Artiklar

Låt oss prata om alla dessa spelboxar

Publicerad:

Skrivet av Thord D. Hedengren

Verifierat av: Max L

Ja, inte boxade spel alltså, utan plastlådorna som diverse spelföretag vill att vi ska trycka in under teven. Som att det inte vore trångt redan med PS4, Xbox och Switch – nu ska vi få plats med retrokonsolerna också. För det är ju nästan uteslutande det, spelboxar med emulerade lir från förr.

Nintendo öppnade upp för det här med mastodontframgångarna för NES Mini Classic men de var på intet sätt först. Det har funnits retrolådor hur länge som helst, Sega-klassiker och Atari-klassiker och allt det där, men inget har riktigt tagit tag i en generation som Nintendos intåg. Det har knappast lugnat sig, kolla bara på framgångarna med nysläppta Super NES Classic, något som inte är bara för att Star Fox 2 är med men som ändå tyder på att de tar retroplattformen på allvar. Fast det inte är en plattform…

Så långt allt väl, men naturligtvis vill andra vara med. Som Ataribox, en Linux-driven maskin som kommer nästa år, är det tänkt.

Jag var väl inte så hemskt positiv till Ataribox, med rubriken Atari laddar upp för magplask, men finns det tillräckligt många nostalgiker, och om den slutgiltiga produkten faktiskt ser så premium ut som renderingarna, då kanske? Men nej, egentligen tror jag inte det.

Då har The C64 Mini en större chans tror jag, även om spellistan ser ganska tunn ut. Det bottnar väl i och för sig i plattformen i sig, C64 må ha varit en hit för spelare men den, liksom med 8-bitarskonsolerna, lider lite av att åldras dåligt.

Det är lite synd att själva enheten är en replika och inte har ett fungerande tangentbord men visst, den är ju lite söt, eller hur? Och det går tydligen att koppla in ett tangentbord via USB.

Den här är inte söt:

Seedi spelar original-CD till PlayStation, Neo Geo CD, Turbografx CD, Sega CD samt förstås gamla DOS CD-spel. I skrivande stund kämpar de med att resa pengar, de är drygt halvvägs till målet på Indiegogo med ett par dagar kvar. Jag tror jag skippar den.

Seedi är förstås inte riktigt samma sak som de övriga spelboxarna här ovan, mer ett uttryck av en trend som bubblat rätt länge. Det finns ju hur många lådor som spelar gamla spel som helst, de flesta katastrofalt dåliga på ett eller annat sätt, men åtskilliga bra. Därför känns det helt rätt att avsluta med Analogues nya låda som spelar Super NES-spel, ett alternativ för de som inte tycker det är äkta nog med Super NES Classic. Analogue gjorde sig ju kända för sin Nt Mini, en vacker liten sak som spelar NES-spel.

Super Nt är fenomenalt snygg den med, kompatibel med alla Super NES-spel och den första retrolåda för gamla spel, alltså inte med inbyggda spel, som jag på fullaste allvar övervägt. Så fin, så lockande för en nostalgisk spelnörd som jag. Kan förhandsbokas för $190 (cirka 1 550 kr) nu.

Jag tror vi avslutar med den.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0