Hur mycket klarar surfplattan?

Spelbloggen
Annonser

1 1Var och varannan person tycks ha tillgång till surfplattor idag. Det är inte svårt att förstå varför då man har tillgång till så många appar och funktioner på ett interface i klart bekvämare storlek jämfört med telefonen. När man talar om surfplattan som spelplattform så möts man dock av tveksamma blickar. Man kan skämta om hur konsolspelarnas eviga krig mot “The PC Master Race” sedan länge gått från belästa argument till en parodi av sig själv. Båda dessa kombattanter har dock en tendens att se ner på det bärbara spelandet. Objektivt kan man inte göra mycket annat än att fråga varför? Är de populäraste spelen i app-storen eller webbläsarbaserade ditona hos exempelvis Karamba värda mindre bara för att de är enkla och/eller bäst lämpade för spel i korta sessioner? Är i grafiken som skon klämmer? I all ärlighet är det förvånansvärt mycket kraft under motorhuven i dagens surfplattor. Problemet är dock i många fall att det finns ett stigma som inte längre är baserat i fakta. Vi lever i en värld där argumenten oftare går i tonerna “Andra ser ner på det, därför måste också jag se ner på det”. Nu förväntar sig såklart ingen att du kommer ändra din åsikt bara för att du läser en fram tills nu okänd artikel på internet, men hoppet är att du i alla fall kan se charmen hos några av de mer välpolerade exemplen som erbjuds i surfplattornas spelgalleri.

Asphalt 8: Airborne

Asphalt 8 är vid första anblick ett snyggt racingspel, men när man väl testar det inser man att det är ett kärleksbrev till den tidigaste generationens Need For Speed-titlar. Högt tempo i snygga bilar kombineras med intressanta genvägar och högtflygande bandesign. Hade man inte redan vetat att det spelats på en surfplatta hade man utan problem kunnat missta det för ett konsolspel. Kanske inte senaste generationens, men man kan inte direkt påstå att de inte utnyttjat den grafiska kapaciteten till fullo.

Infinity Blade III

Har man någon som helst koll på den mobila spelmarknaden har man säkerligen hört namnet Infinity Blade dyka upp både en och annan gång. Denna spelserien har gjort det till sin signatur att göra extremt grafiskt imponerande spel med enkla dock utmanande mekaniker som lämpar sig för det mobila formatet. Infinity Blade 3 håller traditionen vid liv och det ser snyggare ut än någonsin förut. Med deras timing-baserade stridssystem är varje strid en utmaning utan att du känner dig begränsad av interfacet.

Oceanhorn

5Om du tillhör skaran som älskar Legend of Zelda: Windwaker så kan det vara värt att spana in Oceanhorn. Inte nog med att det finns tillgängligt till surfplattan, utan det har precis samma nivå av kulört mångfald och charm. Det backas upp av Unreal-motorn, vilket bara det bevisar hur mycket man kan trycka in på en surfplatta. Precis som de två andra alternativen är detta ett fantastiskt exempel på hur mobila spel inte alls är begränsade till de pastellfärgade 2D-kreationerna som ryktet påstår att galleriet enbart består av.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0