Jämförande test av handkontroller till iOS

Thord D. Hedengren
Artiklar

Appmagasinet #25 så testade jag de tre iOS 7-kompatibla handkontrollerna som finns på marknaden, nämligen MOGA Ace Power, Logitech Powershell G, samt SteelSeries Stratus. Eftersom spel är något vi tycker är roligt här på Spelbloggen så kör vi en liten återpublicering, med några extra bilder som bonus.

Då kör vi!


Med iOS 7 kom äntligen det inbyggda stödet för handkontroller. Det har förstås funnits diverse kontrollenheter till iPhone och iPad tidigare, men de har förlitat sig på att låtsas vara blåtandstangentbord (!) och det är förstås inte optimalt. Dessutom har varje kontrollösning varit unik, så spelutvecklarna har varit tvungna att implementera den, och kanske flera andra, om de vill ha ett brett stöd. Allt det där ändrades med iOS 7. Nu fanns det officiella metoder, och ett Apple-program där handkontrollstillverkarna får sina prylar godkända, precis som för laddare och hörlurar och allt vad det är.

Tre handkontroller finns att köpa i Sverige (och världen) just nu. Två är till iPhone och använder Lightning-porten (sorry, har du en äldrig iPhone är det kört) för att kommunicera med din enhet. Den tredje är fristående och använder blåtandsmodellen, och därmed är det den enda som fungerar till iPad. Gemensamt är att alla spel som har stöd för handkontroller enligt protokollen i iOS 7 (och senare) fungerar. Det är rätt många, över hundra stycken faktiskt.

 

MOGA Ace Power

MOGA Ace Power var först ut på marknaden och det märks. Det här är en synnerligen plastig kontroll som försöker vara så mycket konsolkontroll som den bara kan. Hela enheten dras ut och din iPhone 5/5s/5c eller iPod touch sitter i mitten. Konstruktionen är skrangligt plastig, men fördelen är förstås att den är mindre när den är ihopsatt och du inte spelar.

Knapparna är plastiga, de analoga spakarna godkända men inget speciellt, två av axelknapparna är värdelösa och två är rätt sköna. Det är helt enkelt svårt att hitta något positivt med Ace Power, annat än att den har inbyggt batteri så att du kan ladda din enhet när du spelat för mycket. MOGA Ace Power rekommenderas helt enkelt inte, speciellt inte till det synnerligen väl tilltagna priset den säljs för just nu.

MOGA Ace Power kan köpas från Apple Store för 869 kr.

 

Logitech Powershell G

Logitechs Powershell G är ett betydligt bättre val än MOGA Ace Power. Gummerad yta, ett klart godkänt styrkors och acceptabla knappar. Jämfört med Ace Power har Powershell dock färre knappar, bara två på ovansidan och dessutom ingen analog spak. Med din iPhone 5/5s (men inte 5c) eller iPod touch i Powershell ser det hela ut som en skruvad version av Segas GameGear, om någon är gammal nog för att komma ihåg den.

Den stora skillnaden mellan Powershell och Ace Power är att Logitechs kontroll är så oerhört mycket bättre konstruerad, utan någon plastig utdragsfunktion. Precis som Ace Power använder den Lightning-kontakten, och det finns ett batteri som kan ladda din iPhone, men den stora skillnaden slår till så snart du börjar spela. Powershell är helt enkelt en trevlig kontroll som fungerar utmärkt. Det är teoretiskt möjligt att avsaknaden av extra axelknappar och analog spak gör att Powershell inte riktigt räcker för vissa spel, men samtidigt är det inte så troligt – iOS-spel måste trots allt fungera även utan handkontroll, och för många saker på skärmen lirar helt enkelt inte. Ska du köpa en handkontroll till din iPhone så är Powershell ett betydligt bättre val än Ace Power, men det är förstås fortfarande en hyfsat kostsam historia.

Logitech Powershell G kan köpas från Apple Store och kostar 869 kr.

 

SteelSeries Stratus

Spelnördar har kanske tidigare kollat in SteelSeries FREE, en blåtandskontroll som faktiskt fungerade med ett gäng iOS-spel (samt andra enheter). Uppföljaren, till iOS enbart då, heter Stratus och är snarlik. Det betyder att den är väldigt liten och kompakt, gjord för att ta med sig. Jag har stora händer men tycker trots det att den är synnerligen trevlig att sitta med, om än något plastig. Det viktiga är att ett par timmar Across Age 2 fungerar utmärkt. Som de flesta handkontroller utan Nintendos logga så är inte styrkorset perfekt, om än inte Xbox 360-dåligt. Den analoga spaken känns desto bättre, och de något ovant placerade axelknapparna (fyra stycken) känns helt okej för mig, men jag kan förstå spelare som tycker de är lite svåra att komma åt. De fyra knapparna, XYAB, är inte perfekta, men känns ändå som att de ska klara en hel del spelande. Kort sagt så känns handkontrollen, precis som FREE-modellen före den, helt okej, om än åt det plastiga hållet.

Att koppla Stratus via blåtand är lika enkelt som ett tangentbord, och handkontrollen kan faktiskt komma ihåg flera olika enheter. På samma sätt kan flera handkontroller vara kopplade till samma enhet, fyra stycken faktiskt, och en LED-lampa anger vilken spelare i raden du är. Samma LED-lampa berättar när batteriet (som laddas med USB) håller på att ta slut respektive laddar. Helt logiskt känns det inte alltid, med den här LED-modellen, men får du problem så är batteriet troligen slut. Att “troligen” ska nämnas här säger en del om oklarheterna, men det är ändå inget jag vill göra en för stor grej av. Det finns även en knapp för att stänga av kontrollen, på höger sida, samt en knapp för att tvinga fram sök efter nya enheter respektive glömma de som finns lagrade.

Jag gillar Stratus. Den känns förvisso inte som en kontroll som ska kosta över 600 kr, men bortsett det så är det absolut inget fel på den. Storleken kan säkerligen vara ett problem för vissa, men jag vill nog påstå att det inte har med handens storlek att göra utan mer en vanesak – jag har stora labbar som sagt och tumskriver på en iPad Air oavsett riktning, men inga problem med handkontrollen. Stratus är det uppenbara valet för iPad-spelare som vill ha en handkontroll, dels för att det är det enda valet just nu, men också dels för att det är den bästa handkontrollen till iOS för närvarande.

SteelSeries Stratus säljs enbart hos Apple Store i Sverige och kostar 629 kr.

Dessa tre handkontroller till iOS 7 är de som finns att köpa just nu. Fler är på väg, bland annat en lovande från MadCatz. Det här är första generationens kontroller, så kanske ska du inte ha så bråttom? Allt beror på hur spelnördig du är, så klart.


Gillade du det här? Prenumerera på Appmagasinet för mer sköna apprelaterade saker – inte sällan med anknytning till spel. Prenumerationen är förstås gratis och spamfri.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0