Påskägg i spel – våra 10 favoriter

Petter Mattsson
Artiklar

Väl dolda och mer eller mindre meningsfulla funktioner, referenser och lustigheter i spel och programvara kallas för påskägg, och det finns gott om exempel på sådana i spelhistorien. Här är 10 av de bästa.

10. Doom II (1994): John Romeros huvud

Om du skjuter det jättelika demonhuvudet, tillika slutbossen, i Doom II med en raktekastare och skriver in fuskkoden ”noclip” öppnas ett hål i bossens huvud. 

Kliv in genom hålet och skåda ett annat huvud: John Romeros. Doom-skaparen säger baklänges att du måste döda honom för att klara spelet, så det är bara att börja peppra.

9. Wave Race: Blue Coast (2001): den bittra kommentatorn

Jetski-spelet Wave Race: Blue Coast har knappast gått till historien som ett fantastiskt spel, och kanske var det också därför det tog många år innan någon upptäckte påskägget. Genom att knappa in en särskild kod förvandlas nämligen spelets så exalterade kommentator till en riktigt sur typ.

Dra fram din gamla Gamecube eller starta emulatorn för att uppleva den bittra och passivt aggressiva kommentatorn själv.

8. Grand Theft Auto: Vice City (2022): glad påsk!

Rockstar är kända för att inkludera gott om påskägg i Grand Theft Auto-spelen. Men det påskigaste ägget av dem alla hittar du i Vice City.

Det enda du behöver göra är att ta dig till toppen av en byggnad och kasta dig ut från den. Hastigt och lustigt hamnar du då i ett rum i en intilliggande byggnad. I detta rum, på en piedestal finns ett stort chokladägg med texten ”Happy Easter!”.

7. Batman – Arkham Asylum (2009): det hemliga rummet med ritningen

Det här påskägget i Batman – Arkham Asylum var så väl dolt att utvecklarna själva fick berätta att det fanns och vad det betydde.  Påskägget fyller ingen större funktion längre, men på tiden det begav sig var det ett ganska häftigt avslöjande. Genom att gå in på fängelsedirektörens kontor i Arkham Mansion och spränga den vänstra väggen vid kaminen kom du åt ett hemligt rum. Där inne fanns en ritning över ett expanderat Arkham Asylum, vilket i sig var en teaser för spelets uppföljare Arkham City

6. Borderlands 2 (2012): double rainbow

Alla känner väl till ”Double Rainbow”-klippet som blev viralt för några år sedan. Men desto färre är medvetna om att det är möjligt att hitta en dubbelregnbåge i Borderlands 2. Dessutom är Handsome Jack och Claptrap lika hänförda av det de ser på himlen som killen i originalvideon.

5. Dead Space II (2011): världens farligaste foam finger

Klarar du Dead Space II på svårighetsnivån ”hardcore” får du tillgång till ett foam finger, som har oanade krafter. Den här skumgummihanden är i själva verket en handkanon, som sliter dina fienden i stycken.

4. Wolfenstein: The New Order (2014): hitta Wolfenstein 3D i en smutsig madrass

Inte sällan är påskägg i spel en blinkning åt spelstudions tidigare spel eller karaktärer. I Wolfenstein: The New Order kommer du åt en bana från 3D-skjutspelens urmoder Wolfenstein 3D genom en smutsig madrass på golvet. Häftigt nog också tolkad genom New Orders spelmotor. Kolla in klippet nedan för att förstå vad vi surrar om:

3. Hitman: Absolution (2012): låt glassbilen slutföra jobbet

Under uppdraget ”End of the Road” i Hitman: Absolution befinner du dig mitt i öknen med en kille som du kan antingen kan döda eller lämna åt sitt öde. Jo, eller så kan du låta en glassbil dyka upp från ingenstans och köra över honom.

2. Duck Hunt (1984): spela som ankan och hämnas på hunden

En funktion i det klassiska ankjägarspelet Duck Hunt som många har missat är möjligheten att kontrollera ankan. Det enda du behöver göra är att koppla in en kontroll i port 2 i din NES och välja ”Single Duck Mode”. En virtuell jägare försöker sedan ta kål på dig medan du desperat flaxar runt på skärmen. 

Visste du förresten att det fanns en arcade-version av Duck Hunt där du kunde skjuta hunden? Gjorde du detta blev det game over direkt, men det var ett pris många spelare var beredda att betala för att få sin revansch på den skrattande jycken. 

Duckhunt
Duck Hunt-jycken på kryckor – en dröm för miljontals spelare världen över. Bild: Youtube

1. NBA Jam: Tournament Edition (1994): Bill Clinton och Fresh Prince som basketstjärnor

I SNES-versionen av NBA Jam: Tournament Edition kunde du skriva i en fuskkod och få tillgång till nya spelbara stjärnor, som prins Charles, Fresh Prince i Bel Air och Bill Clinton, med många fler. Är även du intresserad av att spela basket som USA:s ex-president, eller hans fru för den delen, hittar du alla koder till spelet på den här sidan.

Påskägg i spel – våra 10 favoriter
Bill Clinton försöker sig på en trepoängare i NBA Jam: Tournament Edition. Bild: Nba-live.com

Du har väl inte missat att ett nytt Monkey Island-äventyr släpps 2022?

Betyg

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 3