PlayStation VR släpps i oktober för 399 dollar

Anders Norén
Artiklar

Sony har avslöjat att PlayStation VR kommer att kosta 399 dollar/euro och släpps i oktober 2016. Nyheten kom sent igår kväll på Sonys presskonferens på Game Developers Conference 2016 i San Francisco.

I paketet ingår själva enheten, en extern ”processing unit”, ett headset och en rejäl bunt kablar. Specifikationerna för headsetet är fortfarande en 5.7 tum OLED-skärm med en kombinerad upplösning på 1920×1080 pixlar som kan visa spel i upp till 120 bilder per sekund.

Något som inte ingår i paketet är PlayStation Move-handkontroller och PlayStation Camera, och den senare krävs för att använda enheten. Men även med 500 kronor inräknade för PlayStation Camera har PlayStation VR en bekväm marginal till Oculus Rift och Valves HTC Vive, som kostar 599 dollar respektive 799 dollar – särskilt med tanke på att många spelare redan äger ett PlayStation 4.

För de som inte gör det kommer den totala prislappen för ett PlayStation 4, en PlayStation VR och en PlayStation Camera förmodligen att landa någonstans runt 7500 kronor, och Sony har lovat att hårdvarubundlar med konsol och VR-enhet kommer att släppas i höst. Med tanke på att 7500 kronor inte ens räcker till en PC som möter Oculus Rifts systemkrav känns PlayStation VR som ett mycket prisvärt alternativ.

Så vad kommer man att kunna spela? Under presskonferensen berättade Sony att 230 företag jobbar på innehåll för PlayStation VR, och de lovade också att runt 50 spel kommer att släppas till enheten innan året är över. Exakt vilka spel det handlar vet inte särskilt mycket om ännu, men ett av dem är en PlayStation VR-exklusiv version av Star Wars: Battlefront som avslöjades på presskonferensen. VG247 har hela listan över utvecklare, och du hittar mer information om de spel som har avslöjats hittills på PlayStations webbplats.

De första enheterna av Oculus Rift kommer att skickas till kunder den 28 mars, Valves HTC Vive följer tätt inpå den 5 april och PlayStation VR blir Sonys stora satsning inför julmarknaden. 2016 ser mer och mer ut som året då den virtuella verkligheten sparkar igång på allvar.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0