Fem strategier för att slippa vuxenblöja i Resident Evil 7

Robert Jonsson
Artiklar

Som jag skrev i min recension så är Resident Evil 7 det läskigaste skräckspelet på länge, och inte bara i spelserien. Det var länge sedan jag kände mig så skräckslagen som jag gjorde  i Resident Evil 7. Det är som de mest jobbiga delarna från Layers of Fear och Outlast kombinerats, fast utan att inkludera partier där jag känner mig lugn. En gång i tiden såg jag mig själv som väldigt bra rustad för skräckspel (och jämför man mot andra är jag kanske det än idag), men Resident Evil 7 är så pass skrämmande att jag började utveckla strategier för att kunna spela det utan att skita på mig.

Spela på dagen

För den optimala skräckstämningen ska du spela i mörker, så det logiska för att minska rädslan är att enbart spela på dagen då det är ljust. Allt tenderar att bli så mycket mindre läskigt.

Styrka i grupp

Vi blir modigare om vi är en grupp personer än om vi är ensamma. Det kan därför vara en bra idé att ringa över några av dina vänner då du ska spela. Är dina vänner lika skrajsen som du kan det vara en bra idé att ladda upp med mutor som fikabröd, chips eller vad de nu föredrar. Tillsammans är ni bättre rustade för Resident Evil 7.

Stäng av ljudet

Ett bra skräckspel vet hur man arbetar med ljudet. Det här var en standard som Silent Hill-spelen satte och som andra skräckspel senare följt. Resident Evil har tidigare använt sig av musik för att understryka stundens allvar, men i Resident Evil 7 så är musiken nästintill icke-existerande. Här handlar det istället om ljuddesign med knarrande golv och dörrar som öppnas och stängs. Ljuden får dig hela tiden att tro att fienden finns precis bakom dig. Så är förstås sällan fallet, men ljudet får dina nerver att vara på helspänn. Genom att stänga av ljudet och lyssna på en trevlig podcast under tiden minskar du skräcken rejält. Visst kommer du att bli överraskad av någon fiende emellanåt, men du slipper åtminstone att vara ett nervvrak efter varje spelsession.

Kunskap är makt

Vi är vår egen värsta fiende. Vi blir mer lättskrämda då vi dels är övertygad om att vad som helst kan hända, dels då vi under press tvingas lösa problem. För att råda bot på detta kan du finna en sparpunkt och sedan springa ut och utforska. Koppla bort all din prestationsångest för tanken är inte att du ska överleva. Istället är målet att du ska se så mycket som möjligt av det outforskade området. Använd alla dina läkemedel och din ammunition för att hålla igång utforskandet så länge som möjligt. Skulle det gå oväntat bra kan du alltid spara sedan, men annars laddar du helt enkelt om och börjar spela på riktigt. När du vet vad du ska göra, var fienderna finns och vart du ska kommer skräckkänslan minska eftersom du har kunskap om vad du ska göra. Som bonus sparar du på ammunition och läkemdel eftersom du känner till var fienderna finns.

Sparrummen är din bästa vän

De klassiska sparrummen har (nästan) alltid inneburit ett säkert ställe där du kan andas ut. Resident Evil 7 är inget undantag. Börjar Barker-familjen att bli för jävliga då de jagar dig gör du bäst att rusa tillbaka till sparrummet. Där kan du sedan andas ut och lugna ned dig. Väntar du där en stund kommer din obehagliga stalker att vara försvunnen dessutom. Med andra ord, tveka aldrig att söka skydd i sparrummen. De är dina bästa vän i spelet.

Med hjälp av dessa fem strategier borde du vara redo att möta Resident Evil 7 utan vuxenblöjor. Det är ett fantastiskt spel som alla bör spela. Få andra spel lyckas så ypperligt med att uppfyllla genrens mål hos spelaren. Det har tagit arvet från sina tidigare spel, sneglat på dagens skräckscen och sedan lyckats uppdatera sig på ett extremt lyckat sätt. Resident Evil 7 kommer defintivt att vara en av GOTY-kandidaterna i år, och att jag säger det samma år som ett Mass Effect-spel kommer ut visar på hur pass bra jag tycker att Capcom har lyckats med spelet.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0