Girl Fight – trött och oinspirerad fighting

Robert Jonsson
Artiklar

LogoGirl Fight är ett traditionellt fightingspel där du med hjälp av kombinationer av sparkar, slag, kast, blockeringar och specialkrafter ska nedgöra din motståndare. Namnet avslöjar också vad vi har att vänta: lättklädda kvinnor som bankar skiten ur varandra. Det låter väl som en briljant kombo – snygga tjejer som spöar varandra medvetslösa går väl vem som helst i gång på?

Redan då man hör namnet Girl Fight vet man att det inte bådar gott. Att flytta över fokus till halvnakna damer istället för fightingen känns som ett sätt att maskera en bristande spelmekanik, som är enkel: du har fyra olika alternativ att ta till i stridens hetta. Attackerna hjälper till att bygga upp en energimätare som gör att du kan använda dina två specialförmågor som du valt innan matchen. Det må se fint ut på pappret, men i ärlighetens namn behövs endast en attack. För att ta sig igenom i stort sett hela turneringen i storyläget räcker det att trycka på samma knapp om och om igen. Är du bekant med att bygga kombinationer från andra fightingspel kan du säkert dra nytta av dessa i Girl Fight, men spelet självt uppmuntrar dig inte att göra sådana.

img0059Girl Fights storyläge är det som en ensam spelare får lägga fokus på. Det finns åtta spelbara karaktärer, men endast en är upplåst från början. Först då du spelat igenom hela turneringen och besegrat de andra kvinnorna blir en ny karaktär upplåst. Det är oerhört fattigt att inte alla karaktärerna är valbara från början – och så tydligt att man försökt förlänga speltiden artificiellt.

Storyn då? Fightingspel har aldrig varit kända för sin handling och Girl Fight revolutionerar inte heller genren. Faktum är att det känns fel att säga att spelet har en handling överhuvudtaget. Inför varje strid krystar en känslolös röst fram några små meningslösa repliker. Rösten försöker skapa någon form av narrativ koherens mellan varje match, men det engagerar aldrig. Intrycket blir istället att det är ett hafsverk, ett intryck som ytterligare förstärks när man klarat av spelet och får belöningen i form av ett några sekunder långt videoklipp.

Eftersom onlineläget i princip inte existerar då få spelar spelet och storyläget är så urbota dumt, är spelets främsta behållning att spela co-op i soffan med en vän. Har man redan ett annat fightingspel ser jag dock inga skäl att byta ut det mot detta.

Gör Girl Fight någonting bra? Musiken är stereotypisk och inget extraordinärt, men den är inte störande heller. För achievementjägare är spelets samtliga 400 gamerscore relativt enkla att samla på sig. Det syns klart att kvinnorna är grovt sexualiserade för att egga tonårspojkarnas runkfantasier, men även här kunde det ha varit betydligt värre. Det är inte mer extremt än i vanliga fightingspel. Tack och lov.

12För att summera Girl Fight saknar det en spännande spelmekanik och bra story, vilket gör spelet trött, tråkigt och totalt meningslöst. Spelet får en sval tvåa av fem möjliga, men verkar du trots det sugen på spelet? I så fall kan du ladda hem Girl Fight till din Xbox 360 eller PlayStation 3 för 90 kronor.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0