Artiklar

GothCon XL: Mötet med Dever

Publicerad:

Skrivet av Robert Jonsson

Verifierat av: Max L

Spelkonventet GothCon hade fyrtioårsjubileum i år och hade många spännande aktiviteter på sitt schema. Under de närmsta dagarna tänkte jag berätta lite spontana intryck från konventet. Först ut är dock mitt möte med legenden Joe Dever.

Skuggor i Sanden - femte boken i serien om Ensamma vargen.Åskfågeln hade bjudit in Joe Dever till konventet. För er som inte känner igen namnet så är det författaren bakom soloböckerna om Ensamma vargen (eller Lone Wolf på engelska). Soloböckerna kan beskrivas som hypertextromaner: du läser några paragrafer och får sedan välja vad Ensamma vargen gör. Vid vissa tillfällen får du dessutom utföra vissa spelmoment där slumpen påverkar hur väl du lyckas med dina handlingar. Under rollspelarnas guldålder var Ensamma Vargen extremt uppskattade, och det var många som blev överlyckliga när Åskfågeln återlanserade bokserien.

I år släpptes den femte boken i serien, Skuggor i sanden (vilket också var min första Ensamma vargen-bok), och Dever var på GothCon för att göra reklam för Ensamma vargen. Jag fick chansen att prata ostört med Dever om bokserien och hans skapelseprocess under lördagen. Det var särskilt intressant för mig som skriver egna böcker att höra Dever berätta om hans planering. För att parafrasera honom, “När jag skriver så vet jag exakt varför jag placerar in ett föremål eller en person” och “ofta så ligger jag några böcker fram i tankarna”. Det känns roligt att höra att jag verkar ha en liknande arbetsprocess.

Dever berättade också att han ser fram emot när den trettonde boken släpps, eftersom den tolfte boken var den sista vi såg här i Sverige innan utgivningen lades ned förra gången. Det förde oss in på ett långt samtal om den nostalgi som många av fansen har till serien (inklusive mig själv), men också att det finns förhållandevis många nya personer som upptäcker serien än idag som aldrig var med på den gamla goda tiden. Det vittnar om det rejäla världsbygge som Dever lyckats skapa med sin bokserie.

En annan rolig kuriosa som jag fick veta då Dever skulle signera mina två nyinköpta böcker var att han hade ett mycket vackert namn. “Jag lär inte ha några problem att signera din bok då jag också heter Robert,” Alltid trevligt när författare har vackra namn! 😉

Jag tillsammans med Joe Dever.Bild tagen av Tove Gillbring.
Jag tillsammans med Joe Dever. Bild tagen av Tove Gillbring.

Det som fick mig att le mest var dock nyheterna om magikern Silverstjärna. Magikern var hjälten i en annan bokserie som utspelade sig i samma värld som Ensamma vargen. Enligt Dever så skulle Silverstjärna återkomma i senare böcker under omständigheter som Dever lovade skulle göra mig nöjd. Jag ser fram emot det redan nu!

Överlag visade sig Dever vara en mycket ödmjuk och sympatisk man med stor passion för sitt livsverk. Om du inte redan har någon av hans böcker rekommenderar jag dem varmt. Åskfågeln ger ut både soloböckerna och rollspelet om Ensamma vargen här i Sverige. Är du intresserad finner du produkterna här.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0