Spel med jultema: här är titlarna som får dig att komma i rätt stämning

Petter Mattsson
Artiklar

Brädspel i all ära – för oss på Spelbloggen.se är det dator- och konsolspel som hör julen till. Här är några klassiker och nyare alster som garanterat får dig att komma i rätt stämning.

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Det här nätkastaräventyret utspelar sig i ett pyntat New York City, och i en av de inledande sekvenserna får vi se hur Miles Morales firar jul med sin familj. Även om Spider-Man: Miles Morales i övrigt inte är ett spel med jultema räcker det ändå för att vi ska komma i stämning.

Batman: Arkham Origins

Spider-Man är inte den enda superhjälten som ger sig ut för att bekämpa brottslighet under helgdagarna. Batman: Arkham Origins utspelar sig på självaste julafton.

Okej, trailern kanske inte precis skriker jul, men det är omöjligt att inte få julkänslor när du springer runt i ett snötäckt Gotham under den här speciella tiden på året. Faktum är att många menar att Batman: Arkham Origins är ett av de bästa julspelen någonsin.

Batman Returns

Långt innan Arkham Origins pucklade Batman på bovar under julen. På nittiotalet kunde spelare världen över komma i julstämning med läderlappen i Batman Returns. Sidscrollaren är full av snö, julpynt, och action.

Cthulhu Saves Christmas

Det charmiga RPG-spelet Cthulhu Saves Christmas är en uppföljare till Cthulhu Saves the World, men som namnet gör gällande handlar det den här gången om att rädda julen snarare än att rädda världen. Ett äventyr fullt med humor som är kort nog att spela igenom under julledigheten.

Daze Before Christmas

1994 släpptes ett märkligt julspel till Sega Megadrive, utvecklat av det norska spelföretaget Funcom. I spelet, som har förblivit okänt för de allra flesta, kontrollerar du jultomten som måste rädda sina tomtenissar och renar som kidnappats av en elak snögubbe.

I jämförelse med många andra plattformsspel lämnar Daze Before Christmas en hel del att önska när det kommer till gameplay. Vad beträffar julstämning får dock spelet full pott.

Dead Rising 4

Jul-DLC:n till Dead Rising 4 är en enda stor tomtesäck av uppfyllda önskningar och julstämning. Åtminstone om du förknippar uppfyllda önskningar och julstämning med att skjuta zombies i ett amerikanskt köpcentrum utklädd till jultomte. Bland minnesvärda specialvapen återfinns Candy Cane Crossbow, Ornament Gun och Holiday Junk.

Home Alone

Home Alone är en av de bästa julfilmerna någonsin, och även spelet till Sega Genesis kan få vilken Grinch som helst att komma i julstämning. Klockan tickar, så vill du rädda kvarteret från The Wet Bandits innan det är för sent är det bäst att du startar din emulator redan i dag. 

GTA Online: Festive Surprise

Rockstar Games julsurprise är en årlig tradition som pågått sedan 2014. Då förvandlas Los Santos till ett vinterlandskap under två veckor, med nya fordon och gratis gåvor. Årets Festive Surprise dyker antagligen upp någon gång mellan 21 och 23 december, baserat på hur det har sett ut andra år.

Spel med jultema

Trött på ”Vår julskinka har rymt”? Här är den bästa tv-spelsmusiken till julfirandet.

Betyg

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 3