Leviathan – ett svenskt SF-rollspel

Robert Jonsson
Artiklar

LeviathanCoverÄven om Spelbloggen mestadels rapporterar om datorspel så lyfter vi ibland blicken från skärmarna mot andra spelgenrer. Idag är ett sådant tillfälle då vi kollar närmare på SF-rollspelet Leviathan och dess pågående crowdfunding. Vad är det? Tänk dig ett bordsrollspel som kan beskrivas som en kombination av basbyggandet från X-com blandat med atmosfären i undervattensstaden Rapture från Bioshock. Visst låter det intressant?

I Leviathan skapar spelarna tillsammans en bas som äventyren kommer att utspela sig kring. Det kan vara en liten isolerad bas med en handfull personer eller en gigantisk stad, precis som Rapture. Det kan vara en bas där det bedrivs topphemlig militär forskning eller så kan det vara en hektisk handelsstation. I Leviathan får aktörerna bestämma inriktningen själv och sätter därmed stämningen för äventyren de får uppleva.

Världen då? En av de saker som skiljer Leviathan från andra rollspel är att det inte utspelar sig på marken eller i rymden, utan nere i havsdjupet. Efter omfattande naturkatastrofer och terrordåd, kom dagen då det mystiska folkslaget maharerna anföll världen på en global skala. De släppte lös gigantiska monster som raserade städer och som var ostoppbara mot världens mest avancerade vapen. Människorna tvingades i exil under havets yta. Idag är världen ovanför ytan okänd och folket gör sitt bästa för att överleva på de få resurser som de har till godo nere i havet.

Leviathan-Crowdfunding_karta
Just nu befinner sig Leviathan i slutspurten av sin crowdfunding. Kampanjen har varit framgångsrik: projektet är nu uppe över 18 000 kronor – och då pågår crowdfundingen ända fram till den 8 november. Hittills har tre delmål uppnåtts: det första var att broschyren Skeppsguiden skulle tillverkas. Där presenteras de vanligaste skeppen med både bild och spelvärden. Den andra nivån innebär det att Leviathans soundtrack släpps gratis på hemsidan för nedladdning i samband med spelets släpp.

Nyligen nåddes den tredje nivån, vilket innebär att Jerichos murar släpps. Boken handlar om världens nöjesmetropol och erbjuder spelgrupperna mer material att använda i sina kampanjer. Jerichos murar delas ut till samtliga sponsorer som PDF, men för de som backat på 540 kronors nivån får de även boken i fysiskt format.

Nästa mål är 20 000 kronor och innebär att en specialtryckt kortlek för rollspelet släpps. Utöver detta mål finns även ett delmål vid 30 000 kronor där boken Polaris: Reliken från forntiden blir tryckt och vid 45 000 kommer Leviathan att tryckas i ett lyxigt utförande med hårdpärm.

Leviathan är skapat av Robert Jonsson (undertecknad), mannen bakom det prisbelönta rollspelet Bortom: Lögnens slöja och nybörjarrollspelet Leka med elden. Han är även Spelbloggens egna achievemen- entusiast. Mer om Leviathan finner du på följande platser:

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0