Indiespelen vi ser mest fram emot 2022

Petter Mattsson
Artiklar

Det finns gott om speltitlar att se fram emot 2022 – Gran Turismo 7 och Elden Ring släpps snart och Starfield är planerat till november. Men det är inte bara spelen från de stora utvecklarna som får det att börja klia i våra redan nötta tummar. Här är de kommande indiespelen som vi tycker ser mest intressanta ut.

OlliOlli World

Släpps: 8 februari 2022

Platformar: PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch 

Det här skateboard-plattformsspelet ser ut att bjuda på en trevlig ban- och karaktärsdesign samt ett skönt soundtrack i en oemotståndlig färgglad skrud. OlliOlli World är det tredje spelet i en serie som fått många fans, och verkar inte ha gjort de kritiker som har fått förhandstesta det besvikna. Vi är mer än redo att ge oss ut bland ramperna ännu en gång.

A Long Journey to an Uncertain End

Släpps: någon gång under 2022

Platform: PC

De mest udda spelidéerna hittar vi oftast i indiespelvärlden, och A Long Journey to an Uncertain End är ett bra exempel på just ett sådant. I detta rymdoperaäventyr från utvecklaren Crispy Creative antar du rollen som ett rymdskepp (ja, du är själva skeppet) som beger sig ut i universum och stöter på diverse färgstarka karaktärer. Dessa kan du sedan rekrytera till din besättning, som alla spelar viktiga roller för att samla resurser så att skeppet kan fortsätta flyga och utforska rymden. A Long Journey to an Uncertain End ser ut att bli en fantastisk blandning av äventyr, simulering och strategi, och är planerat att släppas någon gång under året på PC.

Tunic

Släpps: 16 mars

Plattformar: Xbox Series X/S, Xbox One, PC

Xbox- och PC-spelare behöver snart inte snegla lika avundsjukt mot Zelda-spelen på Nintendo Switch. Snart kommer nämligen Tunic, där du kontrollerar en liten räv med svärd och sköld i en lika vacker som mystisk värld. Under The Game Awards fick det efterlängtade spelet äntligen ett officiellt lanseringsdatum, den 16 mars – så det är läge att börja bli riktigt exalterad. På förhand ser spelet fantastiskt ut och nu hoppas vi bara att spelet inte blir ett antiklimax i stil med Baldo: The Guardian Owls, som även det lovade mycket med höll tunt.

Weird West

Släpps: 31 mars 

Plattformar: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, PC

2022 är vilda västerns år – åtminstone om WolfEye Studios får bestämma. Rollspelet Weird West utspelar sig i vilda västern och händelseutvecklingen beror på de val du gör för varje karaktär. Eftersom berättelsen byggs upp utifrån dina handlingar och val blir varje genomspelning potentiellt annorlunda.

Sons of the Forest

Släpps: 20 maj 

Plattform: PC

Gillade du överlevarskräckisen The Forest från 2018 kan du se fram emot uppföljaren Sons of the Forest som släpps i maj. Vi har ännu inte fått ta del av allt för mycket information och rörligt material från spelet, men räkna med nya vapen, byggmöjligheter och mängder av läskiga mutanter i den mörka skogen.

Cult of the Lamb

Släpps: någon gång under 2022 

Platform: PC

Om du har längtat efter ett rollspel där du kontrollerar ett besatt lamm som är ledare för en mörk kult (vem har inte det?) besannar Cult of the Lamb alla dina drömmar. Här är målet att skaffa lojala följare, samla resurser för att bygga de strukturer som behövs för ett fungerande samhälle. Du är dock inte den enda kultledaren i närområdet, så räkna med en hel del mäktiga strider i den gulligt handritade världen. Det finns ännu inget officiellt släppdatum, men någon gång under 2022 kommer vi förhoppningsvis att kunna spela den färdiga versionen av spelet på PC.

Dordogne

Släpps: 2022 

Plattformar: Switch, PC

I det här narrativt drivna äventyrsspelet kontrollerar du Mimi, en 32-årig kvinna som återupplever sin barndom i södra Frankrike. Den fantastiska akvarelltecknade grafiken, de lummiga landsvägarna de lagom utmanade pusslen ser ut att göra Dordogne till ett perfekt spel för dig som uppskattar en stark story och utforskning, snarare än action och andra stressmoment.

