Topp 10 svåra spel – titlarna som fått oss att kasta handkontrollen i väggen

Petter Mattsson
Artiklar

Svåra spel har sin charm – i spelsammanhang är det få saker som är så tillfredställande som att nöta sig förbi en bana eller fiende som verkade oövervinnerlig tidigare.

Samtidigt kan det vara oändligt frustrerande när det bara inte går att komma vidare. Med blodsprängda ögon, ömmande tummar och en klocka som passerat midnatt för länge sedan är det lätt att handkontrollen får sig en flygtur. Här är 10 av de svåraste spelen genom tiderna. 

1. Dark Souls 

Dark Souls är känt som ett av de svåraste och mest hänsynslösa spelen under 2000-talet. Har du inte bra koll på spelmekaniken är det näst intill omöjligt att ta sig förbi vissa fiender, och då pratar vi om några av de första du stöter på. Dark Souls har två uppföljare och släpptes åter i en remastrad version 2018. Om du råkar vara en självplågare och inte har spelat Dark Souls har du med andra ord flera timmars lidande att se fram emot.

Topp 10 svåra spel

2. Ghosts ’n Goblins

Året var 1985, när ett av de svåraste och mest sadistiska spelen genom tiderna gjorde livet surt för ungdomar över hela världen. Ghosts ’n Goblins var ett otroligt svårt spring-och-skjut-spel som släpptes av Capcom. Det gick ofta inte att förutse hur fienderna skulle attackera, samtidigt som det räckte med att bli träffad två gånger för att dö. De liv du fick räckte dessutom bara i några minuter, så du förlorade alltså ett liv om du inte var snabb nog.

Än i dag berättar spelare som var med om den ökända sista bossen, som inte kunde dödas om du inte hade ett särskilt vapen. Hade du inte vapnet fick du spela om banor tills du hittade det och när du väl klarade att besegra besten visade det sig att prinsessan inte kunde räddas såvida du inte spelade om hela spelet igen med en ännu värre svårighetsgrad. 

Topp 10 svåra spel

3. Mega Man 9

Mega Man-spelen är kända för att vara svåra och oförlåtande, men frågan är om inte Mega Man 9 är det grymmaste spelet av dem alla. Många old school-spelare tycker om att hävda att Mega Man 9 inte är speciellt svårt alls och att det är de nya generationerna som växt upp utan NES som inte pallar för trycket. Men lita inte på dem. Det här är ett svårt spel och de grät av frustration i smyg.

Topp 10 svåra spel

4. Cuphead

Cupheads gulliga seriefigurskaraktärer och charmiga grafik som påminner om gammaldags tecknad film kan lura den bäste. Det här är inget barnspel och det är inget för dig med kort stubin. Visst, ett par av de första bossarna går hyfsat lätt att ta sig förbi (du dör bara 20–30 gånger), men sedan blir det desto värre. Cuphead kräver koordination, snabbhet och memoreringsförmåga, men vem har egentligen sagt att det ska vara lätt att återbetala en skuld till djävulen? 

Topp 10 svåra spel

5. Contra

1980-talet var onekligen en annan tid när det kom till svårighetsgrader i spel. Contra från 1987 handlade som flera andra spel på den här listan om att springa och skjuta. Men det var betydligt svårare än vad det låter som, med tanke på att fienderna var lynniga och du dog så fort du blev träffad. Detta var förstås en kassako för arkadhallarna, men Konami gjorde inte mycket för att göra hemkonsolportningen lättare heller.

Topp 10 svåra spel

6. Teenage Mutant Ninja Turtles

Med tanke på att TMNT från 1989 riktade sig till barn som älskade sköldpaddshjältarna är det intressant att Konami valde att göra spelet så svårt. Vissa av banorna i Turtles-spelet är oerhört utmanande, och lättare blir det definitivt inte då speldesignen är under all kritik.

Topp 10 svåra spel

7. Battletoads

Battletoads bidrog antagligen till att många barn och ungdomar förstörde sina NES-kontroller i vredesmod i början av 1990-talet. Redan från början visar spelet att det kommer bjuda på en frustrerande resa, men sedan blir det bara värre. 2020 släpptes en ny version av Battletoads, som anpassades med lättare svårighetsgrader för att tilltala spelare som redan har högt blodtryck och inte behöver fler problem i sitt liv.

Topp 10 svåra spel

8. The Witness

The Witness sticker ut på den här listan eftersom det är ett lugnt spel, utan krav på snabba reflexer och utan omöjliga fiender som står i vägen för din framfart. Det som gör The Witness svårt är snarare det som är själva poängen med spelet, nämligen att lösa alla pussel som ständigt dyker upp. Att ta sig igenom spelet utan att behöva ta hjälp av internet är en stor utmaning, även för dig som älskar hjärngympa. 

Topp 10 svåra spel

9. Super Meat Boy

Okej, tillbaka till oförlåtande action. När Super Meat Boy släpptes 2010 pratade utvecklarna i Team Meat om att de ville erbjuda en spelupplevelse i stil med gamla plattformsspel, läs: frustrerande, omöjliga, hänsynslösa och med en extremt hög sannolikhet att kontrollen kommer kastas i väggen.

De lyckades, och Super Meat Boy är ett av de absolut svåraste plattformsspelen i modern tid.

Topp 10 svåra spel

10. Super Mario Maker

Nintendos Super Mario Maker är i sig inte nödvändigtvis ett svårt spel, då du kan välja mellan att spela lättare banor. Vill du försöka dig på att ta dig igenom de allra svåraste bandesignerna kan dock Super Mario Maker mycket väl vara ett av de svåraste spelen som finns. Det verkar inte finnas någon gräns för hur galna några av de privatpersoner som sitter hemma och designar banor till spelet är. Extra skrämmande är det att tänka sig att de som skapat banorna själva måste ha tagit sig igenom dem för att kunna göra dem tillgängliga för andra. Kanske är verkligen Mega Man 9 en barnlek för vissa trots allt.

Topp 10 svåra spel

Betyg

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 18