Gamerscore 100K

Robert Jonsson
Artiklar

gamerscore100k_1
Det är ingen hemlighet att jag gillar achievements. Genom åren har jag skrivit många krönikor på temat och även i mina recensioner brukar jag anmärka på achievementdesignen. I slutet av förra året nådde jag upp till den magiska gränsen på 100 000 i gamerscore. Efter att ha smält upplevelsen känns det lägligt att jag nu summerar min resa.

Min hunger för achievements började redan innan jag skaffat en Xbox 360. Min bror Jimmy var den som satte fröet i mitt huvud då han en kväll när jag besökte honom övertygade mig att testa spelet Mass Effect. Jag fastnade genast för spelet då det var den typ av rollspel som jag spelat tidigare på PC. Utvecklarna Bioware var de som skapat de fantastiska Baldur’s Gate-spelen.

Under tiden som jag tog mig igenom spelet såg jag små meddelanden dyka upp. Det stod “Achievement Unlocked” och varje gång blev jag lite mer nyfiken på vad det var. Jag minns hur Jimmy hade sagt att jag gärna fick spela på hans profil så att han fick fler achievements. Till slut blev mitt nyfikna sinne tvunget att kolla upp vad det var.

Vad jag fann var ett metaspel som varit dolt för mig. Plötsligt öppnades en ny värld som fick mig hungrigt spela om Mass Effect och Fable 2 i jakten på att plocka alla achievements. Det passade mig som hand i handsken eftersom jag alltid varit en “completionist”, en person som gärna ville göra allt spelet hade att erbjuda. Achievement gav mig klar och tydlig statistik på sådant. Inte längre behövde jag springa runt i ett spel och känna mig osäker om jag hittat allt, nu kunde jag nöja mig med att ta alla achievements och sen släppa spelet.

gamerscore100k_2

Det finns förstås många aspekter varför achievements tilltalar mig. En av dessa är att det skapar ännu ett spel: tävlandet mot att slå dina vänners gamerscore. För mig blev första målet att komma ifatt min bror, vilket tyvärr skedde lite för fort. Han är inte riktigt lika tävlingsinriktad som jag är. Tyvärr är min vänskapskrets likadan och få andra vänner brydde sig om sin gamerscore. Det gjorde att min achievementjakt övergick till att utmana mig själv. Först att nå 10 000, sedan 20 000, och så vidare.

Min första officiella utmaning blev Gamerscore 50K som jag skrev på Spelbloggen 1.0 (vilken senare blev Nutopia). Målet var att nå 50 000 i gamerscore innan årets slut och i slutet av varje månad summerade jag min gamerscore-skörd. Jag uppnådde mitt mål i förtid och kände mig rejält stolt då. Samma goda resultat nåddes emellertid inte då jag gjorde Gamerscore 75K. De sista 910 gamerscore-poängen var planerade att avverkas på deadline-dagen men planerna punkterades av ett migränanfall. Jag lyckades i alla fall med konststycket att i princip ta 6 000 gamerscore på en och en halv månad.

Efter att ha nått en gamerscore på 75 000 följde en period där jag tappade suget att jaga achievements. Mitt nästa mål var 100K och det kändes väldigt avlägset. Det blev en paus från spelandet och då jag satte igång igen struntade jag i att jaga achievements för första gången under åren tillsammans med min Xbox 360.

Det kom därför som en överraskning för mig då jag en dag märkte att jag passerat 90 000. Plötsligt tändes gnistan till igen då jag kände att 100 000-gränsen var inom min räckvidd. Lusten att jaga achievements återvände och det var slutligen achievmenten Sleuth Hound från The Testament of Sherlock Holmes som förde mig över 100K. Achievementen i sig var inte speciell men kommer trots det att finnas med mig då den tog mig över drömgränsen. 100 000 klingar trots allt väldigt skönt i öronen. Det är en gräns som jag aldrig räknade med att nå då jag tog min första achievement.

gamerscore100k_3

För vissa är en gamerscore det yttersta beviset på att du inte har något liv (läs: är ute på krogen och krökar). För mig är det en investering i både spel och en konsol som gett mig många goda minnen. Det har gett mig en känsla av att ha lyckats med något och en känsla av framgång är något som alla är värda att få uppleva.

I skrivande stund har jag nyss passerat 110 000 i gamerscore och mitt nuvarande mål är 125 000 innan årets slut. Är det möjligt? Absolut! Ingenting är omöjligt. Jag kommer inte kämpa mig blodig för att nå dit men det är något som gör mitt spelande mer intressant. Det ger mig ytterligare en nivå i spelen att bli tillfredsställd av och är det inte vad vi alla söker i spelen?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0