Tetris 99

Thord D. Hedengren
Recensioner

Tetris 99 är något så ovanligt som ett onlinespel av battle royale-typ, fast Tetris, och detta från Nintendo. Låt den något omständliga meningen sjunka in lite.

Tetris och Nintendo har haft ett långt kärleksförhållande, för Game Boy-versionen av det klassiska spelet är, om inte den bästa så i alla fall den mest ikoniska. Därför känns det helt rätt att låta 99 spelare attackera varandra frenetiskt i Tetris 99. Det hela spelar lite som diverse flerspelarlägen i spelseriens liv, vilket betyder att du, om du tar bort två rader eller fler, skickar skräprader till dina motspelare. I Tetris 99 betyder det de du valt att attackera, något som du bör göra medvetet så att du får badges och bonusar genom att slå ut motspelare, en efter en. Det här är nyckeln till att vinna, förutom att vara en riktigt snabb Tetris-spelare förstås. Räkna med mängder med bloggposter, samt förhoppningsvis en och annan balanserande åtgärd från Nintendos sida, om saken vad det lider.

Sist kvar vinner, och det är svårt. Just nu, förbannat svårt, för Tetris 99 är så pass nytt att det inte finns någon matchmaking som gör att du spelar mot lika bra – eller dåliga – spelare. Inte vad det verkar i alla fall, men eftersom du går upp i nivå så är det nog något som kommer. Spelet blir förstås extra enerverande när flera spelare attackerar dig samtidigt, plötsligt rusar du mot toppen, och vips är det över. Det är en del av spelet, men naturligtvis är det inte så kul när flera duktiga spelare matar dig med skräprader och din tid i matchen blir fånigt kort.

A32852F9 EDCE 4773 82C8 049F921639E2
Topp tio stundar för spelaren här

Det, och Nintendos bristfälliga styrkors på Switchens Pro-kontroll, är mitt enda problem med Tetris 99. I övrigt är det nämligen en av de roligaste versionerna av spelet jag spelat, och tveklöst den bästa för flera spelare. Gratis är det också, men eftersom det är ett onlinespel så är det inlåst i Nintendos onlinetjänst. Om inte NES-spelen som redan finns där var nog för att du skulle börja prenumerera, så borde Tetris 99 få dig att öppna plånboken.

Betyg

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 3