Artiklar

Sungrand Studios släpper 7 nya spel – till Wii U och 3DS

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

Nintendo har meddelat att om cirka ett år kommer det inte längre gå att köpa och ladda ner spel via eShop för Wii U och 3DS som en, enligt företaget, naturlig del av konsolernas livscykel. Wii U och 3DS har flera år på nacken och tillverkas inte längre, så även om online-butikerna fortfarande används och konsolerna fortfarande har spelare har nyheten tagits emot utan att särskilt många har höjt på ögonbrynen. Förutom Jerrel Dulay och hans indiespelstudio Sungrand Studios förstås. Nyligen släppte Dulay nyheten att företaget kommer att släppa 7 nya spel – exklusivt till Wii U- och 3DS-konsolerna.

Spelen är inskickade till Nintendo för godkännande

Dulay offentliggjorde de sju spelen, som antagligen kommer att bli de sista någonsin att släppas till Nintendos åldrade konsoler, på Twitter:

”Vi har tillkännagivit sju nya titlar som kommer att lanseras exklusivt till Wii U och 3DS”, skrev Dulay. Det överraskandet avslöjandet möttes av glada tillrop på Twitter och inte heller Nintendo verkar sätta sig på tvären för att göra de nya indietitlarna tillgängliga på eShop. I en senare Twitter-uppdatering berättade nämligen Dulay om att Nintendo varit mycket samarbetsvilliga och att han nu väntar på godkännande från det japanska spelföretaget:

En serie av survival horror-spel

Fyra av de nya spelen som Sungrand har utvecklat kommer att släppas på 3DS och resterande tre på Wii U. De kommer antagligen inte att få fysiska släpp utan du måste köpa dem via Nintendos eShop, som kommer att bomma igen någon gång i slutet av mars 2023.

De nya spelen ingår i survival horror-serien Silver Falls och titlarna är:

Silver Falls White Inside Its Umbra

Silver Falls Gaiden

Silver Falls Undertakers

Silver Falls Guardians and Metal Exterminators

Silver Falls Ghoul Busters

Silver Falls Vicarious Brothers

Silver Falls Gaiden Deathly Delution Destroyers

Det finns ännu inte mycket information om spelen, förutom att de handlar om ”en mystisk liten bergsstad som i årtionden har gäckats av ufo-aktivitet”. Här är ett smakprov från White Inside its Umbra:

Även om det ännu inte finns något fastställt lanseringsdatum, pekar det mesta på att Nintendo kommer att godkänna spelen snart och enligt Dulay kommer spelen därmed att kunna släppas någon gång under de närmaste månaderna.

I kölvattnet av att Nintendo meddelade att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa spel i Nintendo eShop för Wii U- och 3DS-systemen höjde Video Game History Foundation rösten. Organisationen menade att beslutet bidrar till att förstöra en bit av spelhistorien. Att Sungrad Studios därför väljer att släppa sina spel på just eShop för Wii U och 3DS kan därför ses som en form av aktivism, för att uppmärksamma Nintendo på att det är värt att bevara eShop och att människor faktiskt fortfarande använder tjänsten och spelkonsolerna.

Nintendo har inget kommenterat saken och det vore förvånande om de river upp beslutet. De flesta spelare har trots allt sedan länge gått vidare till nyare konsoler och dessutom är Nintendo rätt bra på att tillgängliggöra äldre spel även på Nintendo Switch. Men vem vet, skulle Silver Falls-serien bli den oväntade succé som blåser nytt liv i Wii U och 3DS kanske chansen finns att eShop får leva vidare.

Mer Nintendo: läs mer om Kirbys första 3D-äventyr

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1