Sigil är Dooms femte kapitel

Thord D. Hedengren
Artiklar

Doom, originalet alltså, fyller 25 bast i år, och självfallet ska det firas med ett femte kapitel.

Ja, ett 25 år gammalt spel får en expansion. Den heter Sigil och är signerad John Romero, kallad förstapersonsskjutarnas fader.

Fast så är det ju inte riktigt. Inte att John Romero, även känd som Daikatanas skapare (och det är inte en bra sak), är en av farsorna till FPS-genren – det är ett faktum. Nej, att Sigil är en expansion, för det är det inte, även om det kanske borde vara så. Sigil är en megawad, vilket är doomiska för ett paket av en hel hög med moddar packade tillsammans. Det kommer från filformatet, .WAD, som nya banor och kapitel har i Doom.

25 år gammalt, som sagt.

Sigil tar oss till Jorden och Helvetet. Enligt Romero själv är det fett som fan, kanske lite mer detaljerat än originalets kartor och banor, men i samma anda. Och det är gratis att ladda ner, fast du måste förstås äga Doom – återigen, originalet – till Windows eller Mac.

Du kan ju betala också, om du vill. Då kan du få en låda med Romeros huvud på en pik, samt metalgångar signerade Buckethead, vilka inte är med i gratisversionen. Allting tyder på att den här grejen borde vara på Kickstarter egentligen, men så är det inte. Du för förhandsboka istället.

88F94EC6 B548 44C2 B644 4A42BB433BD4
Två Sigil-boxar blir det

Vi kan inte spela Sigil ännu. Det är inte riktigt klart, vilket torde vara smolk i 25-årsjubileumsfirandet i hushåll Romero. Sigil släpps i mitten av februari nästa år, precis som de båda boxarna – standard för $40 (cirka 360 kr) samt beast för $166 (runt 1 500 kr). Boxarna ges ut i begränsad utgåva, så klart.

Ett femte kapitel till spelet som gjorde FPS till en grej. Minsann. Jag tror bestämt jag ska gräva fram någon av de Doom-licenser jag har framåt februari. För det här kan bli kul. Eller intressant i alla fall.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0