Lördagsachievement: Trollslayer

Robert Jonsson
Artiklar

acH_witcherInom kort kommer jag att tala mer om The Witcher 2: The Assassination of Kings på Spelbloggen, men innan dess passar det bra med en lördagsachievement. The Witcher 2 släpptes till Xbox 360 förra året (och året innan det till PC) av det polska spelföretaget CD Project Red. Rollspelet handlar om witchern Geralt, en hårdför man som försörjer sig på att dräpa monster. Rollspelsgenren brukar vara duktiga på att ha med intressanta achievements och det visar sig snart att The Witcher 2 inte är något undantag.

ach_withcer2Trollslayer (30)

I den första akten stöter Geralt på ett troll som har låtit en bro till en by förfalla. Tidigare har trollet skött om bron, men nu verkar han mer intresserad av att dricka öl. Byns vakter vill nu att trollet dräps, medan folket tycker han är rätt skön lirare som bör skonas. Här tvingas man göra ett val, eftersom ditt handlande här kommer påverka vilken achievement du kan få längre fram. Valen är Trollslayer (där du ska döda alla troll i spelet) eller Friend of Trolls (där du inte får döda något troll).

Jag gillar denna typ av achievement eftersom de uppmuntrar till flera genomspelningar av spelet. Ofta så får vi som spelare uppleva en annorlunda handling också: ibland är det ganska omfattande förändringar, men vanligen rör det sig om mindre förändringar. Jag är okej med det sistnämnda för det är sådana smådetaljer som visar på att spelskaparna lagt manken till för att skapa ett bra spel.

Ett stort plus är att all handling som krävs för achievementen inte utspelar sig i samma akt. På så sätt går det inte att spara precis innan och sen ladda om för att få båda. Visst har The Witcher 2 sådana också, men Trollslayer/Friend of Trolls är några av de som verkligen tvingar dig att göra val.

Själv valde jag att dräpa trollen eftersom jag i framtiden tänkte försöka att klara av spelets högsta svårighetsgrad. Där kan jag skona trollen och på så sätt underlätta min vardag en hel del. Jag rekommenderar varmt The Witcher 2 till alla rollspelare och även till de som vill se en intressantare achievementhantering än i standardspelen. CD Project Red vet vad de pysslar med.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0