Är Steam Deck Framtiden? Eller Överambitiös?

Joel Cederblad
Artiklar

Valve har lyckats överraska gaming industrin igen. Precis som alltid dök de upp från ingenstans med en stor nyhet, som kan ändra riktningen eller vårt perspektiv på den snabbutvecklande industrin. Likt alla bärbara gaming plattformar kommer det vara enklare att spela bortifrån hemma, fast mycket kraftfullare än någonsin förr och med flera funktioner. Kommer Valve att bli den fjärde tävlaren i konsolkriget? Eller är förlust skrivet i sten? Vi har samlat ihop och kortfattat all information som du behöver veta om den här uppkommande konsolen, läs mer för att bli uppdaterad.

Steam deck

Väl Anpassad

Om det finns något vi kan berömma Valve om så är det för deras engagemang för den större folkgruppen. Hur de balanserar mellan de motstridiga faktorerna, som anpassningsbarhet och enkelhet, utveckling och tradition, prestanda och prisvärdhet, är prisbelönt.
Ett bra exempel är hur det kommer vara möjligt att koppla en Steam Deck till en valfri skärm (som stöder HDMI), samt mus och tangentbord. Det innebär att den kan användas som en stationär gaming dator, eller som en bärbar konsol när man är på språng.

SteamD2

Spel och Operativsystem

Det är bekräftat att Steam Deck kommer att komma med sitt eget operativ system, SteamOS, som är baserat på Linux operativsystem. Diskussioner över nätet utforskar möjligheten att installera andra operativsystem, som Windows, även om det inte rekommenderas av Valve.

Trots deras operativsystem så kommer den multifunktionella konsolen att kunna spela spel anpassat efter Windows, inklusive spel från andra spelplattformar som Epic games, vilket är ett modigt steg av dem för att nå en bredare publik och erbjuda flera spelmöjligheter.
Tyvärr är det dock bekräftat att inte alla spel kommer kunna spelas på Steam Deck. Den nuvarande listan för icke-spelbara spel inkluderar:

Anledningen var tyvärr inget beslut. Dessa spel kommer inte kunna spelas på Steam Deck på grund av hur de tillverkades för de nutida konsolerna som Playstaion eller Xbox. Med tanke på att hur SteamOS är baserat på Linux så kommer den ha ett par begränsningar angående spelbara titlar och det finns ingen hint på att det kommer ändras i framtiden.

Versioner och Specifikationer

Steam Deck kommer att säljas i flera versioner, för att göra kundupplevelsen mer tillgänglig och anpassad efter behov. Detta har vi sett från alla av de tre stora konsolerna. Playstation 5 Digital Edition exkluderar en Blueray/cd-läsare, Xbox Series S gör detsamma och innehåller även nedgraderade komponenter, och Nintendo Switch Lite kan endast spelas som en bärbar konsol.
Fördelen är att flera spelinsatta människor kan ta del av dagens moderna konsoler tack vare prisreduktionen. Det kommer däremot med en annan bekostnad, vilket är tillgängligheten eller prestandan, på ett eller annat sätt.
Steam Deck kommer att lansera tre olika versioner på utgivningsdatumet som presterar och funktionerar jämlikt. Den enda skillnaden kommer att vara minnesutrymmet. Alla versionerna tillåter att uppgradera utrymmet.

SteamD vers
(Denna bild var tagen från Steam´s officiella hemsida)

Nedan kan du se alla bekräftade komponenter och tekniska specifikationer.

CPUAMD Zen 2
Antal Kärnor4-kärning, 8-trådad
CPU klockhastighet2.4–3.5GHz
GPUAMD RDNA 2
GPU beräkningsenheter8
GPU klock-hastighet1–1.6GHz
RAM utrymme16GB
Lagring utrymme64GB eMMC / 256GB NVMe SSD / 512GB NVMe SSD
Skärmstorlek7-tum LCD pekskärm
Videoupplösning1280 x 800
Uppdateringsfrekvens60Hz
LjudStereo högtalare, 3.5mm hörlursuttag, Dubbla mikrofoner, USB-C/Bluetooth
AnslutningstyperWi-Fi, Bluetooth, USB-C med DisplayPort 1.4 stöd
Batteri40Wh
Storlek298 x 117 x 49mm
ViktUngefär 670 gram

En grej jag vill tillägga om denna bärbara datorns batteri är att batteritiden har bekräftats vara allt mellan 2 till 8 timmar, vilket har fått en del kritik på nätet och är värt att hålla i åtanke. En ändring på detta har varken bekräftats eller diskuterats för tillfället.

Priser och Sista Orden

Priserna på denna bärbara dator är för nuvarande $399 för 64GB versionen, $529 för 256GB och $649 för 512GB. Inga svenska priser eller försäljare har bekräftats för tillfället, men vi väntar på den tidigaste möjligheten med spänning.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1