Haunted Chocolatier: de första bilderna från Stardew Valley-skaparens nya spel

Petter Mattsson
Artiklar

Eric Barone, mannen bakom enmansstudion Concerned Ape och ett av de senaste årens bästa indiespel Stardew Valley, delade nyligen det första rörliga materialet på gameplay från det nya spelet Haunted Chocolatier.

Spelet är fortfarande under utveckling, men ser ut att fortsätta i Stardew Valleys spår rent grafiskt. Den här gången handlar det dock inte om att få sin farfars övergivna gård att blomstra – det här är ett spel om ”magiskt hemsökt spökchoklad”, enligt skaparen själv. Vad detta betyder är vi inte säkra på, men vi på Spelbloggen vet att vi är mer än redo att följa med i den nya riktningen.

Haunted Chocolatier liknar Stardew Valley men går i en ny riktning.

Rollspel för en spelare

Titeln Haunted Chocolatier avslöjar vad det nya spelet handlar om i grunden. Du tar rollen som en chokladmakare, som verkar bo i samma mysiga pixeluniversum som Stardew utspelar sig i. Det lokala och, antar vi, hemsökta slottet, ser ut att behöva utforskas regelbundet, för att hitta praliner att sälja i din butik.

Spelet kommer att spelas i single player-läge och enligt upphovsmakaren vara mer av ett actionrollspel än Stardew. Det syns redan i trailern att större fokus verkar ligga på strid, med en huvudkaraktär som har pilbågen i högsta hugg.

För dig som tyckte att dagarna kunde bli lite väl händelsefattiga i Stardew kanske Choklad-spelet bjuder på mer av det äventyr du eftersöker. ”I Stardew Valley var fokus mer ödmjukt: att leva av jorden, odla mat och knyta an till människorna och naturen runt omkring dig”, sa Barone i samband med att spelet tillkännagavs.

Haunted chocolatier2
Det gamla slottet spelar en viktig roll i Haunted Chocolatier. Bild: Hauntedchocolatier.net.

Likheter med Stardew Valley

Du som har sett fram emot ett spel som går i samma anda som Stardew Valley lär dock inte bli besviken. 

Förutom det mest uppenbara, den närmast identiska grafiken, handlar det här spelet också om att flytta till en ny stad och lära känna de lokala invånarna. Vi kan med andra ord se fram emot samma mysiga känsla och roliga dialoger som kännetecknar Stardew.

Haunted Chocolatier
På språng utanför chokladbutiken. Bild: Hauntedchocolatier.net.

Haunted Chocolatier har inget releasedatum

Stardew Valley har uppnått kultstatus och fått mängder av fans, på ett sätt som knappt ens spelet som inspirerade det, Harvest Moon, kan mäta sig med.

Stardew får fortfarande uppdateringar, som gör det värt att spelas om gång på gång, och tur är väl det. Det är nog nämligen en lågoddsare att vi får vänta på Haunted Chocolatier ett bra tag till. Spelet är fortfarande i ett tidigt stadie, och att perfektionisten Barone även utvecklar detta spel helt på egen hand tyder på att det här kommer ta tid.  Eller för att citera honom själv: ”Jag kan inte binda mig vid ett lanseringsdatum ännu. Det är fortfarande relativt tidigt i utvecklingen och jag vill kunna arbeta i lugn och ro utan att ha press på mig att presentera ett releasedatum, eller ens ett beräknat releasedatum.”

I väntan på Haunted Chocolatier: Sysselsätt dig med något av världens svåraste spel!

Betyg

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 2