Lördagsachievement: Completionist

Publicerad:

Skrivet av:Robert Jonsson

Verifierat av

Max L

ach_bordelandsDet blir mycket Borderlands-snack nu, men det beror på att jag på sistone har spenderat en hel tid på planeten Pandora. Inte sådär ohälsosamt mycket, utan precis lagom för att känna sig hemmastadd där. Den här veckan återvände jag dock till det första spelet, vilket släpptes så redan 2009.

ach_borderlandssmallCompletionist (25)

Min förälskelse till Borderlands började i mellandagarna 2009 och blev ett ganska viktigt steg i min spelhistoria. Det här var nämligen spelet som fick mig att börja spela online, och tack vare det har jag träffat en hel del härliga personer som jag spelar tillsammans med.

Completionist är hämtad från The Secret Armory of General Knoxx, det sista DLC-paketet som släpptes till Borderlands, och kräver att du klarar av alla uppdrag. Achievementen har varit en vagel i ögat på mig under lång tid. Det var den enda achievement som jag saknade och som gjorde att jag inte kände att jag kunde lägga spelet bakom mig.

Efter att du klarar av storyn i Borderlands får du valmöjligheten att påbörja ett nytt varv där fienderna är svårare, men där du får behålla din level och utrustning. Även om Borderlands inte kallar det för New Game+ är det precis vad det är. Emellertid väljer du alltid själv om du ska fortsätta utforska den första genomspelningen eller spela på den nya. Det går alldeles utmärkt att byta mellan de två.

Här kom mitt dilemma. Efter att ha maxat min level var det endast ett uppdrag som var en stor utmaning för mig: att besegra ett gigantiskt monster som heter Crawmerax. Varje gång jag försökte göra det slutade det alltid med att jag dog. Inte av Crawmerax själv, utan av de små daggmaskar som kryper omkring runt honom, som jag inte ens lyckas att skada. Yay. Det som var irriterande var att jag hade besegrat bossen på mitt New Game+. Eller jag och jag, det var inte så att jag bidrog särskilt mycket till det hela. Istället stod jag mest och tryckte på en hissknapp så de andra kunde ta sig tillbaka till striden om de dog.

Så varför klarade jag inte av alla andra uppdrag på New Game+ istället då? Problemet fanns i ett horde-likt uppdrag på New Game+ där tunga fiender hela tiden spawnade fram. Där de enkelt gick att skjuta ihjäl på första genomspelningen, var de brutalt svåra på andra varvet – i alla fall om man spelade själv. Både detta uppdrag och Crawmerax var skapade för fyra spelare, vilket var något som jag aldrig prövade på eftersom jag till stor del spelade det själv.

Det har varit omvänd situation i Borderlands 2, där jag nästan uteslutande har spelat tillsammans med andra. En av killarna jag spelat Borderlands 2 med var sugen på att testa det första spelet igen. Eftersom han sagt att Crawmerax varit lätt att döda frågade jag lite försynt om han inte kunde tänka sig hoppa in i mitt spel och ta hand om den där vageln i mitt öga. Sagt och gjort, vi begav oss till bossen och även om jag fortfarande dog om och om igen så gjorde inte min kompis det. Han hade inga problem att nedgöra Crawmerax på egen hand.

Några minuter senare kunde uppdraget lämnas in och det förlösande ljudet av Achievement Unlocked hördes. Borderlands hade skapat mitt onlinespelande och tack vare mitt onlinespelande kunde jag äntligen avsluta spelet. Cirkeln var äntligen sluten. Sensmoralen av allt det här? Ensam är inte stark. Särskilt inte om den ensamma personen är jag.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0