Little Devil Inside

Släpps: 2022

Plattformar: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Switch, PC

Little Devil Inside är ett kommande action-äventyr som senast sågs under Sonys State of Play i oktober 2021. Det vi hittills vet om spelet är att hjälten heter Billy och historien utspelar sig under en bisarr fantasiversion av den viktorianska tiden. Billy anlitas av en universitetsprofessor för att börja utreda paranormala aktiviteter och detta är upptakten till vad som ser ut att kunna bli ett hisnande äventyr. Little Devil Inside släpps på en rad konsoler samt PC någon gång under året.

Oxenfree II: Lost Signals

Släpps: någon gång under 2022 

Plattformar: PlayStation 5, PlayStation 4, Switch, PC

Oxenfree II: Lost signals är som du redan listat ut uppföljaren till Oxenfree från 2016. Oxenfree II utspelar sig fem år efter händelserna i det första spelet och är löst knutet till Alex resa på Edward’s Island. Du spelar som miljöforskaren Riley Poverly som återvänder till sin hemstad Camena för att undersöka märkliga radiosignaler. Det finns en hel del rörligt material från spelet att grotta ner sig – bland annat 6 minuters gameplay som inte precis gör oss mindre sugna på att börja utforska den mystiska staden.

Planet of Lana

Släpps: någon gång under 2022

Plattformar: Xbox Series X/S, Xbox One, PC

Det handritade sci-fi-äventyret Planet of Lana kretsar kring en flicka och hennes hjälpsamma följeslagare som ställs mot ett mörkt hot. Spelet verkar av allt att döma fokusera på kluriga pussel snarare än action, och vi gillar det vi hittills har sett. Förvänta dig att kunna testa Planet of Lana på Xbox och PC under året.

Somerville

Släpps: någon gång under 2022 

Plattformar: Xbox Series X/S, Xbox One, PC

Somerville blir indiestudion Jumpships första spel, men personerna bakom företaget är inga nybörjare. Dino Patti, som tidigare jobbat på Playdead med titlar som Inside och Limbo, finns med även här – och det syns. I det här spelet tar du kontrollen över en familj bestående av tre personer samt en hund, i kölvattnet av en postapokalyptisk händelse på jorden. Gillade du de tidigare nämnda Playdead-spelen kommer det här definitivt att vara något för dig.

Aka

Släpps: någon gång under 2022

Plattform: PC 

https://www.youtube.com/watch?v=W0-6u4iot_I

Aka beskrivs som ett ”litet äventyr i en öppen värld” och handlar om att hitta inre frid som en gullig liten röd panda, tillika före detta krigare. Du kan samla resurser för att tillverka verktyg, mat och skydd, lära känna andra öbor, inreda ditt hus, forska fram mediciner, laga mat eller bara ta en cykeltur och ta ett dopp i en varm källa. Av allt att döma kan vi dock inte förvänta oss att allt bara kommer att vara frid och fröjd, utan att spelet kommer att bjuda på en hel del utmaningar också.

Trek to Yomi

Släpps: någon gång under 2022

Plattformar: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, PC

Slå dig fram genom det feodala Japan som en ung samuraj vid namn Hiroki i det vackra Trek to Yomi som väntas 2022. Det här spelet fångar vårt intresse först och främst för sina filmiska kvaliteter – kolla själv in den svartvita och stämningsfulla miljön i klippet nedan.

Bear and Breakfast

Släpps: någon gång under 2022

Plattform: PC

Management-simulatorn Bear and Breakfast ser ut att ha allt vi önskar oss av en indietitel, såsom en huvudkaraktär som är en björn och heter Hank, handtecknat grafik och möjligheten att bygga och anpassa ditt alldeles eget bed and breakfast i skogen. Under tiden som du försöker få din verksamhet att blomstra stöter du ihop med allehanda udda figurer och ställs inför kluriga uppdrag som måste slutföras. Bear and Breakfast har ett demo och en fullständig release är utlovad under 2022.

Neon White

Släpps: någon gång under 2022

Plattformar: PC, Switch

Neon White är en fartfylld förstapersonsshooter med deck builder-element där du spelar som en lönnmördare känd som Neon White. Spelet kommer att innehålla hundratals nivåer men ser ut att gå att nöta om och om igen oavsett hur många gånger du kört igenom alla banor.

Du har väl inte missat de första bilderna från Haunted Chocolatier?

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1