Spellistan för dig som vill peppa Halloween

Publicerad:

Skrivet av:Anders Norén

Verifierat av

Max L

Inför varje jul försöker jag intala mig själv att det visst finns något sevärt i Jingle All the Way, och inför varje Halloween tittar jag på The Nightmare Before Christmas både en, två och tre gånger innan den 31 oktober. Jag gillar vinterhögtiderna, och jag konsumerar ohälsosamma mängder populärkultur – nästan uteslutande av tvivelaktig kvalitet – relaterad till de högtiderna varje gång de börjar närma sig.

När det gäller högtidsrelaterad populärkultur står sig spelmediets produktion sig slätt mot böcker, film och musik, men med Halloween runt hörnet bestämde jag mig för att försöka sammanställa en lista över spel kopplade till den mest höstiga av högtider. Om du också vill börja bygga upp peppen för Halloween så kan du garanterat hitta något passande att spela i listan nedan.

Costume Quest 1 och 2

För många av oss kommer våra starkaste minnen av Halloween från de bus eller godis-exkursioner vi gjorde när vi var små, och Costume Quest bygger på den nostalgin med ett turbaserat rollspel genomsyrat av minnesvärda karaktärer, mysigt höstiga spelvärldar och den typiska charm vi har kommit att vänta oss av Tim Schafers Double Fine Productions. De turbaserade striderna blir ibland lite långrandiga, men om man uthärdar dem i spelets början så finns det mycket spelglädje och Halloween-mys att hämta i de två spelen i Costume Quest-serien.

Luigi’s Mansion: Dark Moon (2013)

När det gäller mysiga skräckspel står sig dock Custome Quest-serien slätt mot Nintendos skräcksspelsserie med spelbolagets främsta fegis: Luigi. Om du fortfarande har ett Gamecube eller Wii inkopplat är Gamecube-originalet från 2005 väl värt en genomspelning, och om inte så är Luigi’s Mansion: Dark Moon till Nintendo 3DS en värdig uppföljare. I det spelet måste Luigi utforska fem hemsökta herrgårdar och samla in de fem förlorade delarna av Dark Moon, för att på så sätt återställa lugnet i Evershade Valley.

Red Dead Redemption: Undead Nightmare (2010)

Vilda västern och zombies har aldrig varit en särskilt naturlig kombination, men när Rockstar släppte det första nedladdningbara tillägget till Red Dead Redemption var det precis vad de bjöd på. I Undead Nightmare måste John Marston upptäcka orsaken och hitta botemedlet till den zombiesmitta som har infekterat många av invånarna i den amerikanska västern – bland dem, Marstons fru och son.

Den campiga sortens b-skräckfilm som Rockstar hämtade inspiration från för Undead Nightmare gifte sig i slutändan väl med spagettivästern-stilen i originalspelet, och resultatet är ett av den förra konsolgenerationens bästa tillägg. Både Red Dead Redemption och Undead Nightmare är dessutom en del av bakåtkompatibilitet-programmet på Xbox One.

Banjo-Kazooie (1998)

Jag har aldrig behövt använda årstiderna som en ursäkt till att spela igenom Rare-plattformaren Banjo-Kazooie ytterligare en gång, men det finns något särskilt med spelet som gör att det känns extra lämpligt för en till genomspelning under höstmånaderna. Att spelets antagonist är en häxa som heter Gruntilda har nog en del med den saken att göra, och att ett av spelets bästa banor är ett hemsökt hus – Mad Monster Mansion – skadar inte heller.

Det finns dock inte någon dålig tid på året för att återupptäcka en av Nintendo 64:s bästa plattformare, och om du har en Xbox-konsol har det dessutom aldrig varit lättare. Förra årets Rare Replay-samling, som bland mycket annat innehåller alla tre spel i Banjo-Kazooie-serien, kan hittas för under hundralappen i butik. Vad väntar du på?

Zombies Ate My Neighbors (1993)

Om man föredrar sina zombies i pixel-form så finns det sämre spel att välja än LucasArts kultfavorit Zombies Ate My Neighbors från 1993. Run and gun-spelet är inspirerat av klassiska skräckfilmer som Friday the 13th och The Texas Chain Saw Massacre, och handlar om två tonåringar som måste rädda grannskapet från monstren som strömmar ut från den galne vetenskapsmannen Dr. Tongues slott. Spelet släpptes till både Mega Drive och SNES, och den senare versionen finns också tillgänglig genom Virtual Console på Wii (men inte Wii U, tyvärr).

Bully/Canis Canem Edit (2006)

Jag har fortfarande inte gett upp hoppet om att vi någon gång ska få se en uppföljare till Rockstar Games internatskola-simulator Bully (släppt i PAL-regionerna som Canis Canem Edit), men i väntan på uppföljaren har jag inget emot att fortsätta spela igenom originalet med något års mellanrum. Spelets Halloween-firande utgör bara ett uppdrag i spelets början, men det är ett bra uppdrag – och jag tar varje tillfälle jag får att uppmuntra Rockstar att släppa en uppföljare.

Animal Crossing-serien

Vi är mer än halvvägs in i oktober, och det betyder att Tom Nooks butik i Animal Crossing-spelen redan har börjat få in årets utbud av Halloween-godis. Du får dock vänta till den 31 oktober för att se invånarnas utklädnader, lyssna på Halloween-temat och träffa Jack, den självutnämnda Halloween-tsaren som säljer möbler och föremål med Halloween-tema i utbyte mot godis. Om du verkligen vill känna peppen för Halloween så finns det sämre sätt än att börja lagra upp med Halloween-godis i Animal Crossing: New Leaf från 2012 – spelbloggaren Maria har redan börjat.

Vad som helst i Resident Evil-serien

I princip alla spel i Capcoms långlivade skräckserie lämpar sig väl för sena oktoberkvällar, och Resident Evil 4 har alltid varit min personliga favorit. Men om vi tittar på skräckfaktorn så står sig spanska landsbygden slätt mot den zombiefyllda herrgården i seriens debuttitel. När man diskuterar de läskigaste spelögonblicken genom tiderna så kan man nästan garantera att någon kommer att nämna när hundarna hoppar in genom fönstret i Resident Evil. Det fick dessutom en HD-remaster till Xbox One, PlayStation 4 och PC förra året. Hurr.

Grabbed by the Ghoulies (2003)

Banjo-Kazooie, Perfect Dark, Donkey Kong 64, Conker’s Bad Fur Day… Rare var en av spelbranschens starkast lysande stjärnor under Nintendo 64-eran, och när de släppte sitt första spel till Xbox efter att de blev uppköpta av Microsoft år 2002 var det därför lika överraskande som olyckligt att spelet, Grabbed by the Ghoulies, var… Helt okej. Grabbed by the Ghoulies har sina problem, som småklumpig och repetitiv spelmekanik, men kritiken mot spelet brukar dock överskugga det faktum att det också har en hel del av den särskilda charm som är så unik för Rares spel.

Mycket av den charmen ligger i hur Grabbed by the Ghoulies presenterar den hemsökta herrgården och dess många kusliga invånare, vilket gör det här till den perfekta årstiden till att ge spelet en chans till. Precis som Banjo-Kazooie följer det också med i Rare Replay (återigen – 99 kronor!).

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0