Klä ut dig till dina favoriter från spelvärlden till Halloween

Spelbloggen
Annonser

Den 31 oktober närmar sig med stormsteg vilket för många innebär en given anledning att fira Halloween. Trots att Halloween på inga sätt kan anses vara en svensk tradition, har svenskarna, ivrigt påhejade av populärkulturen och kommersiella krafter, på senare år anammat denna kusliga högtid. Halloween har sitt ursprung i de brittiska öarna, och var en keltisk högtid som firades för att visa att vintern har startat. Enligt sägnen kom de dödas själar till de levandes värld, och dessa behövde då blidkas med gåvor och mat. Så tidigt som på 1500-talet finns därmed historiska källor som skriver om hur människor klär ut sig och ber om mat och gåvor på det som då tydligen kallades för ”Hallowmas”. ”Trick or treaandet” som hör Halloween till, eller det mer svenskklingande ”bus eller godis” myntades långt senare, närmare sagt i Kanada på 1920-talet. Därefter spreds sig traditionen till USA där fenomenet exploderade på 50-talet, och sedermera till Storbritannien på 80-talet innan det landade hos oss nordbor. För den som oavsett ålder är intresserad av att fira Halloween och sätta en läskig guldkant på tillvaron i hösttider kryllar nätet av inspiration med allt från recept på den bästa Halloween-maten (vad sägs exempelvis om häxfingrar med grönt mos, pumpasoppa serverad i en dekorerad pumpa, eller ploppfyllda döskallar), till hemdekorationer och passande soundtrack att spela på festen.

Inspireras av figurer från dina favoritspel

Mot bakgrund av Halloween-helgen och då vi på spelbloggen i första hand är trogna spelnördar, tänkte vi dela med oss av våra bästa tips för att klä ut dig till dina favoriter från spelvärlden i samband med Halloween-firandet, såsom exempelvis Mario från Nintendo-spelen. Den som önskar tolka begreppet ”figurer från spelvärlden” något mer brett och generöst, har oändliga möjligheter till sitt förfogande. Vad sägs exempelvis om att klä ut dig till den romerska kejsaren Julius, som är känd för att ha varit en lysten spelare och som bland annat deltog i offentliga spel under den veckolånga Saturnaliafestivalen under de tidiga åren.

Super Mario

Klä ut dig till dina favoriter från spelvärlden till Halloween

Den numera ikoniska Mario är en fiktiv karaktär som känns igen från Nintendos otaliga videospel och som skapades av den japanske videospelsutvecklaren Shigeru Miyamoto den 13 september 1985. Datumet var startskott för lanseringen av videospelet ”Super Mario Bros.” Efter sin expansion till Nordamerika gick det vidare till att bli det genom tiderna mest populära videospelet, med en enorm försäljning. Att klä upp sig till denna glada figur är relativt enkelt. Du behöver ett par hängselbyxor i denim, ett par grövre arbetskängor med snörning, en klarröd långärmad tröja och en matchande keps med ett stort M skrivet på. Glöm för guds skull inte lösmustaschen som fulländar din look.

Lara Croft

För filmälskarna är Lara Croft främst känd som en karaktär som gestaltats av Angelina Jolie, och nu senast av svenska Alicia Vikander i de populära Tomb Raider-filmerna. Inom spelvärlden är dock Lara Croft främst förknippad med TV-spelet med äventyrstema skapat av Eidos. I spelen får vi ta del av arkeologen Crofts otaliga äventyr inspirerade av Hongkong-action. För en lyckad Halloween-utstyrsel som Lara behöver du ha action och funktion som ledord. Croft är ofta klädd i enfärgad mundering antingen i svart, beigt eller militärgrönt och klädesplaggen består inte sällan av tajt linne, kortbyxor och grova combat boots ackompanjerat av ett hölster som vilar på höften. Den med långt hår sätter förslagsvis upp håret i en stram fläta eller hästsvans.

Figurer från Fortnite

Avslutningsvis kan du sälla dig till skaran av Halloween-firare som ansåg att en utklädning till en figur ur Fortnite var den populäraste kostymen 2018. Battle Royale-spelet Fortnite, utvecklat av Epic Games, fullkomligt tog över spelvärlden förra året och skapade något som kan liknas vid ett explosivt fenomen. Här är valen oändliga – du kan bland annat klä dig i rosa från topp till tå för att gestalta Zoey, eller sätta på dig en åtsittande kroppsstrumpa med skelettryck för att skrämmas som Skull ranger.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0