Spelen och apparna som får barn att tänka ekonomiskt

Spelbloggen
Annonser

Skärmtid är en källa till konflikter i många familjer, men det finns spel och appar som kan vara till stor nytta för barnens framtid. Spel om ekonomi till exempel. Och det är inte många föräldrar som kan klaga när barn lär sig något nyttigt.

Vi lever i ett samhälle där sociala medier påverkar oss mer och mer. De påverkar hur vi ser på världen, hur vi ser på oss själva och inte minst hur vi spenderar våra pengar. Och sociala medier kan få oss att tappa kontrollen över vår privatekonomi. Detta gäller inte minst bland unga.

Många unga får problem med ekonomin och hamnar i skuldfällan alldeles för ofta och alldeles i onödan. Men med lek och gradvis ansvar redan från början kan du få barnen engagerade i familjens ekonomi. Och samtidigt ge värdefulla verktyg till att klara vuxenlivet.

Även små barn kan lära sig om ekonomi genom lek. Att leka affär eller spela Monopol förbereder för framtida ekonomiska beslut. 

Det finns digitala verktyg som ger stöd i det verkliga livet, i form av veckopengsappar. Dessa hjälper såväl föräldrar som barn att hålla reda på vart pengarna tar vägen.

Men det finns också engagerande spel och appar som kan ge barn och ungdomar större förståelse för privatekonomin och göra dem medvetna om konsekvenserna av att hantera sina pengar vårdslöst.

Danske bank har tagit fram spelet Penningborg för åldrarna fem till nio år. Det är en virtuell värld som innehåller många spel och aktiviteter som lär barnen var pengar kommer ifrån, vad pengar är värda och hur man hanterar och sparar pengar. I Familjespelet kan barnet dessutom skapa en fiktiv familj, bestämma hur de ska bo, vilka transportmedel familjen ska ha och hur man ska åka på semester.

För barn mellan nio och tolv finns Pengalabbet, framtaget av Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Här får den som spelar prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar. Spelet är anpassat för barn mellan nio och tolv.

För de som är lite äldre har Unga fakta tagit fram ett spel som heter Ekonomispelet. Spelet går ut på att man flyttar hemifrån och tanken är att man ska få känna på hur det är att bo själv, att planera och inreda sin lägenhet, betala hyra, försäkringar, mat och annat som hör till. Beroende på hur man spelar spelet så leder till att olika situationer inträffar och hur spelet utvecklar sig. Det finns inga rätt eller fel, meningen är att man ska lära sig och att man får stå för sina handlingar.

Förutom att barn och ungdomar lär sig om privatekonomi, kommer de också att bli naturligt för dem att använda digitala verktyg när de tjänar egna pengar, vare sig det handlar om att hantera studielånet eller allt vad de behöver ha koll på när de flyttar in i sitt första egna boende.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0