Likheter och skillnader mellan e-sportaren och atleten

Spelbloggen
Casino & Sport

Den 21 november drar en av världens mest populära och prestigefyllda sportturneringar i gång. Vi talar givetvis om fotbolls-VM som spelas i Qatar till och med den 18 december. Matcherna går i fem olika städer men huvudstaden Doha är centrum för turneringen. Värt att nämna är att det blir premiär för ett fotbolls-VM i mellanöstern. Under turneringens gång kommer vi få nöjet att beskåda internationella fotbollsspelare i toppklass, däribland Robert Lewandowski som vanligtvis spelar för FC Barcelona men som också är kapten för det polska landslaget. Lewandowski betraktas som en av världens bästa anfallare, har fått priser för sina talanger på fotbollsplanen och kännetecknas för sin positionering, teknik och avslut. I den här artikeln tänkte vi kika lite närmare på vad som utmärker skickliga atleter, som exempelvis Lewandowski, och vilka likheter dessa uppvisar med e-sportare som ju också kan räknas till viktiga figurer inom idrottsvärlden numera. 

Likheter och skillnader mellan e-sportaren och atleten
Spelbloggen.se – Visst finns det likheter och skillnader mellan e-sportaren och atleten

Strategisk förmåga

En skicklig atlet och en professionell e-sportare är strategisk i sina val, både i och utanför tävlingssammanhang. Strategisk planering löper som en röd tråd i allt från kosthållning, träning, analys av egna prestationer och förhållningssätt till vinster och förluster. För atleten är den fysiska förmågan A och O eftersom god kondition och prestanda är en grundförutsättning inom traditionell idrott. För e-sportaren kan det fysiska antas vara något mer sekundärt. Ibland råder en gränsöverskridning rum mellan de båda världarna då det finns begåvade individer där ute som bemästrar både idrott och e-sport och som sömlöst navigerar mellan den digitala och den fysiska sfären. Så är fallet med Team PokerStars-medlemmen Ramón Colillas som har en bakgrund inom professionell fotboll (som tränare och spelare) men som nuförtiden får utlopp för sin tävlingslystnad som professionell pokerspelare.  

Upphör aldrig att utvecklas

E-sportaren och atleten dominerar på olika arenor vilket ställer krav på olika förmågor för respektive spelare. För e-sportaren är det exempelvis viktigt att ha rätt ergonomiska förutsättningar för optimal gaming, i form av bra gamingdator, gamingstol, gamingskrivbord och rätt belysning. Den skicklige e-sportaren är därutöver medveten om att rätt kost och fysisk träning 3–4 gånger i veckan ökar fokus, främjar hjärnans minnescentrum och minskar stress vilket allt som allt påverkar gamingresultat. Det senare är minst lika viktigt för atleten om inte mer eftersom hen ju förlitar sig i mycket högre grad på sin fysiska förmåga. Det som förenar de båda – trots skillnaderna – är dock att ingen någonsin upphör att utvecklas. Bägge är medvetna om att fortlöpande utveckling och lärande är essentiellt för att få till stånd en lång och framgångsrik karriär inom sitt respektive fält. Detta innebär att hålla sig uppdaterad om de senaste vetenskapliga rönen som rör prestanda, att alltid ta till sig konstruktiv feedback och att se förluster som en chans att lära och bli bättre inför framtiden.

Presterar under press

Den som har suttit med tuffa motståndare och en bristfällig hand runt det digitala pokerbordet och ändå kommit ut vinnande ur situationen vet vad det innebär att prestera under press. Samma sak gäller höjdhopparen som vet att hen har sekunder på sig att överföra ansatsens fart framåt till ett kraftfullt upphopp inför en stor publik och mot konkurrenter i världsklass. E-sportare som är duktiga på det de gör och duktiga atleter presterar helt enkelt bra under press. I stället för att förhålla sig till pressen som en motverkande faktor som ger upphov till stress och oro använder de den konstruktiva kraften i pressen för att prestera på topp.

Presterar under press

Kommunikation

Inom exempelvis lagsport är det tydligt att teamwork och god kommunikation spelare emellan är grundläggande för att nå framgång. För handbollsspelaren, basketspelaren och hockeyspelaren är kommunikation fundamentalt för att vinna. Kommunikation innefattar allt från att diskutera taktik, ge lagmedlemmar konstruktiv återkoppling och peppa andra när motivationen tryter för att laget ska prestera optimalt. E-sport är i många fall mindre beroende av denna kommunikation eftersom aktiviteten ofta innebär digitalt spel med färre sociala interaktioner rent fysiskt. Det är exempelvis svårare inom e-sport att läsa av andras ansiktsuttryck, känna av lagmedlemmars energier och kommunicera ansikte mot ansikte. Även här finns dock tillfällen då e-sportlag utvecklar en viss jargong för att uppnå strategiska fördelar, speciellt i multiplayer-sammanhang då man använder vissa fraser för att få teammedlemmar att agera mer defensivt eller offensivt.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2