PS5-exklusiva spel 2023: Hela listan

Petter Mattsson
Artiklar

2023 ser ut att bli ett stort år för PS5-exklusiva spel, med AAA-titlar som Marvel’s Spider Man 2 och en ny DLC till Horizon Forbidden West. Dessutom firar The Last of Us tio år och vi kan inte undgå att hoppas att det nya multiplayer-spelet som Naughty Dog nyligen tillkännagjorde kan få en release redan i år.

PS5-exklusiva spel 2023

Horizon Forbidden West: Burning Shores (DLC)19 apr, 2023
Final Fantasy 1622 jun, 2023
Marvel’s Spider-Man 2Hösten 2023
Final Fantasy 7 Rebirth2023
Stellar Blade2023

Horizon Forbidden West: Burning Shores DLC

Trots att Horizon Forbidden West släpptes till både PlayStation 4 och PlayStation 5 är det bara den senare konsolen som får DLC:n Burning Shores i april. Detta bekräftas i ett officiellt blogginlägg från PlayStation och Guerrilla Games som hävdar att det var ett svårt beslut för utvecklarna att fatta. PS5-spelare lär dock inte sörja att de får exklusiv tillgång till det nya materialet som utvecklar ett av fjolårets bästa spel ytterligare.

Final Fantasy 16

Nästa del i Final Fantasy-sagan släpps exklusivt på PS5, åtminstone till en början. Enligt Square Enix kommer det här bli det mörkaste och vuxnaste spelet i spelseriens historia, med våld som inte lämpar sig för barn. Det nya och blodiga Final Fantasy-spelet har fått lanseringsdatumet 22 juni 2023.

Marvel’s Spider-Man 2

Ett av årets största PS5-exklusiva spelsläpp är Spider-Man 2, och den här gången är det Venom som är spelets stora skurk. Precis som det första Spider-Man-spelet väntas Spider-Man 2 få sin lansering under hösten. Exakt när är dock än så länge oklart.

Final Fantasy 7 Rebirth

Någon gång under vintern 2023 kommer äntligen del två i serien av det upphottade Final Fantasy VII. Till skillnad mot föregångaren kommer dock det här spelet att bli PS5-exklusivt, och enligt Square Enix beror det på de högre grafikkraven och att laddningstiderna skulle bli för långa på PS4.

Stellar Blade

Action-RPG:n Stellar Blade, som tidigare gick under namnet Project EVE, kommer släppas skarpt under 2023. Vi förväntar oss intensiva bataljer och grym grafik när spelet landar exklusivt på PS5-konsolen.

PS5-exklusiva spel 2023: Släpps Wolverine och Last of Us multiplayer i år också?

Du som hoppats på att få se uppföljaren till succéspelet Death Stranding lär nog få hålla dig till tåls åtminstone till 2024. Även om det funnits rykten som pekat på att spelet utvecklats i rekordfart tyder det mesta nämligen på att Kojima Production tar sin tid, precis som de gjorde under utveckligen av det första spelet. Norman Reedus, som spelar protagonisten Sam Porter Bridges, sa i en intervju så sent som i maj förra året att de precis påbörjat arbetet med Death Stranding 2, eller vad spelet nu officiellt kommer att heta.

Det finns inget officiellt releasedatum, eller ens releaseår, för Marvel’s Wolverine. Men enligt ett dokument från Microsoft framgår det att 2023 blir året då vi får se spelet. Kanske vet Microsoft något om utvecklingen som inte nått de offentliga kommunikationskanalerna ännu?

I början av januari meddelade Naughty Dog i ett blogginlägg att ett nytt multiplayerspel som utspelar sig i samma universum som The Last of Us är under utveckling. Spelet var egentligen tänkt att lanseras som en del av The Last of Us Part 2, men har vuxit avsevärt under de senaste åren och kommer nu alltså att släppas som en separat titel. Om spelet kommer att vara färdigt i år, och lanseras som en del av tioårsjubileet av The Last of Us återstår att se. Oavsett vilket är det ett projekt som vi kommer att fortsätta följa med stort intresse, och kasta oss över när det släpps på PS5.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2