det är ett hårt liv.

Apropå Breath of the Wild

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om The Legend of Zelda: Breath of the Wild, utöver vad som kommer i en recension senare. Eller rättare sagt, det finns så otroligt mycket att säga, men det är för tidigt. Spelet är för stort, det finns för mycket att göra. Jag är helsåld, kort och gott, och mina farhågor om speltid som jag talade om i vår första video från Switch-eventet kan mycket väl bli sanna.

Jag saknar inte fler spel (än)

Breath of the Wild räcker länge. Det är lite sjukt, men också befriande, för jag har inte den där högen med spel som jag vill testa. Förvisso drog jag hem Shovel Knight-prologen för att testa eShop (smidigt var det) men jag har inte startat spelet. Jag vill, men jag har nog att göra redan.

Det kommer förstås att ändras. Nintendo behöver se till att det sipprar ut spel med jämna mellanrum och det är förstås anledningen till att vi inte kan spela Mario Kart 8 Deluxe eller Splatoon 2 redan. Klokt eftersom Breath of the Wild är så bra, men det räcker inte för evigt. Eller?

Pro-kontrollen

Det går förvisso utmärkt att spela med Joy-Cons men även med det medföljande greppet så blir det lite krampaktigt med stora händer som mina. Mer om det i en kommande post, men lösningen är i alla fall enkel: köp en Pro-handkontroll. Pro-kontrollen är riktigt bra, ligger skönt i handen och allt det där, har en bra gyro (vilket troligen är anledningen till den saftiga prislappen) och förhöjer därmed upplevelsen rejält. Om den bara hade en vettig rumbler också, det där surrandet är nämligen bara larvigt, speciellt eftersom jag är van vid Xbox One Elite-handkontrollen som ju råkar vara världens bästa.

Instant on

Switch måste vara den snabbaste konsolen. Du är ju i spelet hela tiden, så allt du behöver göra är att väcka enheten och vips så står du där. Även när du byter mellan dockat och handhållet läge går det snabbt, med din TV som stoppklossen (den ska ju eventuellt starta och dylikt). Jag är väldigt imponerad, det här är så långt ifrån härket som var Wii U vid lanseringen du kan komma.

Lättillgängligheten gör att det är troligare att jag plockar upp min Switch för en kort spelsession. Eller ja, det är teorin i alla fall – i praktiken finns det inga korta spelsessioner för du fastnar i Breath of the Wild direkt, och bortsett 1-2-Switch så har jag inte startat något annat spel än.

3DS är död

Nu tog jag förvisso sällan med mig min Nintendo 3DS men jag har oftast min Switch i väskan. Det är lite för att det är nytt förstås, men det har också att göra med det sömlösa sättet jag kan fortsätta spela på TV:n. Slutresultatet är något som Apple TV borde vara för iOS-spelen, men som inte alls har hänt.

Oavsett vilket så har jag väldigt svårt att se varför jag ska intressera mig för min 3DS nu.

Repor och andra problem

Nej, ingen av de båda Switch-enheterna i hemmet lider av någon av de problem som rapporterats. Det är oklart hur vanligt det är med döda pixlar och frusna skärmar och allt vad det är, troligen inte särskilt men det ger sig nog snart. Ingen lansering är felfri som bekant, oavsett om det är spelkonsoler eller datorer.

Vad jag däremot har gjort är satt två möbeltassar (från Ikea men andra varianter fungerar så klart också) i docken, så att jag inte råkar dra skärmen mot hårdplasten och därmed repar den. Det är ju ingen tålig Gorilla Glass-skärm på Switch-enheten, så om du vill behålla den repfri så bör du skydda den mot sådana olyckor. Skärmskydd är ett alternativ men jag avskyr sådana så det här kändes som en bättre lösning.


Jag har spelat väldigt mycket den senaste veckan, så mycket jag hunnit med trots ett ganska pressat schema. The Legend of Zelda: Breath of the Wild kräver sin tid och jag vill inte rusa igenom spelet. Trettio timmar senare har nog tagit mig ungefär halvvägs och jag vet vad jag tycker. Men det kan ändras, så jag tänker ta nästa vecka med för att verkligen spela Breath of the Wild som det är tänkt, och som jag vill.

En del av speltiden har förstås gått till 1-2-Switch. Det är ett kul spel som på många sätt visar vad du kan göra med Switch, utöver rädda Hyrule. Om det kan du läsa imorgon.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0