Spelbloggen testar gaming-prylar från Speedlink

Rickard Olsson
Artiklar

Hårdvarumarknaden för gaming-tillbehör är stenhård. Det gäller att konstant kunna skylta med det senaste och häftigaste i så många färger som möjligt för att synas. E-sport-evenemang fylls, av förklarliga skäl, till brädden med reklam för headsets, möss, tangentbord och vad det än må vara som ska göra våra skrivbord lite snyggare och våra spelstilar lite bättre.

Speedlink, som kanske inte är allra mest kända för sina högpresterande grunkor i det här segmentet, vill ändå ha en bit av kakan, och har därför gett Spelbloggen möjligheten att testa några produkter från deras gaming-lineup.

Gaming-mus Kudos Z-9

kudoz

Kudos Z-9 är ett av Speedlinks smidigare alternativ när det gäller gaming-möss. Den är lätt, ergonomisk, lyser i en rad olika färger och är utrustad med tillräckligt med knappar för de vanligaste spelen.

Kudos Z-9 ligger bra i handen, och har de flesta användbara knappar inom behagligt avstånd för mig med normala till stora händer. Knapparna svarar bra, men jag upplever dem och hela musen i övrigt som något plastig. Den är dock väldigt lättviktig och lämpar sig väl för oss som ibland lyfter musen vid vissa förflyttningar.

Scrollhjul och två tvärgående linjer lyser, varav de två sista i olika valbara färger. En snygg detalj, men knappast något som borde avgöra vid ett köp.

[fact align=”center”]

Gillar: Bra ergonomi. Lätt och snygg.

Ogillar: Plastig känsla.

[/fact]

 

Gaming-mus Decus

decus

I jämförelse med den lite dyrare Kudos Z-9 är Decus ett mer plånboksvänligt alternativ. Decus stoltserar även med en lite bredare design, vilket gör att både ring- och lillfinger vilar på musen i sig, istället för att klamra sig fast på sidan av den och skrapa i skrivbordet.

Medan designen i sig är en smaksak, är dessvärre vikten i fallet Decus inte det. Musen är väldigt baktung, och i kombination med designen gör det att jag inte riktigt får grepp om den när jag lyfter den för förflyttning över musmattan. Detta medför att Decus går bort som primär mus för mig personligen, och söker du en greppvänlig mus som tillåter lyft bör du se dig om efter annat.

I övrigt skön ergonomi, och knapparna låter och känns bättre än vad de gör på den lite dyrare storebrorsan Kudos Z-9, men den bestämda designen lämnar lite till inget utrymme för egen anpassning.

[fact align=”center”]

Gillar: Bra knappar.

Ogillar: Baktung, vilket gör den ohanterlig för undertecknad vid lyft.

[/fact]

Gaming-headset Martius

martius

Martius är ett lättviktigt och okomplicerat headset för den som vill komma lite billigare undan. Men även om det inte alltid är en generell sanning, så får man åtminstone i det här fallet vad man betalar för.

Martius är ett lätt och plastigt headset som misslyckas med att leverera en i längden acceptabel ljudupplevelse då det saknar det riktiga djupet och de klara tonerna. Det är tack vare sin vikt bekvämt att bära på huvudet, men det trycker inte riktigt åt runt öronen för den där inneslutande känslan.

Martius kan vara ett alternativ för dig med begränsad budget, men förvänta dig inga fyrverkerier i öronen.

[fact align=”center”]

Gillar: Priset.

Ogillar: Ergonomi och ljudkvalitet.

[/fact]

Gaming-tangentbord – Ultor

ultor

Med Ultor är det tänkt att Speedlink ska vara med de lite större aktörerna och leka i den mekaniska tangentbordsdjungeln.

Ultor är ett mekaniskt tenkeyless-tangentbord (ingen numerisk del) med röda Kaihua-kailh-brytare, att jämföra med standardmässiga röda Cherry MX-brytare som vi finner på så många andra tangentbord idag. Kaihua-brytarna på Ultor känns möjligen något svampigare än Cherrys diton, vilket leder till en lite annorlunda upplevelse – men detta är ju högst personligt vad man anser vara bra och inte. Likt andra tenkeyless-tangentbord är det väldigt kompakt, vilket är tacksamt för de med begränsad yta eller bara rent allmänt vill ha ett så litet tangentbord som möjligt, och den blå bakgrundsbelysningen är trevlig med utmärkande WASD och piltangenter i vitt. Jag har dock svårt för den icke avtagbara USB-kabeln, som dessutom är fäst nära mitten av tangentbordet.

Med ett rekommenderat pris på 1 299 kr så blir konkurrensen helt klart stentuff, för på den här nivån finns det en uppsjö av oerhört kompetenta alternativ.

[fact align=”center”]

Gillar: Kompakt och behaglig belysning.

Ogillar: Något dyrt, inget handledsstöd.

[/fact]

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0