Varför ska du spela med ett VPN-skydd?

Spelbloggen
Annonser

Många vet säkert att man kan skydda sig mot cyberhot och surfa anonymt med en VPN. 

Men när det kommer till gaming på exempelvis PC och spelkonsoler, är det värt att använda en VPN då?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Är det värt att använda en VPN för gaming?

Ja, det är värt att använda en VPN för gaming. För det första kan din operatör inte strypa din internetuppkoppling, för det andra slipper du DDoS-attacker och för det tredje kan du få ett lägre pingvärde (det vill säga en lägre latens eller fördröjning) vid onlinespel. 

Det förtydligar https://vpnbasen.se. På den webbsidan kan du bland annat kan läsa recensioner och tester av VPN-företag, samt få mer information om vad en VPN-tjänst är.

spela med ett VPN-skydd
VPN blir allt mer vanligt då du givetvis ska skydda din identiet på nätet!

4 fördelar med att spela med ett VPN-skydd

  1. Din operatör kan inte strypa din internetuppkoppling.
  2. Du kan få en lägre latens vid onlinespel.
  3. Du kan spela mot svenskar när du är utomlands.
  4. Du slipper överbelastningsattacker.

Nedan pratar vi mer om de fördelar som precis nämnts i större detalj.

1. Din internetoperatör kan inte strypa uppkopplingen

Det är såväl vanligt som fullt tillåtet för operatörer att strypa internetuppkopplingen för sina kunder under ”peak”-timmar. Det vill säga de timmar på dygnet då operatörernas nät är som mest belastade.

Under morgontimmarna (ca. 07 – 10) och under kvällen (ca. 18 – 21) har du säkert märkt av att Netflix har börjat hacka och/eller att du inte har en lika stark uppkoppling mot spelservern som du annars har. I dessa fall är det sannolikt din operatör som valt att strypa hastigheten på ditt internetabonnemang.

Med en VPN-tjänst kan du skydda dig från operatörernas fula tilltag. Detta då VPN-företagen byter ut din unika identifierare på nätet, det vill säga ditt IP-nummer, så att din operatör inte längre vet vad du gör på nätet. Och när operatören inte vet vad du gör, då kan operatören inte heller strypa din internetuppkoppling.

Tips: VPNBasens artikel med de bästa VPN-tjänsterna för gaming är en bra resurs om du vill veta vilka VPN-tjänster som passar bäst för PC och spelkonsoler.

2. Du kan få ett lägre pingvärde vid gaming

Med en VPN-tjänst kan du både få ett högre och ett lägre pingvärde. Du kan få ett lägre pingvärde då du kan koppla upp dig mot den närmsta spelservern, men du kan även få ett högre pingvärde då det VPN-protokoll som VPN-företaget skyddar dig med kan vara tungrott.

När du skaffar en VPN för gaming är det viktigt att VPN-företaget erbjuder minst ett lättviktigt protokoll, förslagsvis WireGuard, samt att VPN-företaget erbjuder ett stort servernätverk med servrar i många länder.

Upplysningsvis ska ett acceptabelt pingvärde för spel såsom EA:s Battlefield 2042 idealt ligga på mellan 0 och 45 ms. När pingvärdet är högre än så påverkar det din spelinsats, och så även spelupplevelsen på ett negativt sätt.

3. Du kan spela mot svenskar utomlands

Om du befinner dig utomlands, till exempel i Spanien eller Thailand, får du i regel bara spela mot spanjorer eller thailändare. Detta då spelservern automatiskt tilldelar dig med- och motspelare som är uppkopplade mot samma server. 

Men med en VPN-tjänst kan du när som helst koppla upp dig mot en svensk spelserver, för att således kunna spela med och mot andra svenskar när du befinner dig utomlands. 

4. Du skyddas mot DDoS-attacker

DDoS-attacker, eller överbelastningsattacker är nätverksmanipuleringar som gör att du slängs ut från din spelsession. Det är vanligt att dåliga förlorare eller datorkunniga med dålig moral väljer att överbelastningsattackera sina motståndare så att de förlorar per automatik. 

När du gamear med ett VPN-skydd vet personen som vill DDoS-attackera dig inte vad du har för IP-adress, då VPN-företaget har sett till att din riktiga IP-adress dolts. Det blir alltså i princip omöjligt att DDoS-attackera dig när du skyddar dig med en VPN-tjänst.

Betyg

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 4