Inga rasister i Sverok

Robert Jonsson
Artiklar

Sverok

På Sveroks riksmöte förra helgen kom det upp en motion som rönt viss uppmärksamhet i media. Motionen gick under parollen ”inga rasister i Sverok” och klubbades igenom med stor majoritet från förbundets olika föreningar. Beslutet har sedan dess misstolkats av många att det innebär att alla som tillhör SD nu ska kastas ut ur Sverok. Så är förstås inte fallet. I princip handlar det om att du som är engagerad inom SD (eller annan organisation som har odemokratiska principer) inte kan ha en förtroendepost i förbundet Sverok.

Kritiken lät sig förstås inte vänta på sig, men det är ett principiellt viktigt ställningstagande som gjorts. I en värld där samhället för var dag som går normaliserar rasismen är det viktigt att Sverok, some med sina 83 000 medlemar är Sveriges största ungdomsförbund, inte bidrar till det. Sverok arbetar redan aktivt med inkludering i olika former, exempelvis genom initiativet Respect All Compete, som fokuserar på att skapa bättre stämning inom e-sporten, och genom aktivt engagemang under Prideveckan. Beslutet är därför en fortsättning på deras arbete och är inte någon överraskning.

Du kan läsa mer om vad beslutet egentligen betyder på Sveroks hemsida eller på Aftonbladets hemsida, där de förtydligade det i debattartikeln SD:s värderingar är motsatsen till våra.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0