Annonser

Spela säkert online

Publicerad:

Skrivet av Spelbloggen

Verifierat av: Max L

Vi är idag vana att spendera en stor del av vår tid ute på nätet. Det kan handla om att vi vill hålla kontakt med våra vänner via sociala medier, shoppa eller att roa oss med spel och streaming. I och med att vi spenderar så mycket tid online så har vi också fått för vana att lämna ifrån oss känsliga uppgifter till de aktörer vars tjänster vi utnyttjar. Det kan röra sig om allt ifrån kortuppgifter till födelsedata. Alla dessa uppgifter är hårdvaluta som många ljusskygga aktörer gärna skulle vilja få tag på. Det behöver inte vara fråga om regelrätta stölder av pengar utan det kan handla om identitetstölder eller att samla in e-postadresser som ska användas till olika ljusskygga syften. På grund av detta är det viktigt att alltid se till att den du delar dina uppgifter med gör allt i sin makt för att hålla dem säkra. Hög säkerhet är extra viktigt vid spel online eftersom det ofta innefattar transaktioner av pengar.

Spela säkert online
Spela säkert online 2021!

Logga in med SMS

Här i Sverige är vi glada i att spela och vi gör det gärna online. Det kan röra sig om dels spel som endast är till för att roa oss, till exempel mobilspel som Angry Birds, eller så kan det vara casinospel och poker som lockar. Vid alla tillfällen då man hanterar sina pengar online är viktigt att vara extra vaksam. När det gäller säkerhet online kan man nästan säga att ju större aktören är, desto högre är säkerheten. Det säger sig självt att ett större bolag kan lägga mer resurser på att hålla sin sajt säker. De stora spelbolagen som erbjuder spel online investerar ofta stora summor pengar och mycket arbete på att hålla sina kunders uppgifter säkra. Ett exempel är PokerStars som erbjuder olika sätt att logga in, till exempel SMS-verifikation och PIN-kod. Allt för att se till att inte obehöriga kan logga in på någon annans konto.

Extra kod

Andra typer av spel som är populära är så kallade onlinespel som spelas via datorn. Några av de mest populära är DOTA, Counter-Strike: Global Offensive och Fortnite. Även om dessa inte kostar pengar så är det viktigt att skydda sina uppgifter. I vissa av spelen går det att köpa till extra utrustning och för den som spelar under många år kan det ibland bli så att deras konto är värt mycket pengar. Det är då viktigt att förhindra att någon annan kan logga in och ta kontroll över kontot. Spelar du till exempel Fortnite kan du aktivera en så kallad tvåfaktorautentisering, 2FA, och då behövs en extra kod för att logga in från en ny enhet eller var trettionde dag. Den extra koden skickas till din e-post eller som sms vilket försvårar för andra att få tag på den. Just denna metod med att inte bara logga in med användarnamn och lösenord används också av många andra aktörer. Att en extra kod skickas till antingen din mobiltelefon, som endast du har tillgång till, eller din e-post som också är lösenordskyddad, försvårar avsevärt för obehöriga som försöker komma över ditt konto.

Använd BankID

Innan du bestämmer dig för att skriva in dina uppgifter hos en ny sajt eller app bör du försäkra dig om att den är säker. Börja med att titta på sajten, ser den ut att vara seriös, hur ser grafiken ut, är den skriven med korrekt stavning och grammatik och så vidare? Sajter som är på svenska men som verkar vara maskinöversatta kan vara ett varningstecken. Då kan det röra sig om bedragare som konstruerat en sajt som ska se svensk ut men som inte är det. Är du intresserad av att spela till exempel poker online kan det vara en bra tumregel att spela hos de bolag som har en svensk licens. Det kan du se på deras domännamn. De som har en sajt där webbadressen slutar på .se och är registrerade och godkända med en svensk spellicens. Då kan du lita på att sajten har den ägare som den utger sig för att ha. Även om bolaget i sig är seriöst så måste du fortfarande se till att skydda dina uppgifter mot andra oseriösa aktörer på nätet. Det gör du bäst genom att välja ett så komplicerat inloggningssystem som möjligt, gärna i flera steg. Vissa tycker att detta med inloggning är krångligt och tar mycket tid. Det är också svårt att hitta på och komma ihåg unika inloggningsuppgifter till alla sajter man använder. Därför har en del spelbolag med svensk licens börjat erbjuda inloggning med BankID. Med BankID kan du känna dig ganska säker på att ingen obehörig kan logga in på ditt konto. Precis som annars gäller det ändå att ständigt vara vaksam och reagera om någonting verkar misstänkt. Gör du det kommer du att kunna spela säkert online.

Betyg

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 